Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Vista partities wijzigen

Anoniem
Harry van I
7 antwoorden
 • Ik wil met een vista update CD een schone installatie uitvoeren volgens een methode die ik elders op dit forum gevonden heb. Ik heb een lege partitie nodig naast c:\.
  Vista Schijfbeheer: ik had 2 partities c:\ 90 Gb (voor progs) en F:\ 285 Gb voor data

  Stap 1: ik heb f:\ gesplitst in d:\ 175Gb en g:\\ 107Gb; d:\ staat tussen c:\ en g:\ in
  Stap 2: alle data van voormalige f:\ staat nu op g:\ en d:\ is leeg
  Stap 3: ik verwijder volume d:\ en zie: 174,71 GB Beschikbare ruimte, rechts naast (c:)
  Stap 3 en dat lukt niet:
  Op het scherm zie ik van links naar rechts:
  Primaire partitie: (c:) 90,46 GB NTFS , in orde(systeem, opstarten, enz ….)
  Beschikbare ruimte: 174,71 GB
  Logisch station: Data2 (G) 197,44 GB NTFS
  Als ik klik op C:\ kan ik het volume alleen maar verkleinen; maar ik wil c:\ uitbreiden met de vrije ruimte om vervolgens c:\ te spiltsen in 2 prim partities.

  Wat doe ik fout?
 • Je hebt een partitie naast C: nodig, dat was die D: dan toch?

  Overigens zal die voormalige D: ook in de uitgebreide (extended) partitie hebben gestaan en dient die ook eerst kleiner te worden gemaakt.
  Dan kun je een primaire partitie aanmaken.

  Ook heeft het niets van doen met C:, die kun gewoon zo laten.
 • Lange Pier,
  Inmiddels een paar dagen verder. Het lukte mij niet om tussen c: en d: een tweede primaire partitie te maken.
  Ik heb het daarom maar opgegeven om Vista kaal te installeren op nieuwe partitie. Ik heb XP opnieuw op de c: geinstalleerd; dat ging goed alleen had ik een nieuwe activeringscode nodig, heb ik gekregen van MS.
  Daarna direct daarop Vista er overheen gezet. Office XP ok daarna Office DEV maar dat ging niet op Vista. Daarna geprobeerd een Access programma op te starten waar veel visual basic in zit, lukte niet.
  Ik ga morgen wederom XP installeren, incl. SP3, daarna OfficeXP + DEV. De hele PC verder inrichten en pas daarna wil ik overgaan naar Vista.
  Nog ideeen?
 • Ideeën genoeg alleen weet ik niet wat je precies wilt.

  Je hebt het over XP, dan weer over Vista, wat is dan daar de bedoeling van?
  Een dualboot of een uipgrade over XP, wat niet nodig is bij een upgrade versie van Vista.

  En hoe moet de schijfindeling eruit zien, welke partities mogen weg en wat moet bewaard bliven.
 • Ok. leuk antwoord.

  Partities:
  c:\ 90 GB ; d:\ 75 GB ; f:\ 107 GB tussen d: en f: staat nog 1MB en na f:\ ook. Ik weet niet hoe die daar komen en hoe ik ze weg kan krijgen. Ze storen mij ook niet want ik zie er vanaf om te proberen upgrade vista kaal op d:\ te zetten. Ik kies nu voor een Windows XP en die upgraden naar Visat

  Windows XP had ik in het weekend nieuw op c:\ gezet en daarna direct Vista upgraded. Pas daarna de PC ingericht, hardware aangesloten, Office XP erop. Dat ging allemaal redelijk goed.
  Ik ben een amateur developer op Access voor een vereniging en gebruik daarvoor XP Developer. XP Dev kan ik niet geladen krijgen op Vista, not compatible.
  Ik krijg foutboodschappen als ik probeer mijn zelfgebouwde Access programma te starten (Visual Basic fouten).

  Ik wil nu nog een keer Windows XP nieuw op c: zetten. SP3 erop zetten. Vervolgens mijn PC volledig, hadware en software incl Office XP en XP DEveloper.

  Pas daarna wil ik overgaan op een upgrade naar Vista.

  Nog ideen?
 • Sorry, was de draad kwijt. :P

  Wat ik nog steeds niet begrijp wat nu de bedoeling is, XP op C: en Vista op D: ?

  Of XP upgraden naar Vista op de C: ?
 • Mijn oorspronkelijke doel was een schone installatie van Vista met een Ugrade-Vista-CD. Daartoe heb ik geprobeerd partities aan te brengen/wijzigen onder Vista. Resultaat: veel fouten in de partities; partities van 1Mb tussen de werkende partities in; al met al een puinhoop. Elke keer als ik met het vista partitie programma programma probeer hier iets aan te verbeteren wordt het alleen maar erger.

  Mijn nieuwe doel is nu: terug naar mijn oorspronkelijke HD; gewoon 2 parties: een voor programma's (incl Vista) en de tweede voor data.
  Daartoe heb ik vandaag XP geinstalleerd op een schone opnieuw geformateerde c:\; en met Partion Magic 8.0 (incl update patch) heb ik gekeken op mijn HD. Partition magic zag overal, voor mij onbegrijpelijke fouten op de HD. Partition Magic is echter niet in staat te repareren. Ook Easeus-Pro kan dit niet.
  Kan fdisk helpen, zou die de hele schijf opnieuw kunnen formateren en partities opnieuw maken? Ik moet nog wel tijdelijk ergens heen met mijn data van 100Gb.
  Alternatief een nieuwe HD?
  Gaarne adviesen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.