Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 98

derkdejong
15 antwoorden
 • Weet iemand hoe dat precies zit met windows 98 licence? Is dat inmiddels vrije software geworden? of moet je daar altijd voor blijven betalen? Gezien het feit dat je dat natuurlijk nergens meer kan kopen.
 • Formeel wordt het natuurlijk nooit vrije software, je koopt bij M$ traditioneel geen software maar betaalt slechts voor het gebruiksrecht.

  En afhankelijk van de soort licentie (retail of OEM) mag je Windows wel (retail) of niet (OEM) verhuizen naar een andere pc maar in ieder geval nooit op meer dan één pc tegelijk installeren.

  Maar of M$ zich in de praktijk nu nog druk maakt over één privépersoon die W98 illegaal op een pc'tje installeert waag ik te betwijfelen.

  Gr,
  Jim
 • Ja precies… Ik zal MS zelf eens vragen hoe ze daar over denken :lol:
  Overgens ondersteund MS win98 vanaf 2004 al niet meer, Dus mijn mening is dat ik het in feite onbeperkt kan gebruiken… Mja.. je weet maar weer nooit…
 • [quote:099b9de5cd]Ik zal MS zelf eens vragen hoe ze daar over denken[/quote:099b9de5cd]Nou, dan weet ik het antwoord al.

  Hééél formeel vrees ik: :"Nee meneer, dat mag niet!

  Met waarschijnlijk het advies om een nog wel ondersteunde versie (XP of zo) aan te schaffen.

  Gr,
  Jim
 • Vista natuurlijk….
 • [quote:ae049a1985]Vista natuurlijk….[/quote:ae049a1985]
  Nou, aangezien ik me nauwelijks kan voorstellen dat de TS W98 wil installeren op de machine uit z'n sig denk ik dat het om een ander (wat ouder) pc'tje gaat.

  En of Vista dan een serieuze optie is…………… :roll: .

  Gr,
  Jim
 • Licentievoorwaarden zijn sinds Windows XP behoorlijk veranderd. Zeker met betrekking tot OEM versies. Dus als je een oude versie met licentie van Windows 98 hebt liggen kan je die volgens mij gewoon op een andere PC installeren. Bij XP is de OEM licentie gekoppeld aan de PC.
 • Geen serieuze optie inderdaad. Maar daar zit microsoft niet mee. Windows 98 blijft beschermd door copyright, maar ondersteuning zul je niet meer krijgen.

  Als je niet per se aan windows vast zit, kun je ook eens een lichte linux distributie nemen. Voor een beetje websurfen en zo, gaat dat best.
 • Het gaat mij niet om ondersteuning. Tevens wil ik win98 inderdaad niet op mijn sig pc zetten :lol: Tevens komt die pc niet op internet. Ik wil win98 omdat ik nog wat leuke games uit die tijd heb liggen, zoals rally 2000. Ik vroeg me alleen af hoe dat zit met die licence enzo. ik heb nog wel een win98 liggen, maar of die nog werkt? Dus had ik zoiets van, nou.. die haal ik wel ergens vandaan…. :D vandaar mijn vraag :wink:
 • [quote:a801b8c8cd]ik heb nog wel een win98 liggen, maar of die nog werkt?[/quote:a801b8c8cd]
  Als je ook de (of een) bijbehorende CD-key hebt zal het ongetwiifeld werken, van ingewikkelde zaken zoals validatie of Genuine Advantage of WGA hadden we toen nog nooit gehoord tenslotte.

  En mogelijk word ik nu door een Mod op de vingers getikt want formeel blijft het natuurlijk illegaal, maar er kraait volgens mij geen haan naar.

  Gr,
  Jim
 • Zorg in ieder geval, of laat middels mailtje of messenger iemand zorgen, dat je w98[b:e18f8e4e47]SE[/b:e18f8e4e47] hebt want de eerdere versies waren wat slapjes.
 • Ja precies. Ik heb zelf ook nog de SE versie. :wink:
  En dan word't nu wel tijd dit topic te stoppen denk ik… Voordat't uit de hand loopt :lol: :wink:
 • Nou, ik gebruik nog dagelijks W98SE en ook gewoon op Internet, werkt allemaal probleemloos. Maar zodra je aankoppeld op een MS-website komt er keurig de melding dat ik een niet-geregistreerde versie gebruik :D
  Dus geen updates en evenmin support of andere ondersteuning; MS verzoekt mij vriendelijk doch dringend om mijn versie alsnog te laten valideren :roll:

  Hmm, de mijne is al een kopie van een kopie van een kopie enz. :D
 • tja, dat ze een opmerking maken bij h.i. illegale versies, daar kan ik inkomen…. de melding dat er geen support meer wordt gegeven krijg je alleen als je om support vraagt.
  ik doe het ook nog dagelijks probleemloos en snel met w98se, heb al een tijd een vervanger staan, maar vooralsnog komd ie niet aan de bak :wink:
 • [quote:363716e774="Charles-98"]Nou, ik gebruik nog dagelijks W98SE en ook gewoon op Internet, werkt allemaal probleemloos. Maar zodra je aankoppeld op een MS-website komt er keurig de melding dat ik een niet-geregistreerde versie gebruik :D
  Dus geen updates en evenmin support of andere ondersteuning; MS verzoekt mij vriendelijk doch dringend om mijn versie alsnog te laten valideren :roll:

  Hmm, de mijne is al een kopie van een kopie van een kopie enz. :D[/quote:363716e774]Ik liet mijn oude copie van copie van copie van OEM van w98se prompt door de site valideren en werd voortaan heel vriendelijk tot alles toegelaten. Mijn indruk is dat w98 en ouder per definitie als legaal geldt, m.a.w dat Microsoft genadiglijk maar zonder daarover op te scheppen, het oude spul gunt aan de amateurs.

  W98 komt toch niet mee met de nieuwste programma's; bijvoorbeeld Moviemaker werkt er niet op en de oude Windows Media Encoder Nummer 7 wordt niet meer verstrekt, kun je nog hooguit van amateurs onderling toegespeeld krijgen. Nieuwste Messenger "pakt" niet en Skype werkt er slechter op, Google Earth en NASA Worldwind geen kans ….

  Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk heb ik toch maar XP geïnstalleerd, met Linux ernaast; voor Linux is echter mijn hardware (VIA) minder geschikt, geluidsdeel wordt door de meeste Linuxen "redelijk" ondersteund maar de onboard video slechts zeer beperkt, o.a geen 3D dus ook geen Google Earth.

  W98 vond ik prettiger werken en, doordat ik wat aangeleerde kunstjes had doorgevoerd zoals swap als enige op 1e partitie van slaafschijf en totale installatie van Office2000 dubbelCD "premium" annex de daarvoor nog steeds downloadbare upgrades o2kSR1A en o2kSP3; zulk opgefokt office2000 verbouwt namelijk flink vooral aan de stabiliteit van w98. Maar nogmaals, w98 blijft voor mijn toepassinkjes echt teveel achter bij moderne programma's.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.