Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows VISTA Premium setup kan maar 1 schijf parteren

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een nieuwe computer en probeer nu windows VISTA HOME Premium OEM te installeren. [Stom genoeg niet door die zaak laten doen.] Bij het installeren stuit ik echter op het volgende probleem:

  Windows installatie kan maar 1 van mijn twee S-ATA HD parteren.
  Deze heb ik nu staan op 73 gig voor vista, docs, programma's etc. en de rest van de 500 gig voor data.

  Ik wilde op de tweede HD graag twee partities van 250 gig, maar dat lukt me niet.

  Het programma ziet de andere HD wel, maar deze staat op "niet toegewezen ruimte." De schijven zijn niet gekoppeld in een RAID-opstelling.

  Het installatie-programma laat zien dat de hardware van deze computer mogelijk het opstarten in deze schijf niet ondersteunt. "Zorg ervoor dat de schijfcontroller is ingeschakeld in het BIOS-MENU."


  Nu is mijn vraag: kan ik doorgaan met installatie en dit probleem later oplossen? Zo ja, hoe moet dat (ik heb gelezen dat partition magic niet foutloos werkt met vista) ?

  Zo nee, wat moet ik veranderen om ervoor te zorgen dat Vista mijn tweede HD ook kan parteren tijdens de set-up ?

  Mijn specificaties:

  MOEDERBORD: GIGABYTE P35-DS3R
  CPU: INTEL CORE 2 DUO E6850
  GEHEUGEN: TEAM ELITE 4 g.
  HD: 2 X Samsung Spinpoint T166 500 GB
  OPTISCHE DRIVE:: Lite-On LH 20A1S

  Het gaat om het installeren van VISTA HOME PREMIUM 64 bit.

  Moet ik met drivers aan de slag (lijkt me vreemd omdat die andere schijf wel gewoon geparteerd kan worden en dat is dezelfde, die gebruikt dan toch dezelfde drivers?),

  Of ligt het aan de bios instellingen. Afgaande op de melding van WINDOWS misschien wel. (momenteel staat AHCI op disabled, misschien moet dat anders?). Helaas weet ik zelf niet genoeg van computers om hier uit te komen. Wie helpt?!
 • Er zijn vele oplossingen mogelijk, het makkelijkst is een Boot cd downloaden die kan patitioneren of een programma gebruiken wat wel werkt onder vista.
  Als je twee losse schijven hebt is partitioneren van de losse schijf ook beetje onzin vind ik. De enige reden waarom ik nog partitioneer is om de systeemschijf los te houden van de data schijf. Als je twee losse schijven hebt is dat niet nodig.
 • Bedoel je dat je Windows Vista installatie op de eerste S-ATA harddisk al voltooid is? Had je dit artikel op de site van computer! totaal van Edmond Varwijk al gecheckt http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Cursus-artikel/Partities-beheren-in-Vista.htm
 • De optie om in VISTA te partitioneren ziet er goed uit. Maar helaas is dat voor mij toekomstmuziek.

  Heb zojuist geprobeerd om VISTA installatie af te ronden, maar dat gaat niet goed. WINDOWS lijkt te installeren, maar start daarna niet op. Krijg een foutmelding, maar ik kan helaas niet zeggen welke, want het beeld schuift buiten het scherm (kan het niet rechtzetten met schermtoetsen).

  Kan het zijn dat hij eigenlijk ook een probleem heeft met de 1e s-ata schijf? En schijnbaar installeert, maar er vervolgens niet bij kan? Nu heb ik CD-Rom als eerste bootable (voor de installatie). Op een gegeven moment start windows zichzelf opnieuw moet ik dan HDD als tweede bootable device hebben of zou Vista dat zelf moeten doen?


  Wat kan de oorzaak van dit probleem zijn? Misschien toch de drivers of d bios-settings?

  Mochten het de drivers zijn dan heb ik nog een probleem:

  Heb een CD bij het moederbord gekregen met drivers erop, maar helaas is dat een executable. In mijn nieuwe systeem zit geen floppy en maar 1 optische drive (als ik van te voren e.e.a. had geweten zou ik hier rekening mee hebben gehouden). Ik zou dus graag de drivers (als dat de oorzaak kan zijn ) op een usb stick zetten, maar kan de goede .inf drivers voor mijn s-ata- controller ICH9R niet vinden. Heeft iemand een link naar deze .inf files -voor 64 bit- (dus niet naar de Intel executable, maar echt naar de driver) of misschien wil iemand me 'm via de e-mail sturen?


  Zit echt met de handen in het haar. Nieuw systeem, nieuwe software, maar kan niets doen!

  Help aub!
 • [quote:4a90f86b7a="jeenol"]Heb een CD bij het moederbord gekregen met drivers erop, maar helaas is dat een executable. (..) Ik zou dus graag de drivers (als dat de oorzaak kan zijn ) op een usb stick zetten, maar kan de goede .inf drivers voor mijn s-ata- controller ICH9R niet vinden. [/quote:4a90f86b7a] Wat doet die executable dan? Kan die dan geen drivers op een usb-stick kopiëren? En staan op die CD dan geen inf files? Want bij dat partitie keuze scherm kun je toch drivers laden vanaf floppy, usb-stick of cd/dvd-rom.

  [img:4a90f86b7a]http://www.hccmagazine.nl/upload/PartitieKeuze.jpg[/img:4a90f86b7a]

  [quote:4a90f86b7a="jeenol"](momenteel staat AHCI op disabled, misschien moet dat anders?).[/quote:4a90f86b7a] Welke mogelijkheden heb je dan nog meer?

  In de PC uit mijn onderschrift heeft het BIOS van mijn P5B

  SATA Configuration [Compatible] dan is de SATA HD zelfs compatibel met win98/me.

  Of eventueel: Configure SATA as [IDE]
 • Bedankt voor de aanwijzingen. Ben nu al een stukje verder. Heb nu de SATA/IDE Controller op IDE gezet en kon windows installeren.

  Het probleem is echte niet helemaal weg: vista ziet nu onder het kopje Eigenschappen van Lokaal station C: mijn twee SAMSUNG HDD maar bij Deze Computer ziet hij er slechts 1: met een 75 gb partitie waar windows opstaat en een partitie van 392 gb (zeg maar de rest van schijf 1). HDD 2 zie je hier niet. Bij eigenschappen ziet windows deze schijven als ATA device.

  Enig idee hoe ik mijn tweede HDD kan benaderen, om te partitioneren en te gebruiken?

  Moet ik nog iets doen aan de ATA status van de schijfstations of maakt dat niet veel uit?
 • Via uitvoeren en daar diskmgmt.msc te gebruiken.
 • Ik moet helaas bekennen dat ik ook een systeem met Vista heb / had.
  Dat installeren met meerdere schijven was een ramp. Vista bemoeide zich met mijn andere schijven zonder mij te vragen..
  De beste installatie heb ik ontdekt is door Vista te installeren op je primaire schijf en de andere schijf even [b:4c7fc3ef0b]niet[/b:4c7fc3ef0b] aan te sluiten. Dus even het stekkertje eruit van je 2e schijf. Dan de pc opstarten en Vista zijn gang laten gaan. Als alles klaar is kun je de 2e schijf aansluiten. Vista zal hem via schijfbeheer kunnen partitioneren.
 • Dank voor de tips. Ben nu via diskmgmt een stukje verder:

  Aanvankelijk ziet hij mijn tweede HDD als niet toegewezen ruimte en links staat "Schijf 1 onleesbaar". Door op actie te klikken en schijven opnieuw controleren verandert dat in "niet geinitialiseerd".

  Maar als ik probeer te initialiseren en een partitiestijl kies krijg ik een foutmelding. Vista zegt

  "Er is een onverwachte fout opgetreden. Controleer het systeemgebeurtenislogbiek voor meer informatie over de fout. Sluit de schijfbeheer-console en start Schijfbeheer of de computer opnieuw op"

  Heb beide partitiestijlen geprobeerd zowel MBR, als GPT maar hij blijft deze fout geven. Computer opnieuw opstarten maakt ook geen verschil.

  Moet ik dan toch opnieuw gaan installeren? Wie weet een oplossing?
 • Kun je een screenshot van schijfbeheer maken en via een upload site de link hier neerzetten?

  Als wat wordt de schijf weergegeven bij "schi"jf 1"en als via de rechtermuisklik op schijf 1 bij de eigenschappen kijkt bij volumes?
 • Een screenshot maken is geen punt maar ben niet echt bekend met upload-services.

  Heb nu overigens nog een extra probleem: Vista diskmgmt ziet bij mijn schijf 0 twee partities:

  op de C partitie staat Vista en de andere partitie van 392 gb wordt ook weergegeven. Zojuist kon ik deze partitie bij Deze Computer nog benaderen. Nu staat deze er niet meer bij en heb ik dus geen toegang meer tot deze partitie.

  Bij Schijf 1 staat onder Volumes (nadat ik op vernieuwen heb geklikt)

  Type onbekend
  Status Niet geinitialiseerd
  Partitiestijl niet van toepassing
  Capaciteit 476940 MB
  Niet toegewezen ruimt 476940 MB
  gereserveerde ruimt 0 MB

  Het kader Volumes en Capaciteit dat daaronder staat is leeg.
 • http://www.windowscorner.com/vista/handleidingen/werken_met_schijfbeheer_van_Windows_Vista.php

  Lees dit even.

  Je kunt o.a. partities maken, en het liefst primaire, door op het grijze met de naam niet toegewezen o.i.d. met de muiscursor te gaan staan en via de rechtermuisklik daarvoor te kiezen, dan kun je ook de groote bepalen en een schijfletter toekennen.
 • UPDATE: Het is allemaal veel eenvoudiger - maar erger- dan gedacht:

  Schijf 1 heb ik op geen enkele manier aan de praat gekregen. In setup, zoals eerder gezegd, lukte dit niet. BIj schijfbeheer krijg ik een foutmelding van Vista bij initialiseren.

  Op Schijf heb ik via schijfbeheer de weggevallen partitie opnieuw aangemaakt: tijdens dit proces geeft Vista de melding dat de HDD mogelijk beschadigd is.

  BIj opnieuw booten krijg ik nu een melding dat booten vanaf HDD niet mogelijk is en dat ik de Systeem DVD moet plaatsen.

  Het lijkt er dus op dat de twee HDD defect zijn.

  Is dat plausibel? Of kan het toch de installatie van Vista zijn die de HDD niet correct aanstuurt?
 • Loop de bios instellingen in de bios voor die schijven nog even na, of ze dienen niet op de NATIVE mode te staan, wel op IDE modus.
  Ook in Vista de Intel chipset en storage manager drivers geïnstalleerd?

  Dan kunnen ze in de bios op de AHCI of NATIVE wel mode staan.
 • Het systeem is retour naar Azerty waar bij testen 1 van de twee schijven defect bleek.

  Nieuwe HDD is besteld en hopelijk heb ik het systeem nog voor het weekend retour.

  Iedereen bedankt voor hulp en tips.

  Topic kan gesloten worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.