Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

FAT32 compatabiliteit

Lange Pier
3 antwoorden
 • Hallo,

  Op mijn Synology NAS zit een Maxtor OneTouch USB externe disk aangesloten, waar ik backups van de NAS naar wegschrijf. De NAS zelf gebruikt ext3 (Linux variant) als bestandformaat en kan vanuit de beheersomgeving een externe USB disk behalve ext3 ook Windows FAT32 formatteren. Omdat de uitwisselbaarheid van gegevens van ext3 met Windows XP "complexer" is (je hebt dan altijd conversieprogramma's als Linux readers nodig) heb ik de Maxtor in FAT32 geformatteerd. Weliswaar kan de NAS dit bestandsformaat alleen lezen, maar ik vind dat in geval van backups niet belangrijk.
  Ik wil mijn kostbare gegevens natuurlijk zo bedrijfszeker en flexibel kunnen opslaan en -in geval dat mijn NAS crasht-, de Maxtor ook als alternatief kunnen aansluiten op een Windows XP computer en daar de backup bestanden naar toe kunnen kopiëren. Zo kan ik altijd alle kanten op…
  Ik heb wat tests gedaan en zowel de NAS als Windows XP (NTFS) kunnen de gegevens van de Maxtor uitlezen. Ik gebruik zelf nog steeds Windows XP NTFS computers, maar weet niet zeker of Vista ook FAT32 zou kunnen lezen. Een nadeel schijnt wel te zijn dat FAT32 wat slordig met bestandsruimte omgaat en ext3 zuiniger met die ruimte omspringt, maar dat lijkt me te verwaarlozen..
  Wie weet of Vista ook FAT32 kan lezen?
  bvd
 • Vista kan lezen en schrijven op FAT32 partities, zelfs op FAT16 als ik het zo lees.

  Externe schijven worden geleverd met een FAT32 partities waar Vista ook geen moeite mee heeft.
 • Hallo,

  Bedankt voor je snelle reactie…Dan ben ik in elk geval de komende jaren, ook na XP, dus in staat om mijn gegevens in geval van nood te kunnen terugzetten vanaf de Maxtor…
  De leverancier van de NAS zweerde bij ext3 (dat zou heel betrouwbaar en stabiel zijn), maar ik kon het er niet mee vinden, althans niet i.s.m. Windows. Ik heb wat geëxperimenteerd met een Linux Reader, maar echt lekker ging dat niet..
  FAT32 is misschien verre van ideaal qua bestandsbeheer, maar al mijn computers zijn nu eenmaal Windows machines, dus ik voel me wat zekerder als ik de externe schijf ook gewoon in een Windows XP -en straks wellicht Vista- pc kan prikken en daar al mijn gegevens kan benaderen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.