Vraag & Antwoord

OS Windows

Vista formatteren

Anoniem
anja1976
17 antwoorden
 • Zelf heb ik nog Widows XP maar mijn vriend heeft Vista.
  Nu is het daar na ruim een jaar een gigantische puinhoop! Traag, loopt vast, reageert niet, bestanden waarvan hij niet meer weet wat het is, enz.
  Nu lijkt mij het beste om zijn pc eens te formatteren. Doe ik nl. 1 of 2 keer per jaar met die van mij ook.
  Nu zit ik met 2 probleempjes:
  Hij heeft alleen een C schijf. Die van mij is opgesplitst in C en D. Op D zit Windows en kan ik niet aankomen. Op C staan alle dingen die ik zelf in mijn pc zet en die ik veilig stel als ik m'n pc formatteer. Hoe zit dat als je alleen een C schijf hebt?
  Probleem 2: Na de aankoop is hij vergeten direct een back-up te maken :?
  Wat moet ik doen als ik de pc helemaal heb "leeggemaakt" en 'm opnieuw wil opstarten?
  Op het gebied van dit soort dingen ben ik echt nog een leek en volg ik de regeltjes die op het scherm verschijnen dus ik hoop dat iemand mij kan helpen.
 • Hi

  Nou begin met een backup te maken. Van de eigen bestanden van je vriend. En die staan in C:\Gebruikers of C:\Users.

  Zet die over naar een andere computer of externe schijf, netwerkschijf.

  Controleer of die bestanden goed zijn. Kun je ze openen op de backuplokatie? Maak nog een tweede backup naar dvd ofzo.

  Dan Vista-cd erin en daarmee opstarten. Vista nieuw installeren en de schijf via de opties laten formatteren.

  groetjes Edmond
 • [quote:bbdb9f677a="anja1976"]Probleem 2: Na de aankoop is hij vergeten direct een back-up te maken :?
  Wat moet ik doen als ik de pc helemaal heb "leeggemaakt" en 'm opnieuw wil opstarten?
  [/quote:bbdb9f677a]

  Dan moet je dus de Vista dvd plaatsen en via het BIOS van de pc regelen dat daarvanaf de pc gestart wordt. NIet anders dan bij XP hoor. Dus niet te sappel maken dat het om Vista gaat. Daar is niets essentieels aan veranderd.

  groetjes Edmond
 • Maar hij heeft dus geen Vista dvd/back-up.
  En die was dus ook niet meegeleverd.
  Zelf heb ik die van mij ook moeten maken toen ik m'n pc kocht.
 • En nog een. Even de url opgehaald. Maar als je regelmatig je pc herinstallleert zoals jij kan ik aanraden met imaging software te gaan werken. Norton Ghost of EasyComputing TrueImage. De laatste is mijn favoriet in de huidige versie.

  http://www.comcol.nl/detail/sijai__4.htm

  Met dit soort software maak je een kopie van de harde schijf, in 1 bestand. En met zo een bestand kun je dan altijd weer later die oorspronkelijke situatie herscheppen. Een reset dus, maar dan in 15 minuten. Bitje voor bitje gelijk aan toen je het image maakte.

  En je kunt ook meerdere images maken. 1 direct na installatie XP/Vista, 1 met alle drivers, 1 met alle software, 1 geoptimaliseerd voor een weekeindje gamen, 1 voor ….

  In Computer!Totaal testen we regelmatig dit soort producten en geven ook artikelen over hoe je die software slim gebruikt. Mogelijk heb je een nummer liggen waar zoiets instaat.

  groetjes Edmond
 • Wat heeft hij wel als bewijs van aankoop inclusief de licentie? Welke voorziening is er wel meegeleverd?

  Ik bedoel. De OEM regels van Microsoft vereisen dat een leverancier voorziet in een herinstallatiemogelijkheid. Dat kan zijn door een DVD mee te leveren, dat kan zijn door een programma mee te leveren dat een dergelijke dvd kan maken, dat kan een herstelpartitie zijn. Informeer anders bij de leverancier of laat hen even helpen. ZOals gezegd, bij OEM software moet je voor dit soort zaken bij de leverancier van de computer zijn, die heeft die verplichting van MS overgenomen.

  Laat maar wetenn hoe het loopt!

  groetjes Edmond
 • Bedankt voor je snelle reacties en info. Hier ga ik straks in ieder geval even mee aan de slag en kijken wat ik kan vinden.
  Nog één vraagje: is het mogelijk om na het formatteren ook bij hem, net als bij mij, de schijf op te delen in C & D. Zodat ik Windows op D kan zetten en dat dan de rest op C gezet kan worden?
  Zodat het wat overzichterlijker blijft.

  Nogmaals bedankt :)
 • Absoluut. Terechte vraag want ik zou dat ook zeker doen dan. ALs je een installatie-dvd weet te bemachtigen bij de maker van die PC, enik zou daar gewoon even flink om gaan zeuren, dan kun je voordat je kiest voor formatteren de OPTIES kiezen. Daarbij kun je dan eerst de bestaande partitie weggooien en daarna een nieuwe maken.

  En we hebben daar zelfs cursussen voor online staan. Want het kan onder Vista (en XP maar dan met aanvullende (gratis) software) ook nadat Windows is gesintalleerd.

  Zie hier voor de partitioneringscursus en hier nog een voor hoe je het met de gratis GParted software doet.

  Maar vertel eens, wat voor pc enzo is het. WIe is de leverancier. Mogelijk kan ik je al verder helpen met hoe die leverancier het doorgaans geregeld heeft.

  groetjes Edmond
 • Ik zit nu bij mezelf thuis achter m'n eigen pc dus niet bij m'n vriend.
  Ik heb hem gezegd eerst eens even wat info in te winnen voordat ik eraan begin (wel zo handig :lol: ).
  Dus ik weet even niet om wat voor pc het gaat. Wel weet ik dat hij 'm niet bij een gespecialiseerde pc winkel heeft gekocht maar bij een electronica winkel. Ben ik zelf niet zo enthousiast over, het personeel is daar minder gespecialiseerd.
  Vanavond ga ik naar hem toe en kan ik je wat meer info geven.
 • Iz goed, ik heb deadlines dus zit hier wel grotendeels het hele weekeinde :) of eigenlijk :(
 • Hoi,

  Ik ben er niet meer aan toe gekomen.

  Je wilde trouwens nog meer weten over de pc?
  Bedoel je daarmee het merk? Packerd Bell
  Of ook nog andere dingen zoals "besturingsdingen"

  Dit zijn dingen waar ik me nog nooit heb bezig gehouden maar vind het wel leuk om daar nu ook eens iets over te weten.
 • OK succes! Als we later nog nodig zijn, laat het dan weten.

  groetjes Edmond
 • Nou eindelijk zit ik dan achter de pc waar we het over hebben en is het misschien handig om te vertellen wat ik nog meer zie :roll:

  Er zitten een hoop stickertjes op geplakt maar ik denk dat de belangrijkste zijn:
  - AMD 64 Athlon 4000+
  - Graphics by NVIDIA
  - 3072 MB DDR2
  - 360 GB SATA

  En dan staat er nog een apart stickertje op dat dat ding geen geluid maakt (RRRR RRRRR RRRRR). Maar al vanaf het begin maakt dat ding flink lawaai.

  Zelf heb ik er nog aan zitten denken om alle bestanden die hij wil bewaren eerst veilig te stellen en daarna de pc terug te zetten naar de dag van aankoop met het systeemherstel. Om zo alsnog een dvd/backup te maken. Is dit mogelijk?

  Groetjes Anja
 • als je alle bestanden die je wilt bewaren eerst veilig stelt, is het overbodig om daarna nog eens een backup te maken. het veilig stellen van bestanden is immers een backup.
 • Het is de bedoeling om de pc te gaan formatteren.
  Alleen er is geen recovery dvd / back-up om de pc weer op te starten vanuit de fabrieksinstellingen.
  Lijkt mij dat ik die kan maken als ik de pc terugzet naar de dag van aankoop. Dan moet je meestal ook direkt zo'n dvd maken om in de toekomst je pc weer te kunnen formatteren.
 • Je bedoeld gewoon met system restore? Dat gaat na ruim een jaar niet meer werken. Maar als er een speciale optie is om het systeem te herstellen naar fabrieksinstellingen? Dan maakt dat een format overbodig. Meestal zit er in de HD van zo'n systeem een toegewezen sector waarin alle informatie staat om de pc te herstellen naar fabrieksinstellingen. Een format zou die sector eventueel kunnen beschadigen waardoor je er helemaal niks meer mee kan dan alleen een nieuw eigen systeem te zetten. In dat geval moet je ook weten welke hardware er in zit, zoals chipset, videokaart, geluidskaart etc. Omdat je dan de drivers apart moet downloaden. Die drivers moet je dan ook eerst downloaden. Anders kun je je netwerkkaart niet eens installeren om de rest te downloaden.
 • [quote:ed231d1fe2="anja1976"]Lijkt mij dat ik die kan maken als ik de pc terugzet naar de dag van aankoop. Dan moet je meestal ook direkt zo'n dvd maken om in de toekomst je pc weer te kunnen formatteren.[/quote:ed231d1fe2]

  Hoe wil je de pc terugzetten naar de dag van aankoop? Welke voorziening heb je daarvoor?

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.