Vraag & Antwoord

OS Windows

XP legaal in plaats van Vista?

Anoniem
Prin0096
19 antwoorden
 • Ik heb sinds ruim een half jaar een nieuwe laptop met Vista Home Premium. Al vanaf het begin erger ik me groen en geel aan de traagheid. Niet alleen opstarten en afsluiten, maar met alles. Inmiddels naast Vista ook XP Home SP2 geïnstalleerd. Wat een verademing.
  Nu is XP een OEM-versie behorende bij een andere laptop. Geïnstalleerd zonder dat ergens naar gevraagd werd en het werkt probleemloos (tot nu). Het is echter niet helemaal legaal wat ik nu doe. Alhoewel ik daar t.o.v. MS zelf niet zoveel problemen mee heb.

  Via de link http://forum.fok.nl/topic/1090513/1/50 kwam ik het volgende bericht tegen:
  [i:1968546d56]Als je Vista legaal hebt, mag je een vergelijkbare versie van XP als "downgrade" installeren. (e.g. als je "Vista Home Basic" hebt mag je XP Home Edtion installeren, en als je "Home Premium" hebt mag je XP Home of XP Media Center installeren.

  Hoe werkt dit?

  Je installeert Windows XP tot het moment dat je je key moet ingeven. Hier geef je een bestaande key in, mag in principe een key zijn van een heel andere computer. Deze key zal - uiteraard - niet goed activeren, want de key is al gebruikt. (Soms activeert ie ook wel zonder problemen trouwens). Op dat moment bel je je Microsoft op de activatie lijn, en leg je uit dat je een downgrade doet van Vista naar XP. Je geeft dan je Vista key, zij verifieren dat de key echt is, en vervolgens wordt de "leen" key die je ergens anders vandaan hebt geplukt zonder problemen geactiveerd door Microsoft.

  Het kost dus wat moeite, en als je telefoonangst hebt heb je een probleem

  Maar je kunt dus 100% legaal downgraden van Vista naar XP. Uiteraard mag je die Vista licentie dan niet meer gebruiken totdat je die XP installatie weer verwijderd.[/i:1968546d56]


  Klopt dit verhaal of is het een broodje aap?
 • Dat verhaal klopt niet. Want elke bestaande productsleutel van een Windows XP licentie, mag je maar op 1 PC tegelijk gebruiken. Bovendien zijn deze downgrade-rechten er alleen voor Windows Vista Business en Ultimate. Zie voor meer info deze link van Microsoft http://www.microsoft.com/belux/nl/partner/productssolutions/windows/windows-vista-downgraderights.mspx
 • Is dus een half broodje aap, waar ik helaas niet veel aan heb. Erg jammer, want Vista bevalt me absoluut niet. Ik denk dat ik me dan maar even aan digitale ongehoorzaamheid bezondig om straks maar weer met een schone installatie van Vista te beginnen.
 • als ik kijk naar de prijzen van SPSS en photoshop is XP CD rom helemaal niet duur.
 • [quote:ca98efa393="stee0036"]als ik kijk naar de prijzen van SPSS en photoshop is XP CD rom helemaal niet duur.[/quote:ca98efa393]

  Tja en als ik het vergelijk met Linux is het juist weer heel erg duur!! :D
 • Je moet een besturingssysteem niet vergelijken met een programma natuurlijk. :roll: Cubase kost een slordige 1000 euro dus sja…. Maar voor die 1000,- eurie heb je dan wel iets wat werkt! Toch iets wat je dan van die 120 euro voor Windows niet kan zeggen :lol:
 • Ik zie met angst en beven de dag tegemoet dat ik een nieuwe laptop moet aanschaffen en waar je, zoals gewoonlijk, weer -en vandaagdedag- Windows Vista door de strot krijgt geduwd.
  Waarom staat er ALTIJD Windows op een computer (behalve bij Apple en daar is ook wel wat van te zeggen). DAT IS KOPPELVERKOOP EN BIJ DE WET VERBODEN.
  Zijn er laptops te koop (barebone heet dat geloof ik) zonder een op-systeem?
  Zet ik er gewoon weet WinXP SP2 op, welk redelijk -en tot nu toe het beste- draait.
  perloc
 • Wat een gedoe allemaal…!
  Het lijkt me persoonlijk eenvoudiger om Vista terug te brengen naar XP niveau i.p.v. XP "er naast" te installeren.
  Volgens mijn info zou Microsoft een tooltje beschikbaar hebben gesteld om deze situatie te bewerkstelligen.
 • [quote:1f8dac0b25="perloc"]Waarom staat er ALTIJD Windows op een computer[/quote:1f8dac0b25]

  Dat noemen we marketing :wink: En ik ben daarom ook druk aan't sparen voor een MAC
 • [quote:918bebce08="eduard33"]Je moet een besturingssysteem niet vergelijken met een programma natuurlijk.[/quote:918bebce08] Helemaal nergens mee. Ook niet met Linux. Want Linux is open source. Verder zijn er bij mijn weten geen alternatieve Windows merken dan Microsoft.

  [quote:918bebce08="perloc"]Waarom staat er ALTIJD Windows op een computer[/quote:918bebce08] Dat is alleen het geval bij merk PC's zoals Packard Hell, Hewlett Packard, Acer en Medion. Dat er Windows op voorgeïnstalleerd is niet zo erg. Wel dat er ook demo software wordt meegeleverd op de recovery CD/DVD/partitie.

  Degene die dit jaar nog een laptop of PC willen aanschaffen, is deze nog steeds verkrijgbaar met Windows XP. Overigens zo traag is Windows Vista nu ook weer niet. En zeker niet ten opzichte van XP SP2. XP SP3 zou sneller moeten zijn dan XP SP2. Maar dat moet ik eerst nog zien.
 • Tja Jolo, ik ben het toch niet (helemaal) met je eens. Dat er Windows op is voor-geinstalleerd betekent dat je het ook betaalt. Ik zou graag bij iedere computer de keuze willen hebben welk Op-systeem, of helemaal niet, je op je computer wilt hebben. Geen systeem erop en Windows van je vorige computer (WinXP of Win2000) b.v. installeren. Dat is toch niet illegaal, wel? Maar ik weet dat sommige nieuwe hardware ook niet werkt met minder dan Vista.
  Met mijn laatst gekochte (2.5 jaar geleden) laptop heb ik alles eraf gegooid, (er stond o.a ook Norton op) en WinXP geinstalleerd. Schone installatie en geen toeters en bellen die ik helemaal niet wil/gebruik.
  Alle software heb ik legaal gekocht, dus ook de virusscanner AVG, Record de Luxe. Ik heb OpenOffice gedownload (= gratis) en verder een hoop andere kleinere dingen gekocht en betaald.
  Daarmee ben ik wel duurder uit dan een hoop van die dingen voorgeinstalleerd, maar ik heb nu wat ik wilde hebben en verder geen dingen die ik niet wil hebben.
  MVG perloc
 • Als je een laptop wil zonder Windows of de keuze wil uit XP heb je zeker wel de keuze. Ik heb een Compal IFL90 en deze is bij diverse leveranciers te bestellen. Je kan zelfs een aantal dingen zelf samenstellen.
  Deze zijn te koop bij De Greef (heb ik hem vandaan, erg goede service overigens), Friesland Computers, Laptops4U, Computerpirates en nog een paar. Je hebt ook nog Diabloo laptops bij Laptops4U die je zelf kan samenstellen.

  Dit zijn overigens kwalitatief erg goede laptops en veel beter als een merk als Acer.
 • Dank voor de tip Tom, maar ik ben nog niet toe aan een nieuwe laptop. Misschien de volgende keer als ik weer in Nederland ben, maar dit jaar zeer waarschijnlijk niet, tenzij om speciale reden.

  Hoewel het merk Packard Bell nogal wordt verguisd door velen, werkt die van mij, na een zeer moeizame start, probleemloos tot nu toe.

  MVG perloc
 • [quote:e1d1ce33da="perloc"]Geen systeem erop en Windows van je vorige computer (WinXP of Win2000) b.v. installeren. Dat is toch niet illegaal, wel?[/quote:e1d1ce33da] Als die Windows van je vorige computer een Retail versie is, mag deze inderdaad verhuizen naar een andere computer. Echter OEM versies zijn PC gebonden. Zie deze link van Microsoft voor uitleg http://www.microsoft.com/netherlands/partner/licenties/correctsoftwaregebruik/faq.aspx Een quote hieruit
  [quote:e1d1ce33da] Mag mijn klant zijn bestaande OEM licenties gebruiken op zijn nieuwe pc's?
  Nee, dat mag niet. Een OEM licentie is pc/servergebonden. Met andere woorden, als de pc of Server vervangen wordt, vervalt de licentie. Een OEM licentie mag dus niet worden overgezet op een ander systeem, wat betekent dat bij aanschaf van nieuwe systemen ook nieuwe licenties moeten worden aangeschaft.[/quote:e1d1ce33da]
 • Jolo: ik heb een originele WinXP CD gekocht, full version. Dus het is geen CD (OEM) geleverd bij de laptop. Daar is trouwens helemaal geen CD bijgeleverd, maar die kon je vanuit de laptop zelf maken (Recovery CD). Daar ben ik nooit aan toegekomen omdat het vanaf de eerste dag mis is gegaan. Ik kan daar een heel verhaal over vertellen, maar de kern was dat ze bij Packard Bell zeiden dat mijn HD defect was!! Nou, die was en is nog steeds perfect!
  Ik weet ook dat je WinXP maar eenmaal mag installeren. Dus als je een nieuwe computer koopt en daar Windows wil installeren moet die van de oude zijn verwijderd.
  Trouwens de prijzen zijn tegenwoordig best betaalbaar, vooral nu de dollar naar beneden duikelt.

  Maar laten we nu eens het volgende veronderstellen. Ik koop een kast, een MOBO, een HD, afijn, alle harware die voor het samenstellen van een computer nodig is. Ik sleutel de zaak in elkaar. Én ik koop een OEM versie van Windows want ik ben een OEM - Original Equipment Manufacturer. Is dat legaal? Leuke vraag hè? Wel is dan de Windows OEM versie gebonden aan die computer, dus ik mag die niet weer op een andere installeren als de ene bij de vuilnisbak staat. Dat zou ook niet zo makkelijk gaan want ik moet ook de OEM sticker op die (oude) computer hebben geplakt.
  MVG perloc
 • [quote:7c321db5c5="perloc"]Maar laten we nu eens het volgende veronderstellen. Ik koop een kast, een MOBO, een HD, afijn, alle harware die voor het samenstellen van een computer nodig is. Ik sleutel de zaak in elkaar. Én ik koop een OEM versie van Windows want ik ben een OEM - Original Equipment Manufacturer. Is dat legaal? Leuke vraag hè? Wel is dan de Windows OEM versie gebonden aan die computer, dus ik mag die niet weer op een andere installeren als de ene bij de vuilnisbak staat. Dat zou ook niet zo makkelijk gaan want ik moet ook de OEM sticker op die (oude) computer hebben geplakt.
  MVG perloc[/quote:7c321db5c5]
  OEM software mag je aanschaffen bij bepaalde hardware. Als jij een aantal onderdelen koopt en daar een nieuwe PC mee bouwt, mag je dus ook OEM software daarop installeren. Het is dan wel, zoals je terecht opmerkt, gebonden aan die PC.
 • Het is toch nog maar de vraag of het inderdaad waar is.
  Het zou kunnen zijn dat jij als OEM-mer bij de kamer van koophandel moet zijn ingeschreven als zodanig….
  MVG perloc
 • [quote:1b661fe2c2="eduard33"][quote:1b661fe2c2="perloc"]Waarom staat er ALTIJD Windows op een computer[/quote:1b661fe2c2]

  Dat noemen we marketing :wink: En ik ben daarom ook druk aan't sparen voor een MAC[/quote:1b661fe2c2]
  Nee hoor. Deze laptops kun je allemaal zonder OS krijgen.
 • Tja Prin0096, dat is allemaal mooie theorie voor een land als Nederland, maar plaatselijk (Beira-Mozambique) zijn alleen computers te koop met Windows Vista, door drie van de vier winkels, hier in deze miljoenenstad, illegaal geinstalleerd en zonder recovery CD, laat staan een (illegale) versie van Windows.
  Dus die oplossing, zoals jij zegt, is nationaal/in Europa wel redelijk geregeld, maar mondiaal mankeert er nog wel eens wat aan, en dat is een "understatement".
  Legale software, CD's of video-DVD's zijn zo goed als niet te koop, maar de straten hier worden overspoeld met goed bedoelende straathandel/verkopers die dat spul aanbieden. Weten zij veel….
  Het ging mij meer om het principe en dat heb ik aan de orde willen stellen.
  Want hier is het behoorlijk mis, maar dat wil niet zeggen dat in Nederland alles perfect werkt. Bij lange na niet.
  Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar ik geloof niet dat hier de grootste boeven rondlopen….
  MVG perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.