Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows XP op een nieuwe computer installeren

Phaldmmor
12 antwoorden
 • Hallo,

  Een kennis van mij heeft mij gevraagd om Windows XP Professional op zijn computer te installeren. Hij is in het bezit van de Windows XP Professional licentie. De computer waarop Windows XP op moet komen is nieuw aangeschaft. Momenteel staat daar het besturingsysteem Vista Home op geïnstalleerd (OEM-versie). Nu wil mijn kennis geen gebruik maken van deze OEM versie van Vista Home maar gewoon Windows XP gaan gebruiken op zijn nieuwe pc. Dit in verband met enkele technische voorwaarden die gesteld worden aan de programma’s waar hij gebruik van maakt.

  De pc waar het hierom gaat is een Medion type MD 8396. Deze Medion bevat onder andere een Intel Core 2 Duo Processor E7300 en een e-SATA aansluiting (externe SATA).

  Tijdens het installeren van Windows XP krijg ik een blauw scherm te zien met daarop een foutmelding.

  Het moment dat ik deze foutmelding krijg is precies na het inladen van alle tijdelijke bestanden (bootfiles) en voor het inladen van het installatieproces scherm (blauw).

  De aard van de foutmelding omvat dat er een fout is opgetreden tijdens het installeren van Windows XP. Er worden een aantal tips gegeven om deze foutmelding te verhelpen. Nu is mijn vermoeden door de aard van de weergegeven tips dat de hardschijf niet herkend wordt door het installatie proces van Windows XP.

  Ik heb verschillende diagnostische tools geïnstalleerd en laten draaien en de machine en er is geen spraken van het feit dat de hardschijf niet herkend wordt (hardwarematig gezien). Nu vermoed ik dat het probleem meer softwarematig ligt. Windows XP laat allerlei tijdelijke drivers in, om het installatieproces mogelijk te maken. Denk aan het inlezen van floppy’s, cd-rom’s ect.. Nu heeft de Medion MD 8396 een e-SATA. Ik denk dat Windows XP (of de cd van mijn kennis) niet in staat is om met de opzet van de e-SATA en interne SATA harde schijven te communiceren en/of samen te werken. Het ontbreken van deze ‘tijdelijke’ drivers voor de e-SATA/SATA combinatie in het installatieproces zorgt ervoor dat het installatieproces voortijdig wordt geannuleerd.

  Nu ben ik ervan op de hoogte dat het mogelijk is om tijdens het inladen van deze bootfiles op f6 te drukken en alternatieve drivers te installeren die in samenspraak met de hardware wel kunnen gaan werken. Echter bevat de Medion MD 8396 geen floppy input, en heeft maar 1 cd/dvd player (waar de installatie cd van Windows inzit). Naar mijn weten is USB geen optie omdat deze manier van input niet werkt voordat je een besturingssysteem geïnstalleerd hebt.

  Ik zou heel graag Windows XP op de Medion MD 8396 willen installeren. Daarmee verwijder ik meteen de partitie waar Vista Home op geïnstalleerd staat. Ik kom er op dit moment helaas niet meer uit.

  Heeft iemand suggesties of een antwoord op mijn probleem?

  Alvast bedankt.
 • Al in de bios gedoken of de SATA controller op IDE modus gezet kan worden?
 • Heeft die installatie CD SP2 aan boord? Dan zouden F6 trucs niet nodig moeten zijn.
 • [quote:6cac16f8f7="a.tip"]Heeft die installatie CD SP2 aan boord? Dan zouden F6 trucs niet nodig moeten zijn.[/quote:6cac16f8f7]

  En waarom niet? vertel.
 • Je kunt bij computerland een floppy drive halen voor 95 cent. Kun jij je F6 floppy daar vast wel in drukken.
 • [quote:d42eba5546="Lange Pier"][quote:d42eba5546="a.tip"]Heeft die installatie CD SP2 aan boord? Dan zouden F6 trucs niet nodig moeten zijn.[/quote:d42eba5546]

  En waarom niet? vertel.[/quote:d42eba5546]
  Las ik eens ergens.
  SP2 beschikt over die drivers.

  Mijn ervaring is dat dit inderdaad werkt. Zo heb eens XP prof gezet op een computer met SATA disk vanaf een installatie CD met SP2 er op.
  Dat is al een tijd terug (ik gebruik W2K ipv XP) en ik weet niet meer of ik die zelf geslipstreamed heb of dat SP2 er al op stond.

  Bij W2K heb je hetzelfde. Als SP4 er in zit of is geslipstreamed heb je ook geen floppen nodig. Ook eigen ervaring dat dit werkt.
 • [quote:c74fdc80d0="a.tip"][quote:c74fdc80d0="Lange Pier"][quote:c74fdc80d0="a.tip"]Heeft die installatie CD SP2 aan boord? Dan zouden F6 trucs niet nodig moeten zijn.[/quote:c74fdc80d0]

  En waarom niet? vertel.[/quote:c74fdc80d0]
  Las ik eens ergens.
  SP2 beschikt over die drivers.

  Mijn ervaring is dat dit inderdaad werkt. Zo heb eens XP prof gezet op een computer met SATA disk vanaf een installatie CD met SP2 er op.
  Dat is al een tijd terug (ik gebruik W2K ipv XP) en ik weet niet meer of ik die zelf geslipstreamed heb of dat SP2 er al op stond.

  Bij W2K heb je hetzelfde. Als SP4 er in zit of is geslipstreamed heb je ook geen floppen nodig. Ook eigen ervaring dat dit werkt.[/quote:c74fdc80d0]

  Dan zal je die zelf wel geslipped hebben, want ik heb hier een bedrijfslicentie XP Pro SP2 liggen, en die krijg ik met geen mogelijkheid in originele gedaante op mijn SSD (sata) geïnstalleerd. Dan maar XP Pro SP3 gekocht en die erop gezet.
  Naja, binnenkort Mandriva 2009 erop zetten, en dan is het bye bye windows.
 • [quote:6f27061a87="a.tip"][quote:6f27061a87="Lange Pier"][quote:6f27061a87="a.tip"]Heeft die installatie CD SP2 aan boord? Dan zouden F6 trucs niet nodig moeten zijn.[/quote:6f27061a87]

  En waarom niet? vertel.[/quote:6f27061a87]
  Las ik eens ergens.
  SP2 beschikt over die drivers.

  Mijn ervaring is dat dit inderdaad werkt. Zo heb eens XP prof gezet op een computer met SATA disk vanaf een installatie CD met SP2 er op.
  Dat is al een tijd terug (ik gebruik W2K ipv XP) en ik weet niet meer of ik die zelf geslipstreamed heb of dat SP2 er al op stond.

  Bij W2K heb je hetzelfde. Als SP4 er in zit of is geslipstreamed heb je ook geen floppen nodig. Ook eigen ervaring dat dit werkt.[/quote:6f27061a87]

  SP2 of 3 of voor W2K sp4 beschikken niet over SATA drivers, indien er een Intel chipset op zit wil het soms wel, maar dat heeft niets te maken met SP2, 3 of 4, hooguit de nieuwere inf file die herkenning van de nieuwere (A)HCI mogelijk maakt, die op IDE modus zetten is eventueel dan wel nodig indien die optie in de bios aanwezig is, voor andere merken chipsets dienen die op dezelfde manier op IDE modus gezet te worden of inderdaad geslipstreamd te zijn of via de F6 methode geladen te worden.
 • Merkwaardig. Ik weet zeker dat ik geen floppies heb gebruikt. Die heb ik niet eens.

  Het gaat hier over een Asus A8N-VM CSM met AMD 64 3700+ processor en NVIDIA GeForce 6150 GPU chipset.

  Later, toen Windows er op stond, wel de CD van Asus gebruikt om verdere drivers te installeren maar toen werkte Windows al.

  Dan is slipstreamen blijkbaar nuttig.
 • Omdat ik nieuwsgierig geworden was eens even wat rondgegogeld.
  Ik krijg de indruk dat het van het moederbord afhangt.
  Bij veel moderne moederborden wordt het sata aandrijven reeds door de BIOS verzorgd. Zo'n moederbord heb ik dan blijkbaar.
 • [quote:db0f22be84="Lange Pier"]Al in de bios gedoken of de SATA controller op IDE modus gezet kan worden?[/quote:db0f22be84]

  Bedankt voor jullie reacties. Vooral Lange Pier, bedankt.

  IDE was inderdaad de oplossing voor het laten 'doorstarten' van het installatieproces. SATA MODE = IDE + bootsequence veranderd en hij startte het installatieproces zoals het hoort te gaan. Ik heb vervolgens de partitie (waar Windows Vista op stond) geformateerd.

  Na het herstarten van de pc, is het de bedoeling dat je in het Windows installatieproces komt. Ik had op het moment van het herstarten nog steeds de instellingen: SATA MODE: IDE.

  Nu zit ik weer vast. Op SATA MODE: IDE krijg ik de melding: 'schijfleesfout - start de computer opnieuw op'. En als ik hem in de BIOS op AHCI zet dan start hij wel verder door naar het Windows 'loading screen' maar springt hij er weer uit met zo'n fijn 'blue screen'. De foutmelding het op het blauwe scherm is hetzelfde als de melding die ik had in het begin van het installatieproces: Hij kan de harddisk weer niet lezen.

  Heeft iemand een tip, hoe nu verder?

  Ontzettend bedankt alvast.
 • Geef eens op welke instellingen je hebt bij die SATA controller in de bios, ook compatible mode o.i.d.?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.