Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

gedonder met een virus: wat nu? WIndows XP

Tompecht
4 antwoorden
 • Hallo iedereen.

  Er is hier het nodige gebeurd op mijn pc.

  Na het willen toepassen van een programma die overbodige bestanden automatisch van je computer verwijderd deed mijn Windows XP Prof sp2 het niet meer. Hij wilde niet opstarten want mistte: [b:15df8e897d]\windows\system32\hal.dll[/b:15df8e897d].

  Uiteindelijk Windows XP opnieuw geïnstalleerd vanaf de CD. So far so good.
  Ging allemaal prima.

  Tot ik een verkeerd programma downloadde, waarmee het allemaal mis ging. Na het downloaden op de snelkoppeling geklikt waarna het bestand uitgepakt werd en ik al snel een pc kreeg waarmee alles mis ging.

  Uiteindelijk kreeg ik een melding dat een virus, trojan horse of iets dergelijks bestanden en passwords doorspeelde naar "iets" via het internet. Dat kwam dus niet goed.

  Mijn virusscanner [b:15df8e897d]Bit defender[/b:15df8e897d] heeft nergens op gereageerd (is de free edition, dus tsja, wat doe je eraan?) en heeft het virus ook niet gevonden.

  Het gekke was nu dat ik wel op internet kon (alleen met explorer en niet meer met firefox), maar zodra ik een site op wilde gaan met iets tegen virussen werd die geblokkeerd.

  Uiteindelijk maar WEER besloten XP opnieuw te installeren. Windows startte nog wel op (moest zelf wel start > uitvoeren > explorer intoetsen) dus kon ik via de CD in XP opnieuw XP installeren (ging niet meer vanaf BOOT).

  Nu komt het:

  Ik heb ook nog een G: schijf. Dit is GEEN partitie op C: maar een extra interne harde schijf! Maar nu heeft de XP-cd de windows XP op de G: gezet. Dit is niet de bedoeling want ik wil de G: bewaren voor mijn muziek-files etc. Beetje meer voor opslag dus.

  Als ik opstart krijg ik na het scherm waarmee ik de BIOS in kan, de keuze (zwarte achtergrond, witte letters (alsof je naar veilige modus kan gaan) en dan kan ik kiezen tussen:

  Windows XP Professional en;
  Windows XP Professional.

  Dezelfde dus. Als ik de bovenste kies ga ik naar de Windows op de G: schijf.
  Ik ga er even van uit dat ik met de onderste naar de C: schijf XP ga. Die die het dus maar halve bak doet.

  Er zit één voordeel aan dat XP nu OOK op G: staat, en dat is dat ik fatsoenlijk kan werken daarop.

  Maar Windows XP moet weer normaal draaien op C:

  Nu dacht ik: makkelijk: start > uitvoeren > cmd, en dan format c:.

  Ware het niet dat daar vanaf de fabriek bestanden op staan welke de pc nodig heeft voor de netwerkkaart (LAN), Geluidskaart (op moederboard) etc. De drivers van HP voor deze PC dus. Nu heb ik die map wel even voor de zekerheid gekopieerd naar G:, maar ja, ik weet niet of het goed komt als ik C: formateer!

  Op zich zich zou ik dat wel willen, want dan kan ik op C: met een schone lei beginnen.

  De map WINDOWS op C: verwijderen heb ik geprobeerd, maar daar trapt hij niet in.

  Ik weet nu dus niet meer wat ik moet doen!

  Hebben jullie tips?

  Even kort op een rijtje:
  [list:15df8e897d]
  [*:15df8e897d]Ik heb een C:-schijf (met partities C: en F: (PRESARIO_RP)
  [*:15df8e897d]Op die C: schijf staat XP, maar met virus
  [*:15df8e897d]Ik heb een G: schijf met Windows XP waardoor ik mijn pc gewoon kan gebruiken
  [*:15df8e897d]ik wil XP terug op C:, zonder virus
  [*:15df8e897d]Ik wil XP van G: af (uiteraard nadat ik op C: weer een XP heb die het doet)
  [*:15df8e897d] Het liefst wil ik met een schone lei (op de C:-schijf) beginnen, met enkel XP erop.
  [/list:u:15df8e897d]

  Hieronder even wat specificaties van mijn systeem (voor als dat handig is)
  Mijn PC is een:
  • Compaq Presario uit 2004
  • type: S5190NL
  • AMD AthlonXP 2400+
  • intern geheugen: 2 x 1024 MB DDR 133 MHz
  • Besturingssysteem: Windows XP Professional
  • C:-schijf (80 gB)
  • G:-schijf (300 gB)
  • Wie oh wie kan mij helpen???????
 • Hallo,
  Je hebt een herkenbaar probleem, maar ook een herkenbare vergissing begaan bij het herinstalleren. In het keuzemenu bij het opnieuw installeren van XP had je moeten kiezen voor de optie : installatie op C waarbij dan de hele C-schijf gewist wordt.
  Het driver probleem waar je het over hebt kun je simpel oplossen door van te voren alle relevante drivers van website van Compaq te halen en even te branden. Of dat nodig is betwijfel ik want het meest effectief is toch
  het eveneens downoaden en branden van Service Pack 3 voor XP van :
  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=5b33b5a8-5e76-401f-be08-1e1555d4f3d4&displaylang=nl
  De kans dat daar alles in zit voor je Compaq is denk ik 98%.
  Om in 1 keer met een schone lei te beginnen zou ik alle belangrijke data backuppen ( extern ) , vervolgens de G-schijf lostrekken en proberen alsnog op C te herinstalleren , met de keuze om in de bestaande Windowsmap te installeren. Dus NIET in een stuk vrije ruimte op C.
  Je krijgt dan wel een waarschuwing dat alles gewist wordt maar dat is wat je wilt.
  De rest is alle updates installeren, dan je virusscanner erop en updaten en tenslotte de G-schijf weer aansluiten. Ik denk niet dat je dan nog een keuzemenu voor 2x XPpro krijgt. Is dat wel zo dan kies je uiteraard wel voor de nieuwe installatie en kun je vervolgens je G-schijf voorzover nodig leegmaken.
  Persoonlijk zou ik het nog iets drastischer aanpakken, namelijk na een backup gemaakt te hebben beide schijven even aan een ander pc hangen en mooi schoon formatteren, maar die mogelijkheid moet je wel hebben natuurlijk. Anders blijft het pappen en nathouden.

  Cheers

  Andries de Moor
  natuurlijk.
 • Voor het opnieuw installeren nog wel even in het BIOS aangeven in het bootmenu dat de pc moet opstarten vanaf CD, was ik even vergeten.
  De enig juiste manier.

  Andries
 • Of draai een format C: en format G: vanuit een ubuntu cd http://www.ubuntu.com/shipit.
  Als je daarna je xp-schijf er weer indoet en ff installeer (20 min) dan draai je daarna weer als een zonnetje. Vergeet uiteraard niet te back-uppen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.