Vraag & Antwoord

OS Windows

Partitioneren: Beginnen vanaf 0

Anoniem
Lange Pier
3 antwoorden
 • Goede avond,

  Ik werk hier op mijn XP en heb een back up gemaakt van mijn gegevens (gewoon door te copy pasten). Nu zit ik hier met een nieuwe SATA HDD met een capaciteit van 500 GB.

  Ik zou nu graag op deze 500 GB mijn Windows Vista installeren, maar zoals ik reeds gelezen had in computertotaal september 2008 is het aangeraden om partities te maken en hierbij denk ik dan aan 4 partities (mogelijk 5): eentje voor de systeembestanden, de andere voor program files en nog eentje voor games en de laatste voor mijn bestanden (en mogelijk eentje voor een extra OS).

  Nu vraag ik me af, wat is de beste manier om te beginnen vanaf 0. Zal ik eerst Windows Vista installeren en daarna pas partities maken? En zijn dit dan allemaal logische stations behalve de primaire partitie (voor Vista)?

  En hoeveel zou ik dan voor de systeembestanden (primaire partitie) en program files, etc… vrijmaken? Iemand tips?

  Een andere vraag gaat over mijn mogelijke 5e partitie. Stel voor 'mijn bestanden' heb ik XXX GB vrij. En daarvan zou ik in de (nabije) toekomst een extra partitie maken om daar een andere OS te installeren (dus een 2e primaire partitie). Is het dan beter om in het begin al een extra partitie te maken of zou dit geen probleem opleveren indien ik hiermee wacht tot ik zeker ben? En hoeveel zou ik hiervoor vrijmaken?

  Zelf ben ik van plan om te partitioneren met GParted:
  http://gparted.sourceforge.net/download.php
  http://pc-en-internet.infonu.nl/software/8553-partitioneren-met-de-gparted-live-cd-freeware.html

  Maar op het net kom ik ook wel de volgende tegen:
  Trial van Acronis: http://www.acronis.com/homecomputing/download/diskdirector/ (hiermee kan ik naar't schijnt geen 'grootte' kiezen van de partities)
  En ook: http://partitionlogic.org.uk/download/index.html (onduidelijk programma)


  MVG en alvast bedankt,
 • Kan gewoon met Vista, tijdens de installatie sowieso voor de eerste en andere of voor de andere later in Vista zelf, wat je wilt.

  Overigens kun je maar 4 primaire partities aanmaken waarvan er eentje extended kan zijn en daar kunnen weer tot 255 logische stations in gemaakt worden.
 • [quote:0f49b21109="Lange Pier"]Kan gewoon met Vista, tijdens de installatie sowieso voor de eerste en andere of voor de andere later in Vista zelf, wat je wilt.

  Overigens kun je maar 4 primaire partities aanmaken waarvan er eentje extended kan zijn en daar kunnen weer tot 255 logische stations in gemaakt worden.[/quote:0f49b21109]

  Is het aangeraden om 4 primaire partities te maken of eerder 2 primaire:
  - eentje voor VISTA
  - eentje voor de rest met 3 logische stations (program files, etc…)

  - en dan nog een derde primaire partitie voor een mogelijke 2e OS

  En verder had ik gelezen dat je VISTA partitie maar tot 75 GB klein kan maken óf je moet systeemherstel uitschakelen waardoor je hem kleiner kan maken tot 30 GB. Nu vraag ik me af of het gezond is om in het begin al (zoals je zei) een partitie te maken van VISTA 30 GB.


  Grtz,

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.