Vraag & Antwoord

OS Windows

Voordeel van de 64-bit versie?

Anoniem
Sun-Tzu
6 antwoorden
 • Een paar weken geleden heb ik mijn HP Compaq 8510w binnen gekregen (T9300 @ 2,5Ghz, 4gb ram, nvidia quadro 570M, 200gb 7200rpm hdd). Standaardinstall is Windows XP Pro 32-bit versie. Nu heb ik hierbij ook XP pro 64-bit, Vista business 32-bit en Vista business 64-bit gekregen.

  Het is natuurlijk jammer dat XP maar 3 vd 4GB aan RAM ziet en dit ook niet gebruikt, daarbij is vista gewoon veel mooier ;) Ik wil dus eigenlijk Vista erop zetten, maar zit nog even met de vraag of ik de 32 bit of de 64 bit ga installeren. Kan iemand me uitleggen wat nou speciafiek het voordeel is van een 64bit versie?

  Alvast bedankt.
 • Het voordeel is beperkt:

  - meer geheugenadressering, dus bij een aantal toepassingen wat sneller;
  - applikaties die voor 64 bits OS zijn geschreven draaien sneller. Helaas zijn de meeste applikaties 32 bits;

  Er zijn ook nadelen:

  - de 64 bitsversies accepteren alleen 'certified drivers' wat betekent dat oudere hardware vaak niet geïnstalleerd kan worden omdat de juiste drivers ontbreken (oudere printers bijv.).
  - er wordt sowieso meer intern geheugen gebruikt door een 64 bitsversie. Een 300-400 MB wordt ergens in het OS al opgesnoept.

  Ik heb 32 en 64 bits naast elkaar draaien en heb eigenlijk geen voordeel van 64. Ik vind het wat trager draaien, sommige oudere programmas installeren niet en van de paar extratjes maak ik nauwelijks gebruik.

  Mijn advies is dan ook om lekker bij de 32 bits te blijven tenzij je van de specifieke 64 bits voordelen duidelijk gebruik gaat maken. Maar voor een gemiddelde gebruiker zal de 64 bitsversie op zich geen problemen gaan opleveren.
 • De 64-bits versie ondersteund ook je volledige 4gb werkgeheugen dus het beetje dat weggekaapt wordt door je OS vang je wel weer op.
 • En met Vista 64 snoept prefetch het allemaal op, mag je er wel 8 gig. instoppen. :roll:

  Xp is een ander verhaal en welke applicatie op een home PC gebruikt zoveel gigaatjes?
 • Dit is niet zomaar een home-pc ;) Laptop word gebruikt voor technische studie en moet vrij zware programma's draaien. Ik denk dat ik toch de 32-bit versie van Vista erop ga knallen. Bedankt
 • Voor degene die zoals de TS al beschikken over 32- en 64 bit versie van Windows Vista kan het in ieder geval geen kwaad dit gewoon zelf uit te proberen. Dat heb ik zelf namelijk ook gedaan. Ik heb zelf de winkel versie van Windows Vista Ultimate. Of de 64 bit versie voordeel heeft ten opzichte van de 32 bit versie, hangt inderdaad zoals KeesA al opmerkt inderdaad af van de te gebruiken applicaties. Ik vond hierover een artikel die je zou kunnen checken over onderwerp Performance Shootout: Vista 32-bit versus Vista 64-bit

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.