Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 2003 Server enterprise edition files sharen?

None
12 antwoorden
 • Ik heb voor het eerst een win2k3 server geinstalleerd op mijn 24/7 garage pc. Fedora beviel niet omdat het a) lastig was met al die packages updaten elke keer en b) hij gehacked is en ik heb geen tijd me te verdiepen in ingewikkelde firewall instellingen.

  Ik heb nu de filesharing role toegevoegd. Dit ging goed. Nu wil ik echter een folder sharen. Nu kan ik kiezen tussen read only, maar dat wil ik niet, of iedereen lezen en schrijven, maar dat wil ik ook niet, en customize.

  Dat laatste wil ik wel, ik wil namelijk dat alleen mijn andere 2 pc's erbij kunnen zodat een evt indringer niet meteen overal bij kan. Ik kan echter niet gebruikers toevoegen, alleen die lokaal op DIE server aanwezich zijn.

  Weet iemand hoe ik dit goed instel?
 • Die server hangt in een domein en is daar ook aangemeld? ActiveDir moet ik zeggen.

  groetjes Edmond
 • Vind trouwens Small Business Server een mooier product voor een garagepc. Je runt toch geen Enterprise daar!?!?

  groetjes Edmond
 • Makkelijker ivm licentie dan hoef ik het zelf niet te betalen.

  Ik ben echt een 2k3 noob.. enige wat ik heb gedaan is file server role en printer role installeren. Verder zit ie op de workgroup waar mn andere pc's ook op zitten.

  Ik heb daarna die wizard gedaan die bij shared location aanmaken hoort maar daar loop ik dus vast op het feit dat ik alleen user kan kiezen die lokaal bestaan op de desbetreffence pc en dus niet mn andere pc users danwel een ip invoeren.
 • Het is wel een legale hoor :D (vandaar de enterprise versie want daar koop je toch licenties van per dozijn:P).

  Maar valt me beetje tegen dat je niet eenvoudig op ip basis toegang kunt geven:s.
 • De meest eenvoudige oplosing is om de gruiker toegang te geven is de gebruikers lokaal aan te maken, dit omdat de server in een werkgroep staat.
 • [quote:ae03190d1a="sdk"]Het is wel een legale hoor :D (vandaar de enterprise versie want daar koop je toch licenties van per dozijn:P).[/quote:ae03190d1a]

  Hmmm, klinkt erg dubieus allemaal… Licenties voor Windows Server 2003 Enterprise koop je niet per dozijn, die kun je ook best per stuk kopen. Maar aangezien een dergelijke licentie een slordige 3500 euro kost, vraag ik me af of het wel allemaal legaal is.

  Gelukkig voor jou ben ik hier niet om dat te oordelen… Je kan met Windows netwerken twee kanten op: een domein installeren (active directory), of een werkgroep.

  In het eerste geval kun je alle rechten centraal regelen, je maakt je PC's lid van het domein (hier heb je wel NT Workstation, Windows 2000 professional, XP professional, Vista business of ultimate voor nodig) en je maakt je gebruikers accounts aan op de domain controller. Op je PC's kun je dan inloggen op het domein, waar rechten op gedeelde mappen makkelijk uitgedeeld kunnen worden. Hier is echter een gedegen kennis van Windows netwerken voor nodig en dit doe je dan ook niet zomaar ff…

  De tweede optie, een werkgroep, is in deze situatie niet echt ideaal. Je moet op je server exact dezelfde gebruikersnamen met wachtwoorden aanmaken die je op alle PC's ook gebruikt. Je kan dan deze accounts gebruiken om de rechten te bepalen.
 • 2500 euro :P , maar moet het idd niet met eigen geld aanschaffen:P, en ook is hij te leasen voor 30 euro per maand (o.a. redbus amsterdam). Is ook beetje de reden dat ik hiervoor heb gekozen, kan namelijk kiezen tussen fedora, win2k3 webedition, standard edition en enterprise edition (0,10,20,30 euro) fedora al eens geprobeerd maar die werd al snel gehacked…

  Maargoed ik heb zojuist de user aangemaakt van deze pc maar merk eigenlijk dat ik op deze pc alleen mijn andere pc zie en niet de server. Aansluit probleem is het niet want om loopwerk te voorkomen staat de server nu naast me met een monitor eraan en op dezelfde switch. Ook kan de server op internet.

  De server ziet deze pc, als mijn norton 2007 uit staat (ook gek), maar mag er niet op.

  Staat hij nog ergens op stealth ofzo:S?

  edit: pc beneden ziet hij wel terwijl die firewall wel aan staan EN hij kan daar bij de files. Alleen met deze pc is dus iets vreemd aan de hand. Kan ook met pc beneden op de server pc door de username in te voeren die ik zojuist gecreerd heb…

  Misschien kwam het de hele tijd doordat hamachi netwerk prioriteit heeft hier…

  Iets anders: Zit er ook goede ingebouwde remote control in? Of kan ik beter realvnc laten meebooten.
 • Als ik jou was zou ik me toch eens gaan verdiepen in Active Directory…

  Remote control kan op dezelfde manier als in Windows XP professional, met remote desktop. Eigenschappen van My Computer, tabblad Remote, onderste vinkje aan. Het verschil met Windows XP is echter dat je nu twee RDP sessies hebt en ook nog eens met RDP op het console in kan loggen, bij XP kun je alleen maar op het console inloggen.
 • Ik herhaal even de vraag die voor mij nog open staat:

  [quote:86899e9a99="Edmond Varwijk"]Die server hangt in een domein en is daar ook aangemeld? ActiveDir moet ik zeggen.[/quote:86899e9a99]

  groetjes Edmond
 • [quote:e24056247d="Edmond Varwijk"]Ik herhaal even de vraag die voor mij nog open staat:

  [quote:e24056247d="Edmond Varwijk"]Die server hangt in een domein en is daar ook aangemeld? ActiveDir moet ik zeggen.[/quote:e24056247d]

  groetjes Edmond[/quote:e24056247d]
  Nee ik heb geen domein ingesteld. Zie dat het staat bij de "all round role" en las er ook wat over in Mastering Windows Server 2003 - Sybex 2003(maar ffs wat is dat boek dik), maar dat heb ik niet ingesteld. Alleen file server role en printer role is ingesteld en tijdens de setup de werkgroup naam.
 • Ok het was dus de netwerkprioriteit in combinatie met norton 2007. Na de prioriteit te hebben bijgesteld en het ip van de windows server op de trusted list te hebben gezet v.d. firewall werkt het. Wel een briljant product overigens want binnen 2 minuten werkte ISS, apache op fedora was heel wat meer gedoe:P.

  Heb even gevraagd of voor mij die SBS editie beter was maar hoorde dat die 7 install cd's had ipv 2… (en mn HD is nu maar 20 gb op mn test servertje).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.