Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP of Vista

None
16 antwoorden
 • Goedenavond,

  Morgen krijg ik mijn laptop binnen. Op de bestelde laptop zit standaard Vista en ik hoor zoveel verhalen dat het slecht is, daarom dacht ik. ALs ik er nou zelf XP op zet is dat verstandig? Er zit Vista Home Premium op. De meeste drivers kan ik gewoon van de maker zelf halen dus dat is niet een probleem.

  Vandaar, is het verstandig om dat te doen? Welke voordelen verlies ik dan tov Vista als ik XP installeer? En natuurlijk, welke gevolgen kunnen er komen dat ik XP installeer (die ik ook op andere computers heb geïnstalleerd)? Ik wil natuurlijk niet dat hij beschadigd.

  Bedankt mannen
 • Als het een nieuwe laptop is dan zal Vista waarschijnlijk prima werken. Zou het eerst Vista een kans geven en je niet te veel aantrekken van alle klachten over Vista. Er zijn ook heel erg veel tevreden gebruiker, alleen die hoor je nooit. Veel klachten komen van mensen die oudere hardware en/of software proberen te gebruiken die niet geschikt is voor Vista. Over een maand komt SP1 en daarin zitten toch weer de nodige verbetering die de meest grote bugs er wel zullen uithalen.
 • Ik werk al drie jaar met een laptop met Vista Home Premium er op naar volle tevredenheid. Wel een advies dat als er maar 1GB geheugen in zit dit op te krikken naar minimaal 2GB.
 • [quote:4a138a7f79="Ruurd31"]Op de bestelde laptop zit standaard Vista[/quote:4a138a7f79] Om welk merk/type laptop gaat het? Is het de bedoeling oude randapparatuur te gebruiken op die laptop? Of ben je van plan oude software op die nieuwe laptop te installeren? Ofwel had je al gecheckt of deze compatibel zijn met Vista? Als je antwoordt op die laatste vraag "ja" is, dan ligt deze keuze voor Vista toch voor de hand.
  [quote:4a138a7f79="Ruurd31"] En natuurlijk, welke gevolgen kunnen er komen dat ik XP installeer (die ik ook op andere computers heb geïnstalleerd)? [/quote:4a138a7f79] Dat is alleen een probleem als deze beide dezelfde productsleutel hebben. Want iedere PC/Laptop met Windows XP erop heeft zijn eigen productsleutel nodig.

  [quote:4a138a7f79="PC1"] Wel een advies dat als er maar 1GB geheugen in zit dit op te krikken naar minimaal 2GB.[/quote:4a138a7f79] Het is inderdaad aan te raden voor Windows Vista Premium, een laptop aan te schaffen met minimaal 2 GB werkgeheugen.
 • Top heren, bedankt, jullie hebben me helemaal overtuigd met jullie snelle en perfecte antwoorden! Het is een MSI EX610 geloof ik. Via een lokale shop heb ik hem voor een prikkie over kunnen nemen en natuurlijk zit er 2GB werkgeheugen op en een leuke videokaart. Ik ben van plan om mijn muis, die ik recent heb aangeschaft erop te installeren, deze muis is wel Vista ready stond op de doos. In ieder geval, ik kijk al uit naar SP1 van Vista en voor de rest allemaal bedankt!! 8)
 • Probeer het zelf eens uit. Vind je het niet lekker werken kan je altijd nog XP erop zetten of een dual boot systeem maken.

  Ik heb ook Vista Premium Home op mijn laptop en ik ben er erg tevreden over. Ik heb ook een nieuwe snelle laptop. XP zal wat sneller zijn maar dat is ook een ouder besturingssysteem. Verder kan je Vista ook nog wat sneller maken door bijvoorbeeld de Aero functie (eyecandy) uit te zetten.
 • Goedenavond,

  Het is misschien wel een hele snelle conclussie, maar ik ben niet zo tevreden over Windows Vista. Ik heb het nu 3 dagen en ik heb nu al allemal problemen. Ik heb vrij weinig geinstalleerd, maar elke keer als ik een bestand verplaatsen wil komt er bijv. Windows Verkenner werkt niet, klik hier om het op te lossen. Als ik dan een poging onderneem om het op te lossen wil het gewoon niet. Weet iemand hoe ik dit probleem moet oplossen?

  Ik zit er dus toch overna te denken om Windows XP te installeren op deze laptop, maar als ik dat doe en bijv niets doet het dan meer kan ik waarschijnlijk niet terug vallen op de garantie of iets dergelijks. Dat is vervelend of is dat niet zo? Alle drivers van deze laptop die nodig zijn kan ik ook wel vinden voor XP op de site van de maker dus dat is geen probleem. Wat raden jullie mij aan?

  Bedankt mannen!
 • [quote:eb83b47c09="Ruurd31"]Goedenavond,

  Het is misschien wel een hele snelle conclussie, maar ik ben niet zo tevreden over Windows Vista. Ik heb het nu 3 dagen en ik heb nu al allemal problemen. Ik heb vrij weinig geinstalleerd, maar elke keer als ik een bestand verplaatsen wil komt er bijv. Windows Verkenner werkt niet, klik hier om het op te lossen. Als ik dan een poging onderneem om het op te lossen wil het gewoon niet. Weet iemand hoe ik dit probleem moet oplossen?

  Ik zit er dus toch overna te denken om Windows XP te installeren op deze laptop, maar als ik dat doe en bijv niets doet het dan meer kan ik waarschijnlijk niet terug vallen op de garantie of iets dergelijks. Dat is vervelend of is dat niet zo? Alle drivers van deze laptop die nodig zijn kan ik ook wel vinden voor XP op de site van de maker dus dat is geen probleem. Wat raden jullie mij aan?

  Bedankt mannen![/quote:eb83b47c09]als dit de machine is .Megabook EX610 15.4" AMD TK55 1800Mhz/ 160GB/ 2048MB/ VistaHP dan vind ik het wel een beetje te licht voor vista .
  dan kan je beter xp pro erop zetten .
  het os heeft toch niks met de garantie te maken .
  garantie is geldig voor de hardware .
  niet voor de software op de machine
 • Klopt, dat is hem. Ik vond 't zelf ook al. Dus het is vestandig volgens jou om hem om te bouwen en dan XP erop te zetten? Als ik dat doe en bepaalde dingen doen het er daarna niet meer, wat dan? Er zitten dan wel gevolgen aan. Ik wil namenlijk dit nieuwe ding niet niet stuk hebben…
 • Iemand? Verstandiger om XP erop te zetten? En is d ekans dan klein dat er iets stuk kan gaan?
 • [quote:c24a46edc5="Ruurd31"]Iemand? Verstandiger om XP erop te zetten? En is d ekans dan klein dat er iets stuk kan gaan?[/quote:c24a46edc5]

  Kijk eerst eens hoe Vista bevalt en draait op je laptop. Zorg wel dat je de Aero optie uit zet. Er zijn nog wel wat meer mogelijkheden om Vista wat sneller te laten werken als je het te langzaam vindt.

  XP erop zetten betekend toch weer een extra uitgave.
 • Als Vista al voorgeïnstalleerd staat op die laptop, ligt het inderdaad voor de hand deze eerst te proberen. In principe hoeft die Aero optie niet uitgezet te worden. Als dat wel nodig is, regelt Vista dit zelf wel. Als je Windows XP op die laptop wilt zetten, heb je zoals tomvdlee al min of meer aangeeft, een extra Windows XP licentie nodig. Waarbij de kans bestaat op installatie problemen, en dat sommige hardware niet wil werken.
 • Zo'n licentie is me de moeite niet. Voor nog geen 100 euro heb je XP Media Center (persoonlijk gezien de beste keuze voor de prijs). Ik heb op de site van MSI gezien dat ik alle drivers kan downloaden voor alle hardware in mijn laptop, dus daarom zouden er dan installatie problemen kunnen voorkomen?? Ik wil namenlijk het allerbeste, snelste voor mezelf en natuurlijk de laptop.
 • Een nieuwe licentie kopen is niet nodig, je mag namelijk met de licentie die je hebt downgraden naar een gelijkwaardige editie van Windows XP (dus van Vista Home naar XP Home). Het enige probleem dat je kan hebben is het ontbreken van de installatiemedia. Als je een installatie-CD (voor een OEM versie van Windows XP) hebt, kun je die gewoon installeren en daarbij de licentiesleutel van je andere PC gebruiken. Als het dan tijdens de activatie mis gaat, moet je Microsoft bellen en aangeven dat het om een downgrade gaat, je krijgt dan keurig een nieuwe activatiecode.

  Echter, ook ik ben van mening dat je Vista een kans moet geven. Zo slecht is Vista niet en jouw computer moet het zeker aan kunnen… Ik werk met Vista sinds het op de zakelijke markt is op een Centrino 1,7 GHz met 1,5 GB RAM en het werkt zonder problemen bij mij. Ik ben dan ook van mening dat Windows Vista niet slecht is, maar dat het slecht is, als er na anderhalf jaar nog steeds geen fatsoenlijke ondersteuning van de hard- en softwarefabrikanten is…
 • [quote:28b8a15ba9="Ruurd31"]Voor nog geen 100 euro heb je XP Media Center[/quote:28b8a15ba9] Dan zou je beter kunnen gaan voor XP Home of Professional. Die zou je dan bij je laptop leverancier kunnen nabestellen. Ik raad je daarbij aan dat pas te doen zodra XP leverbaar is inclusief Service Pack 3. Dan is deze volgens een de Telegraaf van di 27 nov 2007, sneller dan Vista met Service Pack 1.
  [quote:28b8a15ba9="Ruurd31"]Ik heb op de site van MSI gezien dat ik alle drivers kan downloaden voor alle hardware in mijn laptop, dus daarom zouden er dan installatie problemen kunnen voorkomen?[/quote:28b8a15ba9] Als je zeker weet dat je een MSI EX610 hebt, zou je het installeren van XP SP3 wel kunnen proberen.
  [quote:28b8a15ba9="Leo S"]Een nieuwe licentie kopen is niet nodig, je mag namelijk met de licentie die je hebt downgraden naar een gelijkwaardige editie van Windows XP[/quote:28b8a15ba9] Die downgrade rechten zijn er alleen voor Windows Vista Business of Windows Vista Ultimate naar een gekwalificeerde versie van Windows XP Professional (zie verder) op het nieuwe computersysteem. http://www.microsoft.com/belux/nl/partner/productssolutions/windows/windows-vista-downgraderights.mspx
 • [quote:a682963785="jolo"]Die downgrade rechten zijn er alleen voor Windows Vista Business of Windows Vista Ultimate naar een gekwalificeerde versie van Windows XP Professional (zie verder) op het nieuwe computersysteem. http://www.microsoft.com/belux/nl/partner/productssolutions/windows/windows-vista-downgraderights.mspx[/quote:a682963785]
  Je hebt gelijk… Het downgraden geldt inderdaad alleen voor de zakelijke edities van Windows…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.