Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Wettelijke verplichting levering CD/DVD met OS?

Anoniem
None
27 antwoorden
 • Als je een HP, Dell of een andere merkcomputer koopt zit daar meestal het OS voorgeïnstalleerd in, plus een heleboel software, over 't algemeen rotzooi waar ik zo snel mogelijk vanaf wil. Dus HD in z'n geheel formatteren en systeem naar eigen keuze opbouwen. Daar heb je de CD/DVD met XP of Vista voor nodig (OEM-versie). Maar die zit er niet bij, alleen zo'n recovery-CD o.i.d.

  Nu heb ik eens ergens gelezen dat zo'n computerproducent wettelijk verplicht is om er de CD/DVD met het OS bij te leveren als je daar om vraagt maar ik weet niet meer waar. Weet iemand hier of dat klopt en waar dat vandaan komt, juridisch gezien dus?
 • Bij mijn Dell Inspiron zat een "kale" Vista DVD en een aparte DVD met de software, dus niet meer de beruchte recovery CD/DVD.
 • Dat geloof ik graag maar ik stel de vraag in z'n algemeenheid. Bijvoorbeeld: in principe lijkt de HP Pavillon 9080 me wel een mooie PC maar daar zit géén OEM-versie van Vista bij. Dus is de vraag of HP in dit geval wettelijk verplicht is om die OEM-versie er alsnog bij te leveren, als ik daar specifiek om vraag.
 • Wettelijk verplicht niet direct, maar waarschijnlijk contractueel. Als HP een deal sluit met microsoft over de levering bijvoorbeeld vista, wil ms dat natuurlijk op alle systemen geïnstalleerd zien. En dat wordt dan contractueel vastgelegd.
 • Een computerfabrikant is niet verplicht om installatiemedia mee te leveren, maar wel om de eindgebruiker in staat te stellen om de PC te herstellen tot de staat waarin deze verkeerde toen hij gekocht werd. Dit kan dus door middel van herstel CD's, maar ook met behulp van een partitie op de harde schijf.

  Dit is overigens niet door een wet geregeld, maar door de system builder overeenkomst van Microsoft
 • Ik stelde de vraag ook aan HP, eerst kreeg ik de gebruikelijke formele reactie, toen ik m'n vraag wat toelichtte kreeg ik het volgende mailtje:
  [quote:a4162334c1]Op het moment dat u een HP Pavilion Desktop pc aanschaft, heeft u zelf bij het eerste keer opstarten van het systeem de mogelijkheid om een recovery cd te branden.

  Deze recovery cd bevat standaard :

  - Het vista besturingssysteem.
  - Drivers voor het HP product.
  - aanvullende programma's en software.

  Het is niet mogelijk om een cd te verkrijgen / te maken / te bestellen die alleen het Vista besturingssysteem bevat. Op het moment dat u gebruik maakt van de recovery cd worden de drivers en aanvullende software / programma's standaard mee geinstalleerd.[/quote:a4162334c1]
  Toch vreemd dat je als eindgebruiker niet in staat gesteld wordt je systeem helemaal van de grond af aan naar eigen inzicht op te bouwen, maar dat je min of meer vast zit aan de software die al voorgeïnstalleerd is en ook op de recovery-CD komt te staan.

  Gisteren sprak ik er ook even over met een medewerker van RAF, die vertelde me dat het vooral gedaan wordt om te voorkomen dat de helpdesks overspoeld worden met telefoontjes van mensen die in de computerproblemen zijn geraakt en niet weten hoe ze de boel moeten herstellen. Tenminste, die ervaring hadden ze, naar zijn zeggen, zelf met 'kale' systemen waar geen recovery-CD bijzat maar alleen maar die van het OS. Begrijpelijk, aan de andere kant zou er toch iets voor te zeggen zijn wanneer je in ieder geval de keus geboden wordt.

  Een mogelijke optie is om gewoon Vista te downloaden, one way or another, op DVD te branden en vervolgens te installeren met het nummer dat op zo'n kast van Dell of HP staat. Schijnt te kunnen, en niet eens illegaal. Hier ervaring mee?
 • Er bestaat een vista trial, die je bij microsoft kunt downloaden. Kan best zijn, dat je die met een geldig serienummer, wel om kunt zetten naar een normale vista versie.
 • Inderdaad hoeft een fabrikant geen orginele Vista/XP DVD/CD mee te leveren. Ze moet en echter wel een mogelijkheid mee leveren om een PC/Laptop weer te herstellen met een recovery DVD/CD of met een herstelpartitie. Vaak moet je bij het voor het eerst opstarten van je nieuwe PC gelijk een recovery DVD branden.

  Je kan natuurlijk ook een OEM versie van internet downloaden en deze installeren. Activeren doe je met je legale key.
 • Op mijn vraag [i:d661b2128d]waarom[/i:d661b2128d] het niet mogelijk is een 'kaal' systeem met uitsluitend een OEM-versie van het OS te krijgen - als je daar uitdrukkelijk om vraagt - het volgende bericht van HP:
  [quote:d661b2128d]Bij HP is het alleen mogelijk om een HP notebook / desktop pc aan te schaffen waarop het besturingssysteem standaard is voorgeinstalleerd. Een andere mogelijkheid van aanschaf is er helaas niet.

  Het is tevens helaas niet mogelijk om hierop een uitzondering te maken.

  Op het moment dat u het huidige besturingssysteem vervangt voor een eigen besturingssysteem en het HP product verkrijgt een technische storing en / of dient ter reparatie aangeboden te worden, dient het originele voorgeinstalleerde besturingssysteem aanwezig / geinstalleerd te zijn. Op het moment dat dit niet het geval is, komt de garantie te vervallen.[/quote:d661b2128d]
  Vraag wordt niet beantwoord, maar alla….wat ik vreemder vind: de eindgebruiker wordt min of meer gedwongen gebruik te maken van software waar niet hij maar enkel de leverancier voor gekozen heeft. Kan HP dit zomaar doen, de garantie op zo'n manier laten vervallen? Een ander OS heeft toch niet per definitie iets te maken met een eventuele hardwarematige storing? Die kan m.i. evengoed optreden met dat 'voorgeïnstalleerde OS'.
 • [quote:df24036d96="HankPiano"]
  Vraag wordt niet beantwoord, maar alla….wat ik vreemder vind: de eindgebruiker wordt min of meer gedwongen gebruik te maken van software waar niet hij maar enkel de leverancier voor gekozen heeft. Kan HP dit zomaar doen, de garantie op zo'n manier laten vervallen? Een ander OS heeft toch niet per definitie iets te maken met een eventuele hardwarematige storing? Die kan m.i. evengoed optreden met dat 'voorgeïnstalleerde OS'.[/quote:df24036d96]
  Altijd dat gezever of dat nou normaal is of niet, je bent vrij om het te kopen, je bent niet verplicht die HP te kopen. Dat de garantie niet op gaat bij een hardware storing als er een ander OS op staat is logisch, om uberhaupt al aan te kunnen tonen dat het een hardware storing betreft, dient dat aangetoont te worden vanuit een door de leverancier gesupport OS. Als jij er bijv. Linux op draait en je krijgt een hardware storing, dan kan je middels de recovery cd Windows er weer opzetten, en als de hardware storing er dan nog steeds is, heb je dus gewoon garantie.
  Ben je het er niet mee eens, koop hem dan niet.
 • Het voorinstaleren van al die meuk trail versies van allerlei programma's ed. leverd HP geld (of een ander soort vergoeding) op van de producenten van die meuk. Als jij, door HP, in staat zou worden gesteld een install te maken zonder die meuk dan zou dat vast 1 of ander contract schenden.
 • [quote:a1df6dd234="Drewster"]Het voorinstaleren van al die meuk trail versies van allerlei programma's ed. leverd HP geld (of een ander soort vergoeding) op van de producenten van die meuk. Als jij, door HP, in staat zou worden gesteld een install te maken zonder die meuk dan zou dat vast 1 of ander contract schenden.[/quote:a1df6dd234]
  Dat ze er geld aan verdienen kan ik me voorstellen. Toch laat Dell wat dit betreft wel enige verbetering zien: kort geleden kreeg je er allerlei troep bij, waaronder Norton of McAfee (zie maar 's hoe je er vanaf komt), nu kun je gelukkig kiézen voor allerlei software, zonder dat het invloed heeft op de prijs. Met die contracten zal het dus wel meevallen.

  Misschien was het voor Dell toch lucratiever rekening te houden met een groot deel van haar klanten. Kan best zijn dat HP ook die kant op gaat, als je maar genoeg 'zevert', zoals Venzent het uitdrukt. Je kunt wel zeggen: als het je niet zint, koop 'm dan niet, maar dat is waarschijnlijk precies wat de producent graag hoort.
 • Grote fabrikanten als Dell en HP leveren complete systemen en niet alleen de hardware. Ik kan me wel voorstellen dat ze zulk soort voorwaarden stellen. Als je echt een hardware probleem hebt zullen ze denk ik niet zo moeilijk doen. Maar als je problemen hebt dat je zelf gekozen OSje niet je hardware ondersteund, dan moet je niet bij hun aankloppen. Dit soort garantie voorwaarden zijn volgens mij toch redelijk normaal. Je koopt een Windows systeem bij een Windows leverancier, dan vind ik het persoonlijk vrij logisch dat je geen ondersteuning krijgt als je bijvoorbeeld linux erop installeerd en hiermee problemen ondervind.

  Als je iets koopt en je verandert er vervolgens van alles aan, dan vervalt de garantie. Dat is met een auto, koffiezet apparaat, mobieltje, etc gewoon hetzelfde. Om garantie te krijgen moet het product in orginele staat zijn.
 • [quote:aa7a448f1a="Phaldmmor"]Om garantie te krijgen moet het product in orginele staat zijn.[/quote:aa7a448f1a]
  Niet mee eens… Garantie is een wettelijke bepaling. Het maakt niet uit welk OS er op een harde schijf geinstalleerd staat, als deze crasht binnen een bepaalde termijn (hoeft niet eens binnen een jaar te zijn, je hebt immers net zo lang garantie als de gemiddelde technische levensduur van het onderdeel), dan heb je gewoon garantie op die schijf. De leverancier dient deze dan kosteloos te vervangen, immers, hij is verplicht om jou een deugdelijk product te leveren. De leverancier installeert er echter niet weer je eigen OS op, dat mag je dan weer lekker zelf doen, maar je garantie vervalt echter niet.

  Om even terug te komen op de originele discussie: Zoals ik al eerder zei moet iedere fabrikant jou de mogelijkheid geven om je systeem te herstellen, dit staat zo in de system builder overeenkomst. In het geval dat je na initiele installatie verzuimt om herstel-cd's te maken is niet de verantwoordelijkheid van de fabrikant. Hij heeft je immers de mogelijkheid geboden om herstel-cd's te maken.

  In principe heb je op je PC het recht om Windows te gebruiken. Dit recht heb je met een OEM licentie. Deze licentievorm heeft zo zijn beperkingen. Zo mag je die bijvoorbeeld alleen gebruiken op de PC waar hij bij gekocht is en is niet overdraagbaar naar een nieuwe PC. Ook upgraden met een OEM licentie kan niet. Als je een OEM installatie CD hebt, kun je deze gewoon gebruiken om je PC opnieuw mee te installeren. Je moet dan wel zelf op zoek gaan naar drivers voor je PC. Ook bestaat de kans dat je Microsoft moet bellen om je Windows installatie opnieuw te activeren.

  Kortom, ik snap je probleem niet helemaal. De fabrikant en de leverancier van je PC handelen volledig volgens de overeenkomsten die met Microsoft zijn gesloten. Dezelfde overeenkomsten waar jij mee akkoord gaat op het moment dat je een PC met voorgeinstalleerd besturingssysteem koopt…
 • tomvdlee schreef:
  Je kan natuurlijk ook een OEM versie van internet downloaden en deze installeren. Activeren doe je met je legale key.

  Ik heb een legale oem versie van XP SP1.

  Zou ik dan (legaal) een XP SP2 kunnen downloaden en deze kunnen activeren met de key van de SP1?
  Of is dat dan weer niet legaal.
 • [quote:377dbe3fa5="HankPiano"]Met die contracten zal het dus wel meevallen. [/quote:377dbe3fa5]Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze je met dat soort troep zouden opzadelen als het ze niet iets meer zou opleveren dan alleen geïrriteerde klanten…
 • http://wud.jcarle.com/ProgramFiles.aspx
  http://web.clicknet.ro/boooggy/
  http://www.nliteos.com/

  Kun je ook zelf brouwselen, gelijk met alle updates, WMP11 en eventuele drivers.

  Bovenste progje hier ergens gezien, erug handig.
 • Ik vind het toch wel vreemd.
  Je koopt een pc of laptop met een legale versie van een OS.
  Standaard is dat een OEM versie.
  Daar betaal je ook voor.
  Waarom zou je dan geen recht hebben om deze versie kaal op CD bijgeleverd te krijgen.

  Bijgeleverde troep zou m.i. altijd op een aparte cd moeten staan.
  En dat geldt ook voor de bij de betreffende pc/laptop behorende drivers enz.

  Het lijkt me niet meer dan netjes op deze manier.

  En 'dan moet je zo'n pc/laptop niet kopen' is een beetje onzin.

  Het is of een garantie- of een gemaksverhaal van de fabrikanten.
  Laten ze gewoon eens wat klantvriendelijker worden.
 • Een mening is toch echt wat anders dan wat je recht is. :wink:
 • Wettelijk zal het wel in orde zijn om geen orginele OS op DVD/CD mee te leveren, je gaat accoord met hun voorwaarden.Zelf koop ik altijd daar waar de echte software wel word meegeleverd ( en dat is vrijwel nooit ) een van de grote merken met hun recovery-zooi enz.Bij mijn huidige computer zit dan ook gewoon de echte VistaDVD van microsoft zodat ik zelf de boel weer aan de gang kan krijgen als het fout gaat.Prijsverschil is nihil. Denk dat het komt omdat er van sommige grote merken wereldwijd honderduizenden computers worden verkocht en hun kosten zo worden gedrukt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.