Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

DHCP....?

lion
10 antwoorden
 • Bij het bekijken van het systeemlogboek velt mij het volgende op:
  Sinds kort (na de laatste Win update, KB950749??) komt de volgende melding voor (na opstarten van het systeem).
  [u:2d29b516bd]Let wel[/u:2d29b516bd]: Het lijkt er vooralsnog op dat dit alleen gebeurt als modem en router hiervoor uitgeschakeld geweest zijn. Als modem / router niet off-line geweest zijn, lijkt er niets aan de hand…. Ik weet dit echter nog niet voor 100% zeker.

  [i:2d29b516bd]De IP-adreslease 192.168.0.2 voor de netwerkkaart met netwerkadres 0050DA49EA1C is geweigerd door de DHCP-server 0.0.0.0. De DHCP-server heeft een DHCPNACK-bericht gezonden.[/i:2d29b516bd]

  A) Wat wil dit zeggen?
  B) Wat is de oorzaak?
  C) Wat is het gevolg c.q. wat zijn de consequenties?
  D) Wat is de oplossing?
 • Router uitschakelen, netspanning eraf en daarna weer inschakelen.

  Meestal lukt dit wel.
 • Een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) server is een server in je router die je computer en IP binnen het locale netwerk geeft (en andere relevante info). Dit ip bevind zich vaak in een bepaalde range bv. van 192.168.1.10 to 192.168.1.50. Het ip van de DHCP server 0.0.0.0 lijkt me nog al vreemd, het is eerder iets van 192.168.1.1 oid.

  Het is niet perse nodig om je IP adres van de DHCP server te krijgen, je kan ook in je netwerk instellingen zelf een IP instellen dat buiten de range zit van de DHCP server (anders kan je conflicten krijgen met andere mogelijk aangesloten computers). Maar je moet dan ook de andere instellingen weten (Subnet mask (meestal 255.255.0.0), default gateway, DNS server). Als je niet weet hoe je deze dingen in moet stellen moet je gewoon gebruik maken van de DHCP server.

  Normaal gesproken wordt de DHCP server automatisch gevonden en kent die je computer gewoon een lokaal IP toe. Je hebt een valide IP adres nodig om verbinding te hebben met de router/internet. Dus geen IP geen internetten. Je krijgt je IP adres van de DHCP server voor een bepaalde tijd (1 of 2 uur oid), dit bericht krijg je als je "lease" (huur?) van het bepaalde IP adress afloopt en deze niet automatisch kan worden verlengd.

  Zoals Edouard al zei, kan je het beste je router een harde herstart geven, stekker eruit en er weer in. Het kan dat je router de geest gegeven heeft, maar laten we daar niet vanuit gaan.

  MS link
 • Volgens mij komt het juist doordat er nog geen volledige verbinding met de router was, waar die DHCP server inzit, dan krijg je die melding, bij een werkende router heeft/krijgt de TS juist geen melding.

  En het heeft ook niets te maken met die update, lijkt mij, dat is puur toeval.
 • [quote:95fbbbfe7e]The DHCP Server service did not extend the lease on your computer's IP address, so your computer temporarily lost its connection with the network.[/quote:95fbbbfe7e] Aldus MS.
 • Om iedereen (allen die reageerden) nog even van de juiste, laatste info te voorzien:
  A) (Wellicht de meest frappante!): De melding doet zich voor NA de laatste Win Update (KB950749), bij alle aangesloten machines. Voor die tijd nada, niente, niks geen meldingen.
  B) De melding doet zich (sindsdien) uitsluitend voor als modem en router [u:87e4547c00]off-line[/u:87e4547c00] geweest zijn. Voorbeeld: als ik een weekendje weg ga, gaat de voeding van modem en router af.
  (Dus, Edouard, je verhaal gaat hier niet op, OMDAT het juist gebeurt als modem en router gereset - spanning eraf - zijn).
  Als modem en router NIET zonder spanning hebben gestaan, is er ook niets aan het handje.
  C) Door puur toeval ontdekte ik de melding, maar ik heb er eerlijk gezegd geen effect(en) van kunnen merken. Het gedrag van de aangesloten PC's is niet anders dan anders. (Zal wel een gevolg zijn van de tekst van de M$ technet pagina, welke Drewster gaf: "[i:87e4547c00]No user action is required. The DHCP Client service will continue trying to obtain a working IP address until it succeeds, and DHCP establishes the network connection on its own[/i:87e4547c00]".
  En van "[i:87e4547c00]The DHCP Server service did not extend the lease on your computer's IP address, so your computer temporarily lost its connection with the network[/i:87e4547c00]" is eigenlijk niets merkbaar.
  D) Zoals ik opmerkte is er niets aan de hand als spanning niet van modem en router afgeweest is (na de resp. systeem starts), dus een "router die de geest heeft gegeven", daar geloof ik niet zo erg in….

  Wel erg opmerkelijk dat e.e.a. na die laatste update optreedt…. :?
 • A, Het is een beveiligingsupdate.
  http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/ms08-028.mspx


  B, Als je gewoon verbinding hebt is het toch geen probleem?


  C, Zie B.


  D, Zie B.
 • A) Weet ik. Maar wel een [u:655587788c]behoorlijk zware jongen met enige impact[/u:655587788c] (Jet Database Engine). De "restart" opdracht verscheen dan ook pas bij het afsluiten van de Windows sessie….
  Wat betreft B t/m C: het is mijn achterdocht gecombineerd met een fikse dosis nieuwsgierigheid welke mij aan het werk zetten om een mogelijke oorzaak te achterhalen….. :wink:

  En dat lukt niet altijd….. :cry:

  En, inderdaad is het soms een kwestie van slikken en aanvaarden. Een goed voorbeeld hiervan is ID 1517 (Userenv), welke ik tegenkwam op een laptop. Bij nasnuffelen blijkt dat deze melding genegeerd kan worden en inherent is aan…., etc., etc.

  Edit:
  Toch nog een (retorisch?) vraagje: zou het wellicht kunnen zijn dat deze hele afwikkeling wat anders op de rails is gezet door die Windows Update?
  Ben benieuwd of anderen dit ook kunnen reproduceren….
 • Als je nu eens die update verwijdert, dan heb je een antwoord, i.p.v. een veronderstelling.

  Staat overigens in de router ingeschakeld DHCP enabled ?? En IP setting enabled??
 • Reactie op 1e zin:
  Die rompslomp is het me niet waard; ik heb wel wat anders te doen. Zolang 't zaakje werkt, vind ik 't prima. :wink:
  En bovendien: die update leek me niet onbelangrijk.

  Reactie op 2e zin:
  Ja! En bovendien (nogmaals): 't Betreft een melding welke voor die update niet voorkwam; aan mijn instellingen is niets gewijzigd…. :?

  Ik heb nog steeds zo'n donkerbruin vermoeden dat er diep in de krochten van Windows iets anders is dan voorheen, met dit als resultaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.