Vraag & Antwoord

OS Windows

van vista naar xp

Anoniem
bart111
8 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb laatst een nieuwe desktop pc gekocht waar vista op geinstalleerd stond. Ik wilde er XP van maken, dus heb ik een legaal xp cd'tje dat ik nog had liggen gebruikt. als ik em erin stop als de pc al is opgestart, kan ik op de optie: windows xp installeren, of iets dergelijks, niet klikken. toen ik de pc opnieuw ging opstarten en zo xp probeerde te installeren, ging dat ook niet (tijdens het laden stopte hij ermee, en startte de pc opnieuw op). toen ging ik op een torrent site zoeken naar een xp, waarin alle updates, RAID controllers en weet ik veel allemaal, al geslipstreamed waren. dit heb ik toen op een dvd'tje gezet en ja hoor: ik heb de partities verwijdert, gedefragmenteerd en een nieuwe partitie aangemaakt waarop xp zich toen ging installeren. dit ging allemaal goed.

  en nu komt het probleem: als de pc opstart, komt dat laadschermpje (dat balkje dat heen en weer gaat), maar na nog geen seconde komt er een blauw scherm met tekst erin (ik kan niet lezen wat daar staat want dat is ook binnen een seconde weg). hierna start de pc opnieuw op en dan kan ik kiezen uit:

  - Veilige modus
  - Veilige modus met internet
  - Veilige modus met opdrachtprompt
  - het punt waarop xp het gewoon deed
  - xp gewoon normaal opstarten

  (zo staat het er niet precies, maar wel iets in die buurt)

  het maakt niet uit welke ik kies, elke keer krijg ik gewoon weer dat blauwe schermpje na dat laden…

  Ik zit nu op een andere pc, maar ik wil erg graag weer terug naar mijn nieuwe

  Alvast bedankt, bart
 • In dat geval kun je beter die legale xp cd zelf slipstreamen met Service Pack 2 en vereiste drivers via applicatie nLite. (Dat wil zeggen als de productsleutel van die XP CD niet in gebruik is op een andere PC.) Een tutorial hierover vind je onder andere op de site van techzine http://www.techzine.nl/tutorials/280/8 Om welk merk/type PC gaat het eigenlijk?
 • ok bedankt voor die tut, maar waar en welke SATA and RAID controllers moet ik downloaden?
 • In alle huidige biossen kun je de SATA controller op IDE modus zetten, hoef je niet de drivers te laden via F6, die AHCI of NATIVE mode kun je weer op enabled zetten als de drivers ervoor in windows zijn geinstalleerd.
 • [quote:19bdeac732="bart111"]waar en welke SATA and RAID controllers moet ik downloaden[/quote:19bdeac732] Die info zou te vinden moeten zijn op de site van je moederbord fabrikant. En ook in de meegeleverde moederbord manual.
  [quote:19bdeac732="bart111"] kan ik op de optie: windows xp installeren, of iets dergelijks, niet klikken.[/quote:19bdeac732] Kun je dat gedeelte nog even uitleggen? Check daarbij deze Windows XP Clean Install om te vermelden tot welke stap je komt. Want in stap 1 t/m 8 gebruik je alleen het toetsenbord.
 • nou kijk: toen ik nog gewoon in vista op mijn bureaublad zat (toen alles nog wertke dus), en ik stopte het windows xp cd'tje erin, startte dat cd'tje op en kreeg ik het windows xp installatie menu. maar ik kon niet op windows xp installeren klikken. deze optie was vergrijst.

  bij die site kom ik tot stap 7.18 (first boot). dat schermpje van dat laden verschijnt en nog geen secononde later gaat dat weg en komt er een blauw scherm dat ook al binnen een seconde weggaat. dan start mijn pc opnieuw op en begint hetzelfde verhaal weer…
 • Vanaf de XP cd opstarten lijkt mij handiger, vanuit Vista XP installeren is geen goed plan.
 • dat is de enige optie die ik nog heb… en het kon geeneens (installeren vanuit vista)…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.