Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Onvoldoende schijfruimte op C:

anoniem
7 antwoorden
 • Sinds een week is mijn pc behoorlijk in de war. Ik krijg telkens de mededeling dat de schijfruimte op C: onvoldoende is. Controle met de Verkenner laat zien dat er van de beschikbare 25GB slechts 10KB beschikbaar is. Volgens de mededeling zou dit tenminste 200MB moeten zijn. Als ik de geinstalleerde programma's optel kom ik bij lange na niet aan 25GB. Er is dus iets geks aan de hand.
  Ik heb geprobeerd grote directories over te zetten naar een andere partitie, maar het lijkt erop dat er veel minder ruimte vrij komt dan er wordt weggeschreven.
  Heeft iemand enig idee wat er aan de hand is? En vooral: wat er aan gedaan kan worden?
 • als je norton antivirus op de pc heb staan .
  leeg dan de Recycle Bin.
  en leeg je temp
 • Delete eens wat herstelpunten, bij schijfopruiming zit dat.
 • Dank voor de snelle reacties. Ik had de schijf al maximaal opgeruimd, dus daar valt niets meer te halen. In configuratie/software zie ik grote bestanden staan als java 5.0 update 11, 6, 4 en 6 update 1 en verder microsoft.net framework 2.0 Sp1, 3.0 SP1, 3.5. Kan ik daarvan iets deleten zonder problemen? Dat levert al gauw tegen een 1GB op.
  Hetgeen overigens het echte probleem (er is veel minder ruimte beschikbaar dan er rekenkundig zou moeten zijn) niet op.
 • [quote:4f002b2f91="salty sailor"]C: onvoldoende is. Controle met de Verkenner laat zien dat er van de beschikbare 25GB slechts 10KB beschikbaar is.[/quote:4f002b2f91] Welke Windows versie draai je. Voor Windows XP is 25 GB voldoende. Voor Vista is C: van 40 GB aan te raden. Onder XP zou je kunnen checken welke bestanden er zoveel ruimte innemen via applicatie SpaceMonger 1.4 Deze versie kun je niet gebruiken onder Vista.

  Als je harde schijf meer drive letters heeft, zou je het Windows wisselbestand naar een andere partitie kunnen verplaatsen. Ook grote spellen zou je beter op een andere partitie kunnen installeren. Verder kunnen grote data bestanden ook beter op een andere partitie staan.
 • Download het programma "spacemonger" eens. Die geeft grafisch weer hoe groot de bestanden en mappen op de C schijf zijn. Je komt altijd een ruimteverslindende verrassing tegen.

  Link: http://www.sixty-five.cc/sm/v1x.php
 • Ik werk (nog) onder XP. De C-schijf is 25 GB groot. Verder heb 5 partities van 5-10 GB. Op de pc staan geen spelletjes.

  SpaceMonger lijkt een goede tip. Ik zie dat circa 10 GB wordt ingenomen door Retrospect, een backupprogramma dat ik nu circa een maand gebruik. Dit programma lijkt de inhoud van C te kopieren naar een backupbestand op diezelfde C-schijf. Het ziet er naar uit dat hier de problemen uit voortkomen.

  Retrospect hoort bij een externe harde schijf van Iomega. De bedoeling is dat daar de backups op worden gemaakt. Maar naar nu blijkt staan ze ook op de C-schijf. In de handleiding kan ik niet vinden hoe ik dit kan veranderen. Heeft een van jullie hier ervaring mee, of moet ik dan een nieuwe vraag stellen elders in het forum?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.