Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

downgrade vista naar XP

jolo
11 antwoorden
 • Ik ga binnenkort een nieuwe laptop kopen. Standaard is op die laptop Vista geinstalleerd. IK wil eigenlijk met XP aan de gang en heb gelezen dat Microsoft weer toestaat om te downgraden

  Weet iemand hoe die downgrade werkt als vista al op je computer staat en hoe kom je aan die (gratis?) downgrade
 • Waarschijnlijk zitten er in die doos van je vista laptop, downgrade cd's bij!
  Vanaf restore cd laten opstarten en het gaat helemaal vanzelf, heeel makkelijk..
 • Downgrade CD's worden nooit meegeleverd… Je mag ook alleen maar downgraden als je Vista Business hebt en dan ook alleen maar naar Windows XP Professional.
 • OK bedankt
 • Alle pakketjes die ik binnenkrijg van HP zitten cd's bij, maar zal er wel aan leggen, of je het via HP koopt of in de winkel dan zeker:P
 • De CD's die je erbij krijgt, zijn nodig om de PC te herstellen, niet om te downgraden. Op die CD's staat dus het besturingssysteem waar de PC een licentie voor heeft.
 • [quote:37dd444efd="Leo S"]Downgrade CD's worden nooit meegeleverd[/quote:37dd444efd] Is dat zo? Want ik heb onlangs een nieuwe Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG Intel Core 2 Duo T5750 (2,00GHz), 2,5 GB, 15.4, 160 GB aangeschaft met Vista Business. Bij deze laptop zijn 3 CD's meegeleverd om XP te kunnen installeren.

  Daarvoor zijn meegeleverd. Een Herstel-CD, een Rescue and Recovery CD voor het gebruik van Microsoft Windows XP en een Supplemental Product Recovery CD. En een folder Microsoft Windows XP Conversiekit, waarin stap voor stap wordt uit gelegd hoe dit te doen. Er wordt in ieder geval aangeraden eerst Windows Vista-herstelschijven aan te maken, alvorens de conversie procedure te starten.

  Als er geen XP CD's zijn meegeleverd bij een PC of laptop met Vista Business, kun je toch niet downgraden.
 • [quote:33483c1e00="jolo"]Is dat zo? Want ik heb onlangs een nieuwe Lenovo ThinkPad R61i 8932GMG Intel Core 2 Duo T5750 (2,00GHz), 2,5 GB, 15.4, 160 GB aangeschaft met Vista Business. Bij deze laptop zijn 3 CD's meegeleverd om XP te kunnen installeren. [/quote:33483c1e00]
  Dan is dit een uitzondering. Voor zover ik weet wordt er uberhaupt bijna nooit een setje CD's meegeleverd, laat staan een setje CD's met Windows XP erop.

  [quote:33483c1e00="jolo"]Als er geen XP CD's zijn meegeleverd bij een PC of laptop met Vista Business, kun je toch niet downgraden.[/quote:33483c1e00]
  Dit is niet waar… Je kan altijd een OEM licentie Vista Business downgraden naar Windows XP Professional. Andere edities van Vista en XP zijn hierbij uitgesloten, dus dit downgraderecht bestaat alleen voor Vista Business en alleen naar XP Professional.

  Het probleem hierbij is vaak het ontbreken van installatiemedia voor Windows XP en een OEM productcode voor Windows XP. Gelukkig is er dus toch nog een fabrikant die een XP CD-tje meelevert bij een Vista Business licentie. Zat hier dan ook een productcode bij?
 • met een restore cd heb je geen product key nodig. hij restored automatisch naar windows xp. dit gaat in een soort van wizard!

  alle vista business destkops/laptops die ik hier binnenkrijg zitten ALLEMAAL restore cd's bij. maar het gaat bij mij wel om HP laptops en pc's
 • [quote:9ae66cdd0f="Leo S"]Het probleem hierbij is vaak het ontbreken van installatiemedia voor Windows XP en een OEM productcode voor Windows XP. [/quote:9ae66cdd0f] Wat niet wegneemt dat deze installatie media wel van de laptop/PC fabrikant hoort te komen. Want Microsoft gaat niet over OEM versies van Windows.
  [quote:9ae66cdd0f="Leo S"]Gelukkig is er dus toch nog een fabrikant die een XP CD-tje meelevert bij een Vista Business licentie. Zat hier dan ook een productcode bij?[/quote:9ae66cdd0f] Ik neem aan dat voor Windows XP Professional dezelfde productcode wordt gebruikt, als voor Windows Vista Business. Dus de productcode die aan de onderkant van de laptop zit. Het gaat tenslotte om één Windows licentie.
 • Ook bij het herstellen van de PC is een productcode nodig, maar sommige fabrikanten laten dit automatisch invullen tijdens het herstellen. Feit blijft dat er een productcode ingevuld wordt en de installatie later geactiveerd moet worden.

  Installatiemedie komt inderdaad van de fabrikant, maar een fabrikant die een Vista licentie meelevert is natuurlijk niet verplicht om daar installatiemedia van Windows XP bij te doen. Volgens de system builders overeenkomst van Microsoft is een fabrikant verplicht om ervoor te zorgen dat de eindgebruiker, zijn PC kan herstellen naar de staat waarin hij verkeerde toen de gebruiker de PC kocht. Dit kan zelfs zonder apart meegeleverde CD's door gebruik te maken van een partitie op de harde schijf.

  Bij het downgraden van Vista naar XP kan niet dezelfde productcode gebruikt worden die op de PC geplakt zit, deze code werkt alleen bij het installeren van de Windows editie die op dezelfde sticker vermeld wordt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.