Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Opstarten XP gestoord, werking daarna probleemloos

Anoniem
Lou van Wijhe
9 antwoorden
 • Mijn ruim 4 jaar oude PC heeft altijd probleemloos gewerkt maar vertoont nu bij het opstarten vreemde verschijnselen. Soms breekt hij het opstarten 1-2 keer halverwege af maar krijgt zichzelf uiteindelijk aan de praat, soms krijg ik het bericht dat config.sys beschadigd is en dat hij niet verder kan maar start daarna automatisch door en soms probeert hij op te starten van de diskette-drive en blijft dan hangen en moet uit en aan gezet worden. Is hij eenmaal aan de gang, dan werkt alles prima, ook bij zware toepassingen als HD-videomontage.

  De SMART-status van de schijven is goed. Ik heb CHKDSK gedraaid waarbij slechts 1 (mij onbekend) verloren bestandje werd gevonden. Kort voor het kuren begon is geen nieuwe software geïnstalleerd. Qua hardware heb ik alleen 2 geheugenmodules bijgeplaatst maar daarna heeft hij een maand zonder storing gewerkt.

  Ik begrijp dat het een warrige beschrijving is maar het is ook een warrig gedrag van mijn oude, trouwe beestje. Kan iemand mij op het spoor zetten? Vast bedankt.

  Lou
 • [quote:c18ef1a284="Lou van Wijhe"]het bericht dat config.sys beschadigd is (..) Ik heb CHKDSK gedraaid waarbij slechts 1 (mij onbekend) verloren bestandje werd gevonden. [/quote:c18ef1a284] Bij mijn weten wordt config.sys niet meer gebruikt onder Windows XP. Had je ook al [code:1:c18ef1a284] CHKDSK /R [/code:1:c18ef1a284] geprobeerd? Zie wikipedia voor uitleg http://en.wikipedia.org/wiki/CHKDSK Test eventueel je harde schijf met de diagnostische software van de fabrikant http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287 Als je Windows installatie beschadigd is, en je een gewone OEM of Retail installatie CD hebt, kun je een repair install uitvoeren http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm
 • Bedankt voor je reactie. Ik zal een repair install proberen (de rest had ik al gedaan) en me terugmelden met het resultaat.

  Lou
 • Hallo Jolo,

  Met de door jou verstrekte links als uitgangspunt, heb ik eerst nog wat grondig leeswerk gedaan en uiteindelijk via de recovery console een FIXBOOT uitgevoerd. En zowaar, het probleem is opgelost. Mijn kennis van Windows ging (en gaat) niet verder dan het niveau van een standaard gebruiker maar nu heb ik er toch weer wat bijgeleerd. 8) Ik ben er zelfs in geslaagd om [i:e706ade19a]en passant[/i:e706ade19a] een slipstream SP2 CD te maken.

  Bedankt!
  Lou
 • Helaas, helaas, de verschijnselen komen langzamerhand terug. Haperend opstarten en nu gaat hij soms ook na enige tijd spontaan rebooten.

  Ik heb met Everest de temperaturen gecontroleerd, CHKDSK gedraaid, de SMART-status van de schijven gecheckt (ik heb 1 systeemschijf en 1 schijf voor het capturen van video), FIXBOOT en FIXMBR gedaan en het geheugen 2 x laten doortesten met de Windows Memory Diagnostic test. Nergens iets dat op een hardware fout wijst.

  Wat kan er nog meer fout zijn in de hardware? Ik begin nu aan de software te denken. Ik heb niet recent software toegevoegd en het enige programma dat regelmatig wordt ge-update en altijd bij opstarten wordt geladen, is het anti-virusprogramma van McAfee. Heeft iemand ooit gemerkt dat McAfee en Windows XP elkaar in de weg zitten? Of slaat mijn vermoeden nergens op?

  Lou
 • Je kunt de harddisk ook eens testen met de diagnosetool van de fabrikant. Smart zegt niet altijd alles (volgens sommigen zefls helemaal niks).

  http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287
 • Ik had al eens een test gedraaid met een utility van Western Digital maar omdat de systeemschijf een Maxtor is, doe ik het ook nog eens met Powermax. Bedankt voor de tip!

  Lou
 • Uitgebreide test van de systeemschijf met Powermax net afgesloten, meldt: "Certified error free."

  Het blijft een raadsel. Ik wil mijn "oude" beestje één dezer dagen wel vervangen maar zelfs als ik hem naar de spullenhulp breng, wil ik wel weten dat ik niet een ander met een probleem opscheep.

  Enfin, ik ga overmorgen op vakantie. Misschien heeft de PC ook wat rust nodig. :wink:

  Lou
 • Ik weet dat je het geheugen hebt getest en dat dat ok was maar haal toch het bijgeplaatste geheugen
  er eens uit en kijk of je de problemen dan nog hebt.
  Door stof in de onbezette sleuven kan het natuurlijk ook zo zijn dat 1 van de gouden contactpuntjes
  slecht contact maakt en dat kan vreemde gevolgen hebben zoals je omschrijft.
  Jack Marotick

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.