Vraag & Antwoord

OS Windows

k-schijf is c-schijf geworden

Anoniem
None
16 antwoorden
 • Ik heb een probleem. Ik heb windows opnieuw geinstalleerd en daardoor is mijn oude k-schijf nu ineens de c-schijf geworden. Op k heb ik al mijn backup-bestanden staan, maar die worden nu niet meer herkend omdat de schijf veranderd is. Is er een mogelijkheid dat ik de c-schijf weer kan hernoemen naar de k-schijf? Desnoods moet ik windows opnieuw installeren, als maar alles weer wordt zoals het was.
 • Hier heb je 'n uitleg:

  1: Ga naar configuratiescherm > Systeembeheer > Computerbeheer
  2: Klik in het menu links op Schijfbeheer
  3: Bovenin staan nu alle huidige partities
  4: Rechtsklik nu op de schijfletter en selecteer "Stationsletter en paden wijzigen…"
  5: Selecteer de te wijzigen partitie, en klik op wijzigen…
  6: Kies nu in het uitklapmenu de gewenste stationsletter (in dit geval K)

  That should do it!

  Laat maar weten als het niet werkt. dan zoek ik nog even verder!
 • bedankt voor je prachtige uitleg. Ik heb iedere stap gevolgd, maar helaas is het niet gelukt. Toen ik de letter wilde veranderen, kreeg ik de volgende melding:

  windows kan de stationsletter van het systeem- of het opstartvolume niet wijzigen.

  Enig idee wat ik nu nog kan doen?
 • Het word misschien een beetje een lastig karweitje maar ik heb denk ik nog wel een oplossing…

  1 Ga weer naar het scherm computerbeheer (ken je nog wel denk ik)
  2 En ook opnieuw naar schijfbeheer…
  3 Doe nogmaals rechtermuisknop op de partitieletter
  4 Kies ditmaal de optie Partitie verkleinen
  5 LET OP: Maak hem zo klein, dat je op de K schijf (die we in de volgende stappen gaan maken) genoeg ruimte hebt voor je backups.
  * Klik, nadat je een grootte hebt ingevuld, op de knop "verkleinen"
  6 Hij gaat nu even ratelen… daarna is hij klaar
  7 Op het schijfbeheer scherm, staan onderaan de drives die je in je pc hebt zitten. Waarschijnlijk is de bovenste je harde schijf.
  8 In die rij staat ergens "Ongebruikte ruimte". Klik daarop met de rechtermuisknop, en selecteer "Nieuwe partitie aanmaken"
  9 Waarschijnlijk heeft hij nu al de maximaal beschikbare ruimte ingevuld. Als je in dit scherm al een schijfletter kunt aanmaken, doe dit dan. Is dit niet het geval, volg dan nadat de partitie is aangemaakt, de stappen in mijn vorige antwoord.
  10 Nu je een nieuwe partitie hebt, kun je je backups verplaatsen naar de nieuwe partitie.

  Als het goed is ben je nu klaar!
 • [quote:80c5c97cfd="mreefs"]bedankt voor je prachtige uitleg. Ik heb iedere stap gevolgd, maar helaas is het niet gelukt. Toen ik de letter wilde veranderen, kreeg ik de volgende melding:

  windows kan de stationsletter van het systeem- of het opstartvolume niet wijzigen.

  Enig idee wat ik nu nog kan doen?[/quote:80c5c97cfd]
  dat is toch logies .
  het os start altijd op van de C schijf dus je kan nooit die schijf een andere drive letter toe kennen .
  en trouwens als je van K de bootschijf hebt gemaakt .
  dan is die schijf nu leeg .
  omdat win de schijf eerst formatteer en dan het os er op zet .
 • [quote:81203a733a="mreefs"]bedankt voor je prachtige uitleg. Ik heb iedere stap gevolgd, maar helaas is het niet gelukt. Toen ik de letter wilde veranderen, kreeg ik de volgende melding:

  windows kan de stationsletter van het systeem- of het opstartvolume niet wijzigen.

  Enig idee wat ik nu nog kan doen?[/quote:81203a733a]

  Je hebt bij het opnieuw installeren de voormalige C: partitie verwijderd, als er dan diverse andere schijfletters in gebruik zijn wordt alles opgeschoven, denkelijk was de voormalige K: de eerste partitie op de schijf die daarvoor in aanmerking kwam en is nu de C: geworden, windows zelf zal nu een andere schijfletter hebben en de opstartbestanden staan nu op de C:, de voormalige K:.

  Systeem en opstart schijven kun je niet van schijfletter veranderen zoals je hebt gemerkt.

  Met een 3e party patitie manager zou je eerst de partities waar windows NIET op moet op hidden kunnen zetten en windows opnieuw kunnen installeren, nu wordt de enige partitie sowieso de C: schijf.

  In XP kun je, overigens, niets met diskmanagement in dit geval.

  Ook zou ik alle cardreaders en externe schijven er ook voor de zekerheid er even af halen.
 • Het idee van een backup is dat je alles TWEE keer hebt he.

  Als je Windows namelijk opnieuw hebt geïnstaleerd op deze "k" schijf dan wordt dat een C, de data op je K schijf is gewist vrees ik.
 • volgens mij vergist jorislankhorst zich hier ernstig… TS zegt namelijk windows opnieuw geinstalleerd te hebben. Windows heeft zichzelf dus op de K partitie geinstalleerd. Daardoor is dat C geworden. Alle gegevens die op de K partitie stonden moeten als verloren beschouwd worden. Er word namelijk helemaal niets opgeschoven! Windows installeerd gewoon keihard er overheen. Die kun je hooguit nog terug halen met een recovery programma. Maar zelfs dat betwijfel ik. Omdat de meeste gegevens al overschreven zijn door windows, kun je wellicht een klein deel van die backups terug halen.

  Overgens is (zoals al eerder aangegeven) een backup pas een backup als het niet aktief is in je pc.
 • Alle conclusies zijn te voorbarig zolang we niet weten of de TS de C: partitie waar windows op stond heeft verwijderd, opnieuw heeft aangemaakt en daar windows op heeft gezet of dat de TS daadwerkelijk windows op de voormalige K: heeft gezet, bij de eerste staan de opstartbestanden op de voormalige K:, nu de C:, bij de tweede zou windows er gewoon bij zijn gezet als de TS die partitie niet heeft geformateerd.

  En alle bestanden staan er dan nog gewoon op, alleen als die voormalige K: partitie zou zijn geformateerd wat mij sterk lijkt, dan zou de TS er 2 hebben geformateerd of niets met de ruimte van de voormalige C: hebben gedaan.

  PS, schijfletters worden wel degelijk opgeschoven als er eentje wegvalt, zeg altijd maar, probeer het eens uit alvorens daar verkeerde uitspraken over te doen.
 • [quote:03bef43877]Ik heb een probleem. Ik heb windows opnieuw geinstalleerd en daardoor is mijn oude k-schijf nu ineens de c-schijf geworden[/quote:03bef43877]Conclusie hieruit is dus dat Windows op de K partitie is geinstalleerd, met een beetje logica is de schijf dus weldegelijk geformatteerd anders zou de setup gevraagt hebben om over de oude windows versie heen te installeren en zou de K partitie dus nog intact zijn.

  [quote:03bef43877]Op k heb ik al mijn backup-bestanden staan, maar die worden nu niet meer herkend omdat de schijf veranderd is.[/quote:03bef43877] Deze is een beetje vaag, maar ik maak er uit op dat de bestanden er niet meer zijn.
  [quote:03bef43877]Is er een mogelijkheid dat ik de c-schijf weer kan hernoemen naar de k-schijf? Desnoods moet ik windows opnieuw installeren, als maar alles weer wordt zoals het was[/quote:03bef43877] Met deze uitspraak maak ik op dat TS niet gevorderd is met computers en installaties, omdat na een nieuwe install nooit meer iets word zoals het was. Dat schijfletters opschuiven begrijp ik ook wel, maar in dit geval is dat praktisch onmogelijk. Omdat Windows eerst op C stond en nu op K (wat de pc nu als C ziet) Daardoor zijn de bestanden op K beschadigt dan al niet compleet weg. En is het niet zo dat die bestanden dan maar gewoon naar de oude C schijf zijn verplaatst.
 • Op de voormalige K: stond geen windows en dan wordt er ook niets over gevraagd, je kunt rustig op een bestaande partitie met bestanden windows installeren zonder dat die verdwijnen of worden overschreven mocht windows op die schijf zijn geïnstalleerd , waarom hij ook die schijf zou hebben geformateerd is nog maar de vraag.

  Blijf erbij dat hij alleen de voormalige C: heeft verwijderd, opnieuw heeft aangemaakt en daar windows op heeft gezet, de meest voorkomende fout bij het opnieuw installeren.

  Maar het antwoord van de TS zal meer duidelijkheid verschaffen.
 • [quote:2d417f22d9]Op de voormalige K: stond geen windows en dan wordt er ook niets over gevraagd[/quote:2d417f22d9]Voor de installatie zoekt windows [b:2d417f22d9]altijd[/b:2d417f22d9] naar eerder geinstalleerde versies. en dan maakt het echt niet uit welke partitie of schijf dat is. Daarna zal het vragen om de oudere versie te verwijderen/overschrijven of niet. kies je voor niet? dan moet je op escape drukken en een nieuwe partitie kiezen. die zul je dan ook moeten formatteren of je kunt hem laten voor wat het is. In bijde gevallen word data overschreven. In het geval dat TS voor overschrijven heeft gekozen zou de K partitie nu de D of E partitie zijn (afhankelijk van of er een cd-rom aan zit) en daarmee de data op de voormalige K partitie gewoon toegankelijk zijn geweest. Aan de hand daarvan is het duidelijk dat windows dus geinstalleerd is op de K partitie en daarmee de gegevens verloren zijn gegaan, althans voor een deel.
 • Er stond geen windows op de K:, daar kan hij ook geen vraag om windows te verwijderen over hebben gehad, zeker niet als hij al eerst de windows partitie had verwijderd.

  En dan wordt er ook geen data verwijderd, zet regelmatig een verse installatie op een partitie met data, geen enkel probleem.
 • Nou, ik zal het een en ander uitleggen. Mijn pc is gecrasht een tijdje geleden, brander deed het niet meer naar behoren en de pc reageerde veel te traag, waardoor ik dus overwogen had de recovery te gebruiken die paradigit voor mij op het systeem al geinstalleerd. Alle gegevens hiervoor stonden op de voormalige k-pschijf. Maar tijdens het recovery proces bevroor alles, waardoor ik de pc opnieuw starte. Helaas was de c-schijf toen al geformateerd en stond windows er dus niet meer op. Ik besloot een oudere versie van windows erop te installeren en via een programma kon ik de verborgen recovery weer naar boven halen en hem gebruiken om de pc opnieuw te recoveren. Maar ook dit mislukte weer. Dus ik windows weer opnieuw geinstalleerd, maar dit keer had hij van de k-schijf de c-schijf gemaakt en windows op d geinstalleerd. Ik heb verder niets geformateerd of veranderd. Doordat dit gebeurd is, werkt het recovery nu niet meer. Daarom wilde ik dus weten hoe ik de c-schijf weer naar de k-schijf kon hernoemen, want gewoon kopiëren werkt niet. Aangezien de bestanden verborgen zijn, krijg ik steeds foutmeldingen bij het kopiëren. Ik ben dus nu ten einde raad en paradigit wil me alleen helpen als ik hem langsbreng, maar ik wil het heel graag zelf oplossen.
 • Indien je een screenshot van schijfbeheer hier kunt plaatsen door eerst in start, uitvoeren diskmgmt.msc te gebruiken en via http://tinypic.com/

  Als je dan ook aan een XP cd kunt komen dan kun je met je XP oem key van Paradigit de boel wel weer goed krijgen, heb je die recover partitie even niet nodig, dat kan later nog, maar het plaatje zal meer uitkomst brengen wat er nu precies is gebeurd.
 • ben momenteel op de laptop, morgen ben ik pas weer op de pc, dus dan zou ik de afbeelding morgen pas kunnen plaatsen. Maar het gaat om een windows vista versie die er eerst op stond en daarom had ik besloten zolang xp te installeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.