Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

C partitie vergroten met GParted lukt niet

acer
10 antwoorden
 • Omdat ik nog maar 3 nummers op een audioCDtje kan branden en nu ook al bij het opstarten steeds de melding krijg dat de C:\ schijf nog nauwelijks ruimte heeft :evil: , heb ik wat rondgeneuzeld op internet en heb gekozen voor GParted om daarmee mijn C schijf maar 's wat groter mee te gaan maken.

  Ik heb Windows XP Media Center Edition 2005 en een harde schijf PM-MAXTOR 6Y250P0 waarop MyCom op mijn verzoek 3 partities aangemaakt heeft bij aankoop. De C partitie met Windows erop is maar 9,16 GB en de D:\ 112 GB en E:\ ook 112 GB. Nieuwe software heb ik vanaf het begin al zoveel mogelijk op D en E geïnstalleerd, ik wou C alleen voor Windows bewaren. Op C is nog maar 384 Mb over, D heeft nog 82 GB over en E nog 59.

  Ik ben van plan om met GParted C te gaan vergroten. (in welke volgorde moet ik dat gaan doen trouwens? Eerst E verkleinen en dan de vrije ruimte aan D toevoegen, vervolgens D verkleinen en dan de vrije ruimte aan C toevoegen? Of wordt D automatisch kleiner als ik C vergroot, weet iemand hoe dat werkt?)

  OK, ik heb dus GParted Live CD gedownload en Ultimate Boot CD (om een met een iso.file via CD de boel weer te kunnen booten indien nodig). Het iso bestand GParted met DeepBurner op een CDtje gebrand. Ultimate Boot CD ook en toen de Gparted erin en de BIOS in. Daar bij de Boot Device Priority op 1 de SM-A Open DUW1616/A CD/DVD brander gezet en de Maxtor harde schijf op 2. (Beide waren al master, dat heb ik zo gelaten.) Toen F10 en daar kwam GParted in beeld. Nadat ik de eerste optie had gekozen, toetsenbord instellingen en taal had ingevuld, stopte ie ermee en kreeg ik een scherm met de melding dat ik de beeldscherminstellingen moest aanpassen.

  BIOS weer in, boel teruggezet, beeldscherm instellingen aangepast, ook bij geavanceerd de boel op 60Hertz gezet en hardware versnelling op 0. Weer de BIOS in en de tweede poging. Weer de zelfde melding. Terwijl ik precies de goeie beeldscherminstellingen heb gezet. :?

  Op internet rondgekeken, maar hierover niks gevonden.

  Ik brand voor mijn werk als dansdocente wekelijks audio CD's en ik heb echt ernstig behoefte aan een goed werkend systeem. Wie kan mij hiermee helpen?

  1. Hoe krijg ik GParted op gestart?

  2. Moet ik in het begin misschien een andere optie kiezen, er staat een scherm vol opties.

  3. Hoe pak ik daarna het resizen aan zodat C 30 GB groter, D 30 GB kleiner wordt en E hetzelfde blijft?

  4. Hoe moet ik daarna rebooten zodat de partitietabel niet aan gort gaat. Moet dat met de GParted CD er nog in of met die Ultimate Boot CD? Of via de BIOS eerst weer de boot priority op 1 de harde schijf Maxtor zetten?

  Alvast reuze bedankt! :wink:

  Miek
 • [quote:4364a749ca]1. Hoe krijg ik GParted op gestart?[/quote:4364a749ca]
  Kies eens voor "Force VESA driver"
  [quote:4364a749ca]Ik ben van plan om met GParted C te gaan vergroten. (in welke volgorde moet ik dat gaan doen trouwens? Eerst E verkleinen en dan de vrije ruimte aan D toevoegen, vervolgens D verkleinen en dan de vrije ruimte aan C toevoegen? [/quote:4364a749ca]
  Klopt,maar je kunt ook bij D: beginnen en E: laten zoals die is.
  [quote:4364a749ca]Of wordt D automatisch kleiner als ik C vergroot, weet iemand hoe dat werkt?)[/quote:4364a749ca]
  Nee dus.
  [quote:4364a749ca]4. Hoe moet ik daarna rebooten zodat de partitietabel niet aan gort gaat.[/quote:4364a749ca]
  In GParted met rechts op het bureaublad klikken en dan de manier van afsluiten kiezen,dacht ik.

  Overigens,dergelijke exercities gaan niet altijd 100% goed,dus bedenk je goed voor je er aan begint :wink:

  Altijd 1 opdracht tegelijk uitvoeren is de veiligste manier.Misschien kan het niet eens anders met GParted,maar van b.v. Partition Magic lees je nogal eens dat de boel vast slaat met allle gevolgen vandien.

  Greetz
 • Ik zit met hetzelfde probleem als Afuabroni, ik wil namelijk ook mijn c partitie (primaire partitie) voor de helft verkleinen en mijn d partitie (logische partitie) hiermee vergroten.
  Ik werk ook met Gparted. c verkleinen gaat wel, krijg dan een partitie genaamd unallocated, maar dan, hoe nu verder. Heb ook begrepen dat zolang je niet op Apply drukt er in werkelijkheid niets gebeurd en door op undo te drukken alles weer terug gaat naar het oude.
  Moet de allocated partitie ook eerst echt aangemaakt worden door op Apply te drukken, voordat je een andere partitie hiermee kunt vergroten. Hopelijk kan iemand mij hier een antwoord opgeven, in ieder geval bedankt voor een reactie.

  acer
 • Verplaatsen/herschalen oproepen en met de schuif de partitie vergroten, thats all.
 • [quote:1232150fb6="Lange Pier"]Verplaatsen/herschalen oproepen en met de schuif de partitie vergroten, thats all.[/quote:1232150fb6]

  Dit lukt niet, schuif staat op het einde van de partitie die ik wil vergroten.
  Is een en ander mischien stap voor stap uit te leggen.
 • http://manual.sidux.com/nl/part-gparted-nl.htm

  Hebben ze het over EXT2, maar dat maakt niet uit.

  Je dient eerst die extedet partitie te vergroten en dan het logische station die daarin zit.

  Een partitie die unallocated heet bestaat niet, overigens, dat is gewoon ongebruikte ruimte. :wink:

  Ook een logische partitie bestaat niet, dat is een logisch station in een extendet partitie.
 • [quote:1a21d6752d="Lange Pier"]http://manual.sidux.com/nl/part-gparted-nl.htm

  Hebben ze het over EXT2, maar dat maakt niet uit.

  Je dient eerst die extedet partitie te vergroten en dan het logische station die daarin zit.

  Een partitie die unallocated heet bestaat niet, overigens, dat is gewoon ongebruikte ruimte. :wink:

  Ook een logische partitie bestaat niet, dat is een logisch station in een extendet partitie.[/quote:1a21d6752d]

  Is het verstandig om fase voor fase uit te voeren, of mag alles achterelkaar dus alles in een keer uitgevoerd worden, ik bedoel dus de bewerkingen in de wachtrij.
 • Fase voor fase is het verstandigst.
 • [quote:14572a1626="Lange Pier"]Fase voor fase is het verstandigst.[/quote:14572a1626]

  Mag ik jullie bedanken voor de hulp die ik heb gehad.

  Groetjes,

  acer
 • Wil dat zeggen dat het is gelukt?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.