Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe drive letters te verwisselen?

Anoniem
perloc
19 antwoorden
 • Ik heb mijn HD verdeeld in 3 partities: C: Win98, D: data en E: Win2000
  Dat is niet met opzet zo gegaan maar door problemen en herinstallatie zo gekomen.
  Ik zou graag willen dat E:Win2000 wordt D:Win2000 en bijgevolg D: Data naar E: verhuist. Hoe kan ik dat realiseren?
  perloc
 • Rechtsklik op "deze computer" -> beheren -> disk management, daar kan je de partities een andere drive-letter geven. Denk erom dat op de partities waar je iets op geinstalleerd hebt je problemen kan krijgen door het wisselen van de letters, eventueel die applicaties her-installeren.
 • Niet. Een partitie met een OS erop kun je geen andere letter toekennen. Immers: alle met dat OS meegeïnstalleerde onderdelen + alle onder die driveletter neergezette software verwijst naar de oorspronkelijke installatieletter. Je hele E-register van 2000 staat vol met duizenden E-verwijzingen. Zet je de hele meuk op D dan werkt je OS niet meer EN werken je E-programmas niet meer.

  Ik ben ooit door een systeembeheerder op een programma gewezen waarmee het wél kan. Ik heb daar echter geen verwijzingen meer naar. Ook meen ik dat er onder (een oudere versie van??) Partition Magic een module zat/zit die deze truc aan kan.
 • [quote:f2652ace0c="KeesA"]Niet. Een partitie met een OS erop kun je geen andere letter toekennen. Immers: alle met dat OS meegeïnstalleerde onderdelen + alle onder die driveletter neergezette software verwijst naar de oorspronkelijke installatieletter. Je hele E-register van 2000 staat vol met duizenden E-verwijzingen. Zet je de hele meuk op D dan werkt je OS niet meer EN werken je E-programmas niet meer.

  Ik ben ooit door een systeembeheerder op een programma gewezen waarmee het wél kan. Ik heb daar echter geen verwijzingen meer naar. Ook meen ik dat er onder (een oudere versie van??) Partition Magic een module zat/zit die deze truc aan kan.[/quote:f2652ace0c]
  Klopt helemaal, ik nam waarschijnlijk ten onrechte aan dat er alleen op de C-partitie een OS stond. In dat geval ke je wel de D en E drive een andere letter toewijzen, niet als er een OS op staat.
 • Ik heb in het verleden inderdaad met Partition Magic gewerkt en ik kan me herinneren dat PM drive letters her-benoemt. Maar ik ben wat huiverig om die klus te beginnen. Ik zal de partities opslaan (images draaien) op een externe HD en eens kijken of het met PM wil lukken. Ik stelde mijn vraag omdat ik niet wist of iets dergelijks ook met Win xxxx mogelijk is. Niet dus.
  Het is daarom verwarrend omdat met MaxBlast de volgorde van de partities anders wordt weergegeven dan normaal in Windows zichtbaar is. En dat kan -tot mijn ergernis een keer in het verleden gebeurd- leiden tot het verkeerd terugzetten van een partitie -niet erg- en daarmee een andere partitie overschijven -een ramp!-.
  Daarover gesproken, kan Paragon zoiets niet voor me doen? (Heb ik in huis maar nog niet geinstalleerd….)

  MVG perloc
 • Tja, elk progje dat buiten Windows wordt opgestart heeft z'n eigen partitiebenoeming. Daarom heb ik mijn partities ook allemaal een logische naam gegeven. :D

  Het is natuurlijk wel zo dat als je images hebt en een goed imagingprogramma (MaxBlast ken ik niet maar ik meen dat het een uitgeklede versie van Acronis True Image is en dat werkt goed) je geen risikos loopt. Test wel vooraf of je MaxBlast z'n eigen images herkent vanaf je externe schijf.

  Toen ik lang geleden de mogelijkheden van PM tot systeempartitie-hernoeming bekeek was het geloof ik een optie die niet in de opgestarte PM zat maar in een Startmenu-onderdeel van PM. Maar ik kan me vergissen.
 • Je kan het vanuit die win98 doen, maar nogmaals (zoals vorige posters ook al vertelden): je data gaan goed benaderbaar zijn, maar je 2000 zal niet meer opstarten.

  Wat je kan doen: die data op de E bij plaatsen, je 2000 op je D herinstalleren en dan de oude 2000 op je E verwijderen.

  Maar met schijfletters wisselen gaat hier niet.
 • Mijn eerste zorg is om Win2000 weer aan de gang te krijgen want die blijft hangen in de boot-sequence. Hij komt tot een desktop maar dan blijft de HD maar ratelen en gebeurt er niets meer. Startbalk niet te benaderen.
  Het is begonnen omdat ondanks alle voorzorgen (twee werkenden virus scanners) toch een worm is binnengeslopen genaamd: glok+42dc-3db2.sys en naar later ook nog een verwant: glok+serv.config, beiden in de WINNT root. Geen van twee virusscanners bleek die te kunnen verwijderen, noch in quarantaine te plaatsen. F-prot meldde trouwens ook dat het een Nuwar!.N worm was en F-prot meldde W32/Dropper.gen6 (Best mogelijk dat die niets met die gloks hebben uit te staan.) Dat heb ik kunnen oplossen door met de Win2000 schijf de installatie op te starten, te kiezen voor R (recovery) en daarna voor C (Consol). Dat geeft een Dos-prompt. Wilde ook nog het adm. password weten maar een return bracht de prompt. Commando DEL was niet te gebruiken met wildcards, i.t.m. DIR die wel wildcards accepteerde. Dus met DEL verwijderd.
  Ik heb inmiddels verschillende images en zal eens experimenteren met zowel PM als met Paragon.
  Benieuwd naar het vervolg?
  MVG perloc
 • Inmiddels is mijn Win2000 weer aan de gang. Image terug gezet.
  Maar wat betreft die drive letters het volgende: in de Handleiding van PM 8.0 (Partition Magic 8.0) staat het volgende hierover:
  "You should not change the drive letter originally assigned to the
  Windows NT/2000/XP boot partition (the partition where Windows is
  installed). Changing the drive letter to anything but its original
  designation will cause severe boot problems and may cause your
  computer to be unbootable."
  (Hieruit valt op te maken dat wisseling van drive letters wel degelijk mogelijk is met PM 8.0)
  Nu is, zoals in de aanhef van deze thread is geschreven, de installatie als volgt gedaan:
  C: Win98
  D: Data
  E: Winnt (Win2000)
  Ik heb bewust Win98 als eerste geinstalleerd omdat ik meende te weten dat Win98 niet onder een andere (dus volgende) drive letter werkt.
  Dus ik neem aan dat Win98 de boot-patitie is. En daarom zou ik wel die drive letter wisseling kunnen doen, met name E en D verwisselen.
  Wat denken de deskundigen hiervan….
  MVG perloc
 • Gezien de rest van je verhaal is C inderdaad de bootpartitie. Als je nou je image van je 2000 veilig hebt gesteld kan er weinig mis gaan met de lettershuffle. Je kunt altijd terug naar nu.

  Ik weet alleen niet hoe je op C de bootverwijzing naar je D:\2000 krijgt. Wellicht heeft '98 nog een boot.ini die je met het kladblok kunt openen en waar je de regel met E:\2000 simpelweg wijzigt in D:\2000.
  Maar daar mag een '98 kenner je over raden. Hoewel niet velen die kennis meer zullen hebben. :D
 • Het heeft niet zo veel te maken met '98, de boot.ini dient aangepast te worden indien de partities werkelijk worden omgezet, het partitienummer dus, d.w.z. als alles van d: naar E: gaat en visa-versa, indien alleen de schijfletters in 98 worden omgezet zullen in 2000 ook anders staan, welke schijfletter heeft 2000 in 2000 zelf?

  98 overigens, start nu op via de bootloader van 2000 en een opstartimage, de bootsector.dos.
 • je moet zelfs win98 eerst installeren, andersom kan nooit, zal W2000 weigeren is nl een lager versie….
  Wat is de winst van de letterverandering? Dat mis ik in dit verhaal?
  Hoe is de partitievolgorde als je in W2000 opstart?
  Alles FAT32 of ook nog NTFS?
 • Andersom kan ook hoor en als de eerste partitie NTFS is ziet 98 die toch niet en boot dan van zijn eigen partitie die dan gewoon C: is.
  Je dient alleen een opstartimage te maken voor het NT os.

  http://www.petri.co.il/install_windows_98_after_windows_xp.htm
 • das dezelfde truuk als repareren…maar gezien de ervaring van velen hier slechts voor een minderheid weggelegd.
  Geen aanrader dus om het zo te doen en dat staat in jouw referentie ook….
  Daarom vroeg ik ook of zijn partities FAT32 en/of NTFS zijn…..
 • Inmiddels ben ik een paar stappen verder, maar nog niet dichter bij mijn doel.
  Om een paar vragen te beantwoorden: C: Win98 Fat32, D: Data Fat32 (omdat die benaderbaar moet zijn vanuit Win98) E: Win2000 NTFS
  Verder krijg ik bij booten de keuze tussen 1. Win2000 en 2: W98
  Hoe dat in zijn werk gaat weet ik niet.
  Boot.ini wordt op geen van de partities gevonden!

  Paragon, daar kun je wel drive letters weghalen, maar niet terugzetten: Eenmaal E verwijderd komt niet meer voor in het rijtje om weer te plaatsen bij een andere partitie. Dus dat is vooralsnog onbruikbaar.

  PM 8 is soepeler. Heeft voor dat doel Drive Mapper in huis in het opstartbare rijtje. Daarmee kun je iedere (aanwezige) driveletter weghhalen en iedere drive letter A-Z weer voor in de plaats zetten.
  Ik heb D en E verwisseld, PM de taak laten doen, maar tijdens booten Win2000 aanwijzen ging mis: na even een Windows scherm krijg ik een zwart scherm met de mededeling: system shut down (om een of andere reden). Win98 was zoals te verwachten gewoon opstartbaar. Ik heb beiden images, D: en E: weer teruggezet en het werkt weer als vanouds. Ik laat de zaak even rusten want mijn zoon, van wie de computer is, wil ook wel weer eens wat doen met zijn vriendjes: FS 2002.

  Later wil ik nog eens met PM proberen met b.v. E: (Win2000) naar J: te verwijzen, laten installeren, kijken en als dat lukt D: (Data) naar E: te zetten en daarna J: weer naar D: (Tussenliggende letters zijn voor twee CD/DVD -jers en een Externe HD.
  Als dat allemaal lukt heb ik bereikt wat ik wilde
  MVG perloc
 • als C win98 is dan zie je E: Win2000 NTFS toch helemaal niet…. dus herbenoemen van drive letter kan ook niet lijkt me dan.
  Maw wat is het probleem nu…..dat het echt "moet", dat ontgaat me nog steeds….
 • Nee, in Win98 zie ik natuurlijk Win2000 niet, net zomin in Win2000 dat ik Win98 zie. Maar zowel met PM8 alswel met Paragon alswel met MaxBlast zie ik alle partities. (Voorheen, vóor een verandering wegens problemen kon ik de partitie van W98 wél zien (en benaderen) vanuit W2000)
  Dat ik het wil veranderen heb ik al eerder in deze thread beschreven: het leidt tot vergissingen want in MaxBlast (image maker) is C: = Win98, maar D: = Win2000 en E: = data. Dat heeft er toe geleid dat ik een partitie naar verkeerde ruimte heb terug-geschreven en daarmee een andere partitie overschreven.
  Ik kan leven met de (onlogische) situatie, maar als het te veranderen is zou ik dat wel willen.
  Geen MUST dus.
  Wil ik ook nog wel even vertelen waarom ik win98 handhaaf: ik heb een Logitech Pagescan handscanner. Een ouwetje maar werkt nog uitstekend maar niet met OS-sen ná W98. En drivers voor WXP/2000 heb ik nog niet kunnen vinden op Internet…
  Bovendien is het weer nuttig gebleken W98 in een dual boot te hebben met deze actie. Kon ik tenminste mijn computer weer opstarten als W2000 niet te openen was en mijn vrouw bij haar studie-werk komen.
  MVG perloc
 • je hebt vast hier al gekeken?
  http://www.scanner-drivers.com/companies/605.htm
 • Ik weet niet of ik daar al had gekeken, maar de USB versie is van verschillende sites te downloaden. Maar ik heb de printer-uitgang versie en daar zijn waarschijnlijk geen drivers voor (gemaakt).
  Trouwens, over niet al te lange tijd is het helemaal afglopen want ook de computers met printer-plug worden minder….
  Het is al USB wat de klok slaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.