Vraag & Antwoord

OS Windows

Advies? Wat doen met duabloot

Anoniem
None
1 antwoord
 • Ik geloof dat het onderhand zinniger is om mijn huidige indeling te herzien want mijn 3e schijf veroorzaakt niet anders dan problemen… maargoed…

  Korte versie:
  Ik wil:
  raid
  C D E F
  losse hd
  G H I

  Wat doet de bios
  Raid
  D G H I
  Losse hd
  C E F

  Complicatie:
  via windows starten op raid zie ik C D E F, G H I (perfect dus)
  Via windows starten nood (hd3) zie ik C E F, (fout)


  Achtergrond info (lang verhaal, onderaan korte versie).
  Ik heb een raid configuratie, hier heb ik recentelijk een 3e schijf bijgeplaatst om data zeker te stellen voor de verplaatsen ving 7200.10 naar 7200.11 schijven (het model van seagate).
  Aangezien ik op een gegevenmoment om te testen op die 3e schijf een windows heb gezet, heb ik deze omgedoopt tot noodwindows. Altijd handig om te hebben niet waar…
  Deze schijf is echter alleen voor backup en grote downloads. Nu is het probleem dat mijn bios deze schijf eigenlijk altijd als primair zag, dus disk 0 ipv 1. Wat ervoor zorgde dat als ik windows wilde installeren op mijn raid configuratie ik begon op letter E. Aangezien ik mijn schijven altijd fanatiek opdeel voor elk doel is het geen doen als je dan niet C D E etc hebt maar een andere gekke volgorde.
  Deze letters zijn NIET aan te passen in windows omdat deze het niet toetstaat een letter van een andere windows aan te passen.

  Mijn oplossing is om met schijf 3 los XP te installeren en vervolgens handmatig via bootcfg de normale windows weer toe te voegen, immers met de hd3 aangekoppeld kijkt hij op deze disk voor de bootgegevens (met de oude bios).

  Met de oude bios was het dus 100% op hd3 waar de bootloader werd geladen, op dit moment is het 100% op raid tenzij ik een bootable cdrom in mn systeem heb zitten die ik niet laat opstarten, dan is het 100% hd3.


  Complicatie is dat ik normaal ook dualboot met vista die dan op partitie D van de raidconfig thuishoort. Echter in het verleden moest ik dus die bootloader kwijt op hd3. Om dat op te lossen heb ik windows vista daar geinstalleer met alle schijven en dus gekke letters, vervolgens HD 3 losgekoppeld en opnieuw geinstalleerd voor goede letters. Ik heb dus nog een kunstmatige bootloader op HD3 staan waarbij ik kan kiezen tussen oudere windows, en windows vista.

  Nu wil ik 9 van de 10 keer naar windows XP en niet naar vista. Ik wil dus af van de standaard keuze voor vista.

  Wat is nu het probleem? Ik kan die keuze niet wijzigen nu. Als hij namelijk op deze windows, raid #1 opstart dan ziet de PC de raid disk als disk 0. Start ik de noodwindows dan ziet hij de raid als disk 1 (en dan staat deze windows ineens op D, en is de 2e partitie F).

  Aan de ene kant is het heel erg fijn dat hij nu primair kijkt naar de de raid disk, dat scheelt voortaan een hoop gezeur. Maar ik heb dus nu geen enkele vorm van dualboot tenzij ik een cd in mn systeem stop. Bootcfg staat niet op Home (dankzij langepier misschien zometeen wel) en als ik bootcfg vanaf de CD start dan krijg ik opnieuw het gezeur met gekke letters. In de windows setup ziet hij namelijk nog altijd de letters verkeerd om dus ik moet blijven installeren met 1 hd losgeplugged.  Ik kan blijkbaar niet eens een backup terugzetten via windowsnood. Ik kan WEL bij al mijn files.


  Oplossing:?
  Misschien is het eenvoudiger om de windows nood in wintersslaap te zetten op 1 of andere manier wat dan wel weer te activeren is mocht de RAID falen.
  Dan ga ik namelijk terug naar wat ik vroeger had: Op C windows XP, Op D windows vista en op L (verre letter) windows XP nood.
  De partitie is er, ik hoef er alleen nog maar op te installeren.

  Doet de raidconfig het dan software matig niet dan kan ik die 2e windows XP starten en bij al mijn files. Zo ging het vroeger.

  Doet de raidconfig het hardwarematig niet dan moet ik dus iets hebben dat ik de windows op die 3e hd kan activeren. Zou dus alleen niet weten of dit mogelijk is.


  Nu:
  wat staat op raid:
  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect


  Wat had ik eerst:
  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro" 1 /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(7)\WINDOWS="Windows XP Test" 1 /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Pro Noodhd3" /noexecute=optin /fastdetect

  Gelukkig kan windows ze dus uit elkaar halen op basis van raiddisk ja of nee en partitie nummer (!).
  Ik heb nu op paritie 7 nog geen windows gezet omdat in princiepe windows noodhd3 volstaat (mits dat dus goed werkt). Wellicht dat ik dit alsnog moet doen, zodat ik WEL backups voor drive C kan terugzetten? (Nu kon dat niet omdat nood hd3 de normale C ziet als Disk D en dan krijg je dus een error).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.