Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

vaag probleem

a.tip
10 antwoorden
 • ik heb een raar probleem waar ik de oplossing niet van weet HELP
  het probleem is namelijk:
  ik heb windows XP pro opnieuw geinstalleerd nadat de pc zeer traag was geworden over te tijd dus ik windows opnieuw installeren.
  nou alles werkt en ik denk ik heb SP2 of SP3 nodig voor sommige programma's te kunnen draaien dus ik installeer SP2
  nadat dat klaar was starte ik de pc opnieuw op en toen bleek hij nog trager geworden te zijn nog erger dan voorheen en in de taskmanager gaf hij aan dat hij constant 100% CPU gebruikt hoe kan dat??

  ik heb het ook bij sp3 geprobeerd en daar doet hij hetzelfde
  bij windows 98 heeft hij nergens last van
  bij windows xp zonder sP heeft hij ook nergens last van

  heeft iemand een idee??

  btw mischien heeft dit er wat mee te maken ik weet niet hoe maar zou kunnen want dit is het laatste wat ik geinstalleerd had voordat ik hem opnieuw ging installeren : VMware workstation
 • VM-ware is meen ik erg speciaal spul (iets om meerdere systemen tegelijk op 1 computer te beheersen?!). Ik denk dat het veel of alles te maken kan hebben met het beschikbaar RAM-geheugen en de toewijzing daarvan aan elk systeem. Pas wel op: W98 springt in paniek als het meer dan 640MB RAM ziet, zal dan meestal niet meer opstarten of alleen in Veilige Modus (boodschap: "kan niet voldoende Conventioneel Geheugen vrijmaken";). XP vindt 3-4GB juist heel lekker ….. maar lang niet alle moederborden ondersteunen zoveel RAM.

  Vertel iets meer over je computer; CPU frequentie (MHz), hoeveel RAM, hoeveel fysieke harde schijven, IDE of SATA - schijven (IDE is met de ouderwetse brede platte kabels en pluggen; SATA dunner en rond), hoe grote schijven, hoeveel CD/DVD-apparaten aan boord. Ook: heb je XP op bestandstype NTSF werkend of ouderwets (zoals bij W98) nog FAT32.

  Alvast een paar standaard-dingetjes vooraf, ingeval van IDE-schijven/kabels:

  - nooit een schijf en een CD-ding samen op 1 IDE-kabel zetten want dan wordt de schijf net zo langzaam als de CD
  - per se alleen de nieuwste platte IDE-kabels gebruiken met (zichtbaar) 80 adertjes ipv de ouderwetse 40
 • mijn pc is:

  amd athlon 64 4000+
  2,5gb ram
  1x 250gb IDE hdd
  1x 500GB Sata
  videokaart ati radeon x1550 512mb
  asus a8n-sli moederbord
  1 dvd speler
  1 dvd brander (singlelayer) (niet de nieuwste dus)
  en realatech ofzoiets netwerkkaart

  en dat is het wel

  vmware heb ik even gebruikt met opensuse 10.2 (stond op externe hdd geinstalleerd (500gb) en is geinstalleerd vanuit vmware en voordat ik besloten had om de pc te formatteren etc. heb ik eerst vmware en nog een paar dingen er vanaf gegooid (gedeinstalleerd) (om te kijken of het wel nodig was om te formatteren etc.) en daarna ben ik begonnen met het hele geneuzel waar ik nu niet uit kom
 • Je hebt xp toch niet binnen vmware geïnstalleerd?
 • nee dan zou ik eerst een ander OS op de pc moeten hebben daarvoor maar dat heb ik niet
 • Met 2,5 GB RAM stelt "swap" zo goed als niets meer voor dus daaraan kan de vertraging niet liggen.

  Van SATA heb ik alleen maar gehoord dat het bestaat, maar zelf nog geen enkele ervaring mee.

  Dan: hoe heb je die CD/DVD-dingsels aangesloten? Zijn die SATA of IDE of USB?

  Indien SATA: wederom, daar heb ik geen ervaring mee.

  Indien USB, geen probleem.

  Indien IDE: per se samen master/slave op een eigen kabel zetten, want indien een CD-ding samen met een HD op 1 IDE-kabel, naar mijn ervaring ALTIJD enorme vertraging.

  NB, "swap" die ik even aanhaalde (= "virtueel geheugen";): ik pers nog altijd wat snelheidswinst uit het klassieke grapje, swap absoluut verbannen naar speciaal daarvoor gereserveerde 1e-partitie op de schijf waarop zich niet windows bevindt; grootte van de partitie, A of B welke het kleinst uitvalt (dus in jouw geval: B):

  A. Swap = 3x RAM-waarde
  B. Swap + RAM = 4 GB

  Let op: degenen die mij dit heel lang geleden leerden, waarschuwden mij dat een te GROTE swapruimte vervuiling/vertraging kan opleveren.

  Nog een kleinigheid: ik heb de ervaring dat er bij ingewikkelde bestandsmanipulaties, zoals meerdere systemen tegelijk op 1 computer aanbrengen en weer weghalen, geheimzinnige restanten van partitie-grenzen, verborgen systeembestanden, MBR-détails enzo op schijven kunnen achterblijven die met "schijfcontrole" niet geheel verdwijnen en zelfs af en toe een melding kunnen uitlokken dat een schijf op het punt van overlijden staat. Zulke restanten kunnen ook, zonder enige foutmelding, smerige vertragingen bewerkstelligen.

  Alvorens, na verwijdering van systemen, de computer weer terug te geven aan 1 systeem behandel ik een schijf altijd met een tooltje "low level format", waarbij de schijf wordt teruggebracht naar ongeformatteerde "fabrieksverse" staat, door middel van totaaloverschrijving met nullen. Dit duurt wel enige uren.
 • dvd speler en dvd brander als master en slave op 1 IDE connector
  hdd op aparte IDE connector (moederbord heeft er 2)
  virtueel geheugen is totaal 1gb verdeeld over de 2 schijven
 • Het stukje over Low Level Format heb ik iets later toegevoegd, had je misschien nog niet gezien.
 • dus
  XP zonder SP2 of SP3 geen problemen.
  XP met SP2 of SP3 traag.
  Wat ik nog kan bedenken is dat zonder SP2 grote harde schijven (>137 GB) niet worden ondersteund door XP en daar heb je er twee van.
  Misschien dat je probleem hiermee te maken heeft. Bv. als er partities zijn die die grens overschrijden.

  Ik zou, bij een nieuwe installatie, dingen die je wilt bewaren op de schijf zetten waar je niet je systeem op gaat zetten en die dan afkoppelen.
  Daarna alle partities verwijderen van de overgebleven schijf (bv. met computermanagment) behalve de systeem partitie.

  Als die groter is dan 137 GB moet die er ook af. Dat kan niet met Windows maar wel met bv. Gparted, die je opstart vanaf CD ( eerst CD branden van image, even googelen). Eventueel met Gparted vast een nieuwe systeem partitie aanmaken (zeg 15 GB) en formatteren (kan ook bij de XP installatie)

  Nu XP installeren en kijken of die werkt. Als dat zo is SP2 of SP3 er op en weer nagaan of het in orde is. Als dat zo is de andere schijf weer aankoppelen.
  Als dit niet lukt horen we het wel.
 • Tamelijk wat keren heb ik ondervonden dat Windows problemen heeft/maakt bij middels GParted aangemaakte partities, vooral als het de 1e partitie op een schijf betreft.

  Kansje wel, dat ik GParted niet helemaal doorzie, misschien sla ik wel eens een noodzakelijke extra handeling over.

  Met Linux nooit een probleem terzake van partities ex GParted.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.