Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

c:-partitie vergroten

Anoniem
Frits Raaf
2 antwoorden
 • Ik heb een 120 GB disk met 2 partities:

  - c: : 28 GB (426 MB vrij)
  - d: : 84 GB ( 57 GB vrij)

  Ik wil graag ruimte van de D: - partitie verplaatsen naar de c: - partitie. Ik heb veel gelezen over Partition Magic en soortgelijke progs, maar ben een leek met koudwatervrees. Ik ben niet in het bezit van Partition Magic o.i.d.

  Het OS = MS Windows XP Home SP2 en staat op c:-.

  Wat is de beste manier om dit aan te pakken, voor een leek?
 • Met Gparted (http://gparted.sourceforge.net/) kan je freeware partitioneren. Je downloadt de LiveCD , brandt deze op een cd-tje en start hiermee op.


  Mààr …. let wel op: partities wijzigen terwijl er data op staan is nooit zonder risico: de stroom kan uitvallen, je kan een minimale stroomonderbreking n het net krijgen (die jij niet gaat opmerken) die het proces kan (herhaal: kàn) storen/in de war brengen.

  Is dit bij een 'gewone' schijf/partitie met alleen maar eigen data, dan kan je het rustig doen door vooraf al de data van de betreffende schijf/partitie op een ander medium (schijf/cd/usb-stick,..) veilig te stellen voor het geval dat.

  Gebeurt dit echter bij het wijzigen van een systeemschijf (met je windows er op) dan kan het onherroepelijk zijn zodat je nadien niets anders meer kan dan de hele boel te formateren en van nul opnieuw te beginnen.

  Dat allemaal in het slechtste geval, maar hou er toch maar rekening mee en slaak een zucht als het achter de rug is :lol:
  (in de meeste gevallen loopt het wel goed af hoor)

  Wat ikzelf wel vooraf zou doen - gezien het hier een systeemschijf betreft - is:
  - backup maken van je mailprogramma en het ergens veilig stellen
  - staan er op je C toch eigen bestanden (denk ook aan Mijn Documenten), dan die ergens naar kopieren
  - eventueel de drivers van al je zaken met een progje afhalen en ze ook weer op een andere plaats dubbel bewaren

  iig: succes !

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.