Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP 2partities NTFS EN FAT32 Herpartitioneren

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Hallo ,

  Mijn pc heeft 2 partities: C = NTFS
  D = fat 32

  De c partitie is nu te klein en die wil ik groter maken.
  Dit gaat volgens mij niet zo, als ze verschillend zijn geformateerd.
  Of wel?Ik heb partition magic Op mijn pc staan.
  Moet ik dan D ook verranderen in NTFS ?
  Kan iemand mij uitleggen hoe ik dit moet doen??
  Ik ga ook een externe HD aansluiten, dus ik kan de data van D naar de nieuwe HD kopieren indien nodig
 • Bestandssyteem zou niet uit moeten maken. Eerst D verkleinen, dan de uitgebreide partitie, tenslotte C vergroten. Een backup maken op je externe schijf is natuurlijk nooit verkeerd.
 • Bedankt voor je snelle reactie.

  Ik heb met partition magic geprobeerd om C te vergroten en deze ruimte van D af te halen, maar dat lukte niet.
  Kan dat niet op die manier?
  En kan ik dan ntfs en fat32 samenvoegen volgens jullie?
 • Dan heb je toch iets verkeerd gedaan. Heb je wel om het verkleinen van de uitgebreide partitie gedacht?

  fat32 en ntfs kun je niet samenvoegen, die moeten beide hetzelfde zijn. Kan zijn dat PM automatisch converteert, maar check het wel even.
 • Bovendien is voor NTFS onder Windows XP Partition Magic versie 8.0.x vereist. Waarbij de Partition Magic van Powerquest te verkiezen is boven die van Symantec. En als je Windows partitie wilt vergroten kun je Partition Magic beter niet onder Windows draaien. Maar start je PC op vanaf de bootable Partition Magic CD. Of probeer een alternatieve partition manager, zoals een GParted-Live CD http://pc-en-internet.infonu.nl/software/8553-partitioneren-met-de-gparted-live-cd-freeware.html
 • Waarom PM 8.0 voor windows xp en NTFS?
  Ik heb PM 7.0 en heb hiermee van verschillende computers met windows xp de harde schijven gepartitioneerd.
  Of bedoel je dat niet?
 • Zover ik me herinner waren er problemen met Partition Magic 7.0 onder XP in combinatie met NTFS. Waar de info erover staat/stond, weet ik niet meer. Bovendien is die Partition Magic 7.0 CD niet bootable. Wel zou je het nog kunnen proberen als je van die Partition Magic 7.0 bootable diskette(s) aanmaakt. Zodat je 'm draait buiten Windows om.
 • 7.0 werkt wel met XP maar kan geen dynamische schijven aan, het is wel aan te bevelen elke handeling eerst volledig af te ronden, PM heeft wel eens problemen met een systeempartitie, of het nu 7.0 of 8.0 is maakt niet uit.

  Partition Manager van Paragon, Acronis DiskDirector Suite en Gparted zijn betere partition managers.
 • waarom kan ik hem beter niet onder windows draaien?Heb hem nog nooit anders gebruikt!
  Het is voor een normale pc gebruiker natuurlijk erg ingewikkeld om dit te doen door het maken van floppys en dergelijke??
 • [quote:992ed99763="gerben"]Dan heb je toch iets verkeerd gedaan. Heb je wel om het verkleinen van de uitgebreide partitie gedacht?

  fat32 en ntfs kun je niet samenvoegen, die moeten beide hetzelfde zijn. Kan zijn dat PM automatisch converteert, maar check het wel even.[/quote:992ed99763]

  Had je hier nog naar gekeken? dus ook de extended partitie verkleinen mocht de D: een logisch station zijn.

  Als je het handeling voor handeling doet zou het ook via windows kunnen, bij het veranderen van een systeempartitie zal PM dat toch doen in een commandline omgeving va een opstart.
 • [quote:d6f599de8d="johan1"]waarom kan ik hem beter niet onder windows draaien?[/quote:d6f599de8d] Omdat de partitie waarop Windows XP zelf op draait alleen kan wijzigen in grootte, na de PC opnieuw te hebben opgestart. Dan zou het mis kunnen gaan, zoals in dit topic http://www.techspot.com/vb/all/windows/t-48639-Partition-Magic-70-is-not-resizing-my-NTFS-partion-after-I-reboot.html
 • Misschien niet helemaal goed doorgekomen: maak EERST ruimte door een partitie (aan de juiste kant) te verkleinen zodat daar Lege Ruimte ontstaat; vergroot vervolgens de aanliggende partitie.

  Gewoonlijk "stapel" ik niet die opdrachten maar voer ze 1 voor 1 per stuk helemaal uit en bekijk het resultaat, voordat ik de volgende stap opdraag. Dit kost wat tijd maar verkleint de foutmaakkansen.
 • Dag,

  misschien ten overvloede: ik zou zelf de D-data verplaatsen naar die externe harde schijf (Gerben suggereerde al dat een backup nooit weg is). Dat maakt het partitieproces veel eenvoudiger en verkleint de kans op fouten tijdens het partitieproces aanzienlijk. Fouten tijdens dat proces kunnen ervoor zorgen dat je D-schijf niet benaderbaar meer is.

  Succes! Wilhelm
 • Ik zet inderdaad de D-partitie als backup op de nieuwe externe harde schijf.
  Het is mij niet duidelijk met wat je bedoelt de D-partitie verkleinen(aan de juiste kant)?
  De C-partitie(windows) is NTFS en D is Fat 32,moet ik D dan op een of ander manier wijzigen of doet Partition magic dat zelf als ik C wil vergroten?Ik kan dus de D-partitie leegmaken door copieren naar externe HD.Kan iemand duidelijk een stappenplan aangeven, ik wil niet dat het foutgaat.
 • Je dient eerst de D: te verkleinen, als het een logisch station is dien je ook de extended partitie te verkleinen, zoal eerder vermeld, als dat is gedaan kun je de C: vergroten.

  En doe het allemaal per handeling, eerst de ene afronden dan de andere.
 • [quote:7020abe84c="johan1"] Het is mij niet duidelijk met wat je bedoelt de D-partitie verkleinen(aan de juiste kant)? (..) Kan iemand duidelijk een stappenplan aangeven, ik wil niet dat het foutgaat. [/quote:7020abe84c] Wellicht kun je dan beter eerst de bijgeleverde manual van Partition Magic 7.0 doorlezen. Als je die niet (meer) hebt, zou je die kunnen downloaden als een PDF bestand. Check daar Chapter 3 Managing Partitions. Of check Chapter 6 Using Wizards. Check ook nog de New Features. Daarin staat onder andere [quote:7020abe84c] PowerQuest PartitionMagic 7.0 includes the following new features: Support for hard disks up to 80 GB [/quote:7020abe84c] Als je harddisk groter is dan 80 GB zou je PartitionMagic 7.0 beter niet (meer) gebruiken. Maar de al eerder aangegeven GParted-Live CD http://pc-en-internet.infonu.nl/software/8553-partitioneren-met-de-gparted-live-cd-freeware.html
 • welke optie moet ik dan kiezen in PM?

  Resize partition , creat new partition of merge partition?
  Als ik resize kies krijg ik de vraag of de ruimte die van D afgaat er bij C bijmoet?? Hoe moet ik dan eerst Aan de goede kant ruimte van D vrijmaken en naderhand aan C toevoegen? (let wel C=ntfs en D=fat32).
  Kan iemand een stap voor stap plan geven?Is me anders niet duidelijk.
 • [quote:1823d1d35b="johan1"]welke optie moet ik dan kiezen in PM? Resize partition , creat new partition of merge partition? [/quote:1823d1d35b] Had je intussen die manual al gelezen. Dan maar een quote hieruit, wat je zou kunnen proberen
  [quote:1823d1d35b]
  Resize Partitions Wizard

  The Resize Partitions wizard helps you resize a partition and lets you specify how the resize will affect other partitions on the same disk. For example, if you have C: and D: partitions and you choose to enlarge C:, the wizard could take space from D: and allocate
  it to C:. For information about resizing partitions without the wizard, see “Resizing and Moving Partitions” on page 28.
  [/quote:1823d1d35b] Of als je de wizard liever niet gebruikt, check je Chapter 3 Resizing and Moving Partitions op bladzijde 28.
 • Ik heb aangegeven dat ik dat heb geprobeerd.

  Gerben geeft aan dat ik het zo moet doen:Eerst D verkleinen, dan de uitgebreide partitie, tenslotte C vergroten.
  Ik snap niet hoe ik dat moet doen.
 • [quote:f89da1832b="johan1"]Gerben geeft aan dat ik het zo moet doen:Eerst D verkleinen, dan de uitgebreide partitie, tenslotte C vergroten. Ik snap niet hoe ik dat moet doen. [/quote:f89da1832b] Wat is daar dan niet duidelijk aan? Of wat ging er dan mis? Welke foutmeldingen gaf Partition Magic.
  [quote:f89da1832b="johan1"]Kan iemand duidelijk een stappenplan aangeven, ik wil niet dat het foutgaat.[/quote:f89da1832b] Ongeacht je stappenplan loop je altijd de kans dat er iets misgaat, tijdens het wijzigen van partitie groottes. Dat is ook de reden dat gerben het maken van een backup adviseerde.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.