Vraag & Antwoord

OS Windows

blauw-scherm-crash bij starten video wmv, avi

Anoniem
friep
13 antwoorden
 • Mijn nieuwe computer crasht zodra ik video's wil afspelen. Niet alle video's, vooral wmv en avi en sommige andere. Bij voorbeeld "Uitzending gemist" en een film op DVD.

  Het zijn echte blauw-scherm-crashes, met na het opnieuw starten van de computer de melding dat windows is hersteld van een ernstige fout.

  Ik heb het bij verschillende software. Op internet heb ik wel forum-onderwerpen gevonden over dit soort crashes, maar daar wordt meestal alleen de windows media player genoemd. Bij mij lijken de crashes te komen door het type video, niet door de software waarmee ik afspeel. Ik kreeg crashes bij windows media player, bs player, videolan, quicktime, cyberlink, winamp.

  Ik heb Windows XP pro, NVidia Geforce grafische kaart, Sound Blaster geluidskaart. Ik heb al een paar dingen uitgeprobeerd die ik in forums gevonden heb, maar het heeft niet geholpen.

  Weet iemand hoe ik dit op kan lossen?
 • Je moet even in de log files kijken of er een melding staat over deze crash.

  Als je niet weet hoe je bij de log files moet komen -> Deze Computer -> Rechtermuisknop -> Beheer -> Op de Event viewer klikken -> Kies voor System log.
 • Ik heb een kijkje genomen bij de log files, en er staat een ellenlange rij rode kruisjes met fout. Ik weet niet wat ik ermee moet doen. Achter veel ervan staat bij de bron disk, iets minder maar ook veel atapi, achter een kleiner aantal ipnathlp, en Service control manager, en nog een aantal bronnen.
  Ik heb de eigenschappen van een paar van die fouten bekeken, maar ik weet niet wat ik met die informatie moet.
 • Rode kruisjes zijn nooit goed. Je kunt op deze events dubbelklikken en dan krijg je meer informatie. Je kunt hier even de event id's posten dan zoek ik ze op.
  Je kunt ze zelf ook opzoeken hier.
 • Ik heb een utility gedownload voor de eventlogs. Daarmee kan ik doorklikken naar de microsoft knowledge base. Daar vond ik dat ik de kabel van de hd moet vervangen (fout nr 5 en 11).
  Bedankt voor deze tip, ik ben weer wat wijzer geworden.

  Maar hangt het crashen op video wel samen met deze fout? Ik zie het verband niet zo.
  Ik kan dat natuurlijk te weten komen door die kabel te vervangen, maar het zal even duren voor dat voor elkaar is. Zolang blijft mijn vraag open. Misschien zijn er nog andere tips.
 • Video vraagt om veel bandbreedte met de harddisk en als dat dus stokt loopt alles vast.
 • Maar waarom de ene soort video wel en de andere niet? Veel video's op youtube kan ik wel bekijken, maar uitzending gemist niet, en wmv's zijn het ergste.
 • Windows geeft helaas wel eens de verkeerde foutmelding.
  Het klinkt wel als een hardwarematige aandoening.
  * Mocht het te maken hebben met oververhitting treed het op na een tijdje (test hoe consequent hij vastloopt, dus elke keer bij hetzelfde filmpje) Oplossing: beter koelen.
  * Mocht het te maken hebben met je geheugen zou je hier een andere foutmelding voor moeten krijgen maar deze kan je testen met memtest.
  * Mocht het te maken hebben met software zou je kunnen proberen je codecs opnieuw te installeren met 3ivx, divx, iv5, nimo508, qtime5, xvid kan ik alles draaien.
 • Het heeft niet te maken met koeling. Het gebeurt ook als de computer net is opgestart. Met geheugen kan het ook niet te maken hebben, in heb 4g. Met mijn oude computer (2g) heb ik het niet.
  Dat van die codecs zal ik proberen.
 • Ik ben bezig gegaan met de codecs. 3ivx kon ik gewoon installeren. Als tweede deed ik divx, en meteen na het installeren daarvan kreeg ik een blauw-scherm crash. Het was en vers gedownloade versie. Ik heb het er meteen weer afgegooid.
  Weet iemand wat er hier aan de hand is, en hoe ik dit goed kan krijgen?
 • Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  Door een foute codec krijg je geen BSOD, dus er is iets anders aan de hand.

  In de logboeken kijken naar een verklaring, op die foutcode googles, een memtest86+ uitvoeren zou mee kunnen helpen voor een verklaring, dat er nu 4 gig. inzit zonder PAE zou ook tegen kunnen werken en om het geheugen nu bij voorbaat uit sluiten helpt ook niet echt.
 • Ik heb het automatisch weer opstarten nu uitgezet. Wachten op de volgende crash dus.
  Dat foute codecs geen blauw-scherm crash kunnen veroorzaken lijkt niet helemaal waar te zijn. Op de site van divx wordt blauw scherm crash als één van de mogelijkheden genoemd.

  Mijn probleem zou ook nog iets met de geluidskaart te maken kunnen hebben, of met de bios setup. Mijn computer is terug geweest naar de leverancier, omdat ik het geluid van de microfoon niet goed kreeg (die gebruik ik voor spraakherkenningssoftware), en omdat de computer telkens uit zichzelf opstartte, soms uren nadat ik hem had uitgezet. De leverancier heeft toen iets met de geluidskaart gedaan, en de bios instellingen veranderd. Voordien had ik de blauw scherm crashes niet, kon ik probeemloos video afspelen. Sindsdien dus niet meer.
 • Ik heb net weer een blauw scherm crash gehad. De melding is
  IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
  0x0000000A (0x00000016,0zx0000001C,0x00000000, 0x80502392)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.