Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Bootsector virus verwijderen: is dit de juiste methode?

Gooly
4 antwoorden
 • Ik ben bij een "bootsector infectie" geroepen, maar ik heb dit nog nooit eerder aan de hand gehad. Na even Googlen kwam ik tot de onderstaande procedure. Maar aangezien ik er geen enkele ervaring mee heb wil ik toch graag de mening van een ander horen.
  Ik ben overigens nog niet bij de PC geweest (die staat 185 km verderop) en zo ontbreken me nog allerlei relevante gegevens. Zo weet ik b.v. niet om welk virus het gaat.
  Het enige dat ik weet is:
  De gebruiker klaagt al een weekje over een tergend langzaam systeem.
  Hij meldde dat tijdens het booten sinds kort een extra melding in het rood tevoorschijn komt:

  "Trend ChipAwayVirus has detected a boot virus on your harddisk"
  Volgens hem wordt er niet gemeld om welk virus het gaat wanneer hij op "<enter> for more information" drukt, maar ik heb het dus nog niet met mijn eigen ogen vastgesteld.
  Onderstaande procedure werd echter gebracht als een meer generieke manier om een bootsector virus te verwijderen, dus zoals ik het begrijp zou het er niet eens toe moeten doen om welk virus het gaat. Uiteraard ga ik de komende week eerst persoonlijk vaststellen of er echt niet meer informatie tevoorschijn valt te halen.

  De gevonden procedure in het kort:

  Harde schijf verwijderen
  Booten met opstart floppy
  Bios flashen
  harde schijf weer terug plaatsen
  Wederom opstarten met opstart floppy
  Low-level format harde schijf
  Windows opnieuw installeren

  Nu heb ik hier een aantal vragen over:
  Is dit inderdaad de beste manier? en zo nee, wat is een betere manier?

  Indien dit de beste manier is:
  Moet de harde schijf er perse tussentijds uit? (Enerzijds, je houdt welliswaar een besmet device bij de "schone" Bios weg, maar je schroeft hem er anderzijds even later toch weer besmet en wel 'naast'. "Ja maar na het terugschroeven start je niet met de HD op, maar met een bootfloppy!" Ok, maar ik start voor het flashen van de Bios ook al met de bootfloppy. )

  Extra complicatie: Er zit geen floppydrive in de besmette PC.
  Is er ook een manier om dit via CD te doen? Of is het beter om er voor twee tientjes alsnog een Floppydrive in te schroeven?
 • Lijkt mij wel wat overdreven allemaal. Ik zou eerst maar eens kijken, of er geen werkende tool is, om deze besmetting te verwijderen. En het lijkt me dat je met fixboot en fixmbr ook al een eind komt. Maar ik kom jouw methode hier ook tegen:

  http://www.wikihow.com/Remove-a-Boot-Sector-Virus

  Avira heeft een tool op de site staan:
  http://www.avira.com/en/support/support_downloads.html
  Avira AntiVir Bootsektor-Repairtool
  http://dlpro.antivir.com/down/windows/bootwizard.exe

  Ik zou het sowieso eerst zonder bios flash en lowlevel format proberen. Beide zijn beslist niet zonder risico.
 • trendchipaway schijnt een in de bios ingebouwde (en dus ook uit te zetten), en wat ik zo lees, niet echt betrouwbare virusdetector te zijn.
  ik zou eerst die even laten afschakelen en vervolgens met een échte uptodate virusscanner de boel grondig laten scannen voor je ingewikkelde dingen gaat doen.
 • Bedankt!
  Ik kan er zeker wat mee, en ik begrijp dat de methode die ik eerder vond beter als een last resort kan worden beschouwd. Ik ga eerst een met deze tips aan de gang. (Wordt pas eind van de week / a.s. weekend dat ik er werkelijk mee bezig ga)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.