Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

windows xp installeren op een tweede hdd

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb 4 harde schijven waarvan er twee in de bootup te zien zijn in bios. Op de ene staat windows vista, op de andere wil ik graag windows xp zetten. Wat moet ik met die schijf doen qua instellingen en status? Is het genoeg als de schijf primair en actief is? En hij hoeft toch niet leeg te zijn?
 • In principe maakt het niet uit op welke schijf je XP gaat installeren. De enige schijf die zal worden aangesproken is de schijf met de bootloader (hoogstwaarschijnlijk de hardeschijf met Vista). Deze zorgt voor de 'koppeling' naar de andere schijven. Dus het maakt niet uit welke schijf je kiest, zolang de schijf met de bootloader maar beschikbaar is.

  Verder maakt het niet uit of de hardeschijf leeg is of niet, maar bij voorkeur wel. En mocht je Windows gaan installeren op een hardeschijf met data, maak dan wel eerst een goede back-up!

  Mvg,
 • Je kunt ook de Vista schijf even loskoppelen, XP installeren, Vista schijf er weer bij en het gewenste OS opstarten via het biosbootmenu, anders dien je VistaBootPro te gebruiken omdat XP de MBR zal overschrijven van de bootschijf.
 • 4 schijven of 4 partities?

  Bedenk goed dat als de Vistaschijf blijft aangekoppeld tijdens je XP installatie Vista niet meer opstart. Dan moet je met de Vista DVD weer de opstartroutines gaan repareren wat niet altijd lukt. En daarna moet met een extern programma een dual boot worden aangemaakt. Altijd zo als je een ouder OS installeert NA een nieuwer.

  Je kunt de Vistaschijf loskoppelen en na de XP installatie weer aankoppelen. Per opstart kies je in je BIOS welke schijf moet opstarten. Of je installeert gewoon XP en gaat Vista achteraf repareren. Dan heb je wel een originele DVD nodig, een recoverydisk doet het meestal niet. Nadat je de opstart van Vista gerepareerd hebt ga je met VistaBootPro een dual boot aanmaken. Totdat dit gebeurd is start alleen je XP nog maar op.
 • Oke even voor de goede orde: ik heb 3 harde schijven. Een systeemschijf, de c:\ waar vista op staat, dan een d:\ schijf, daar staat alleen wat data op in mappen, en een derde schijf die in twee volumes is opgedeeld. De d:\ schijf daarvan staat in schijfbeheer dat hij actief en primair is. Ik wil xp op deze d:\ schijf zetten, deze staat ook in de boot opties van het bios. Ik wil dan bij het opstarten een keuzemenu krijgen waaruit ik kan kiezen of ik vista of xp wil gebruiken.

  Kan ik dat programma vistabootloader pro ook vooraf installeren? En als ik dat doe hoef ik dan de vista schijf niet los te koppelen?

  En hoe doe ik dat loskoppelen en later weer aankoppelen precies? In de bios? Dus dat je hem uit de bootup haalt? Als ik vista bootloader pro vooraf in vista installeer, hoe ik dan niet los te koppelen?

  Ik heb gewoon even echt stap voor stap, puntsgewijs even aanwijzingen nodig, anders denk ik dat het geheid fout gaat.
 • Wil je via het biosbootmenu die je oproept met F8 tijdens de boot bij een AMI of Award bios of F11 bij een Phoenix bios een gewenste OS opstarten of via het Vista bootmenu?
 • Ik wil niet via F8 of zo maar gewoon tijdens het opstarten de vraag krijgen of ik vista of xp wil opstarten.

  [quote:0905540395="Lange Pier"]Wil je via het biosbootmenu die je oproept met F8 tijdens de boot bij een AMI of Award bios of F11 bij een Phoenix bios een gewenste OS opstarten of via het Vista bootmenu?[/quote:0905540395]
 • Dan eerst gewoon XP installeren, VistaBootPro in XP installeren, de foutmeldingen wegklikken, en de bootloader en mbr van Vista herstellen, dan XP in de opstartprocedure van Vista opnemen.

  http://www.vistabootpro.org/index.php

  http://vistabits.nl/howto/dualboot_vista_xp.htm
 • Je sluit af met "dan xp in de opstartprocedure van Vista opnemen." Dat wordt neem ik aan gedaan bij het instellen van bootloader pro?

  Ik weet nu nog niet of ik moet loskoppelen, en zo ja, waar en hoe.
 • Indien je via het Vista bootmenu wil opstarten dien je niets los te koppelen en in die howto staat wat je dient te doen met VistaBootPro.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.