Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Downgraden van Vista naar WinXP op nieuwe laptop. Problemen?

perloc
8 antwoorden
 • Ik wil over een klein half jaar een nieuwe laptop kopen.
  Daar zal zeer waarschijnlijk Vista opzitten, maar ik wil er WinXP op.
  Ja hoor, dat weet ik nu al!!
  Welke problemen kan ik verwachten?

  MVG perloc
 • Het kan lastig zijn om alle benodigde drivers te vinden, maar met bijvoorbeeld Everest moet je er wel uitkomen.
 • - Je hebt geen absolute garantie dat alle hardware door XP wordt ondersteund. Chipsetdrivers (waar geluid bijv. vaak bij in zit) hoeven er niet meer voor XP te zijn. Steeds meer moederborden met geïntegreerde onderdelen (m.n. voor lappies) zijn van ná de XP tijd en de fabrikanten nemen dan niet meer de moeite ze geschikt te maken voor XP. Ook de leverancier van de laptop laat de XP funktionaliteit vaak na.

  - Je zult in het BIOS wat aanpassingen moeten doen wellicht. Met name om de SATA schijf door XP herkend te laten worden. Met name Acer heeft hier een handje van.

  Handigst is om op het moment van beslissen de exakte hardware van de aanstaande aanschaf te checken op beschikbaarheid van XP drivers. Vind je die niet dan loop je kans op disfunktionaliteit van een deel van je hardware.
 • Wat je ook wel moet weten voordat je de laptop aanschaft, is dat je een OEM licentie alleen mag downgraden als het Vista Business betreft. OEM licenties van andere Vista edities mag je niet downgraden naar XP.

  Als je zelf een retail pakketje van Windows XP hebt is het natuurlijk geen probleem. Als je geen retail versie van Windows XP hebt, moet je dus op zoek naar OEM installatiemedia en een juiste OEM registratie sleutel. Deze sleutel mag eigenlijk ook niet op een andere PC geactiveerd zijn, dus moet je Microsoft overtuigen dat dat niet zo is, anders krijg je je nieuwe XP installatie niet geactiveerd…
 • In ieder geval voor aanschaf nagaan, of je drivers voor xp kunt vinden. Let ook vooral op de sata controller, dat die wel met de windows xp cd kunt aansturen. Gaat meestal wel goed tegenwoordig, maar soms gaat het gewoon niet. En dan heb je een probleem, zonder floppy drive, waar de F6 diskette in zou moeten.
 • Dan lijkt me het beste dat ik er NU een (laat) koop (kopen door mijn zoon), want nu zijn ze zo hier en daar nog wel leverbaar met WinXP. Het enige is dat ik hem pas in december kan hebben, want dan brengt mijn dochter (en vriend) die mee als ze met Kerstmis hier komen.
  Het is geen geld probleem, maar een transport probleem. Ik zou hem ook in deze stad kunnen kopen maar dan is de keuze net zo beperkt als de prijs hoog is. Ik schat 30-50% duurder dan in Nederland, maar het is moeilijk prijsvergelijken, vooral als degene (een met WinXP dus) hier niet te koop is…. De enige legale die hier kan kopen is een Acer, áls ze die toevallig hebben MÉT WinXP. Maar een Acer staat niet hoog op mijn verlanglijst.
  MVG perloc
 • Kun je daar niet een Dell laten afleveren?
 • Dat zou wel een mogelijkheid zijn, maar de douane hier is nogal lastig. Als ze die onderscheppen dan ben ik de pineut en importduties zullen niet mals zijn!! Een laptop aan je schouder gehangen, daar kijken ze niet naar… Zo heb ik er al een stuk of 4/5 ingevoerd.
  Buiten dat, ik heb alleen haast om hem te kopen, niet om te hebben. Deze Packard houdt het, als het deksel niet voor die tijd afbreekt bij het scharnier, nog wel uit tot december, maar ja, je weet maar nooit.

  MVG perloc

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.