Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Licenties

lion
6 antwoorden
 • Ik vraag me al een tijdje af of de volgende constructie in een post-XP tijdperk mogelijk zou zijn:

  Ik schaf een nieuw systeem aan, maak het huidige systeem vokomen "leeg" (dus ook zonder OS), zet de OEM XP versie, welke bij die huidige behoort, op het nieuwe systeem, meldt 'm aan bij Microsoft en koop zo nodig een nieuwe licentie bij.
  Misschien wat ingewikkeld, maar hoe zet je anders b.v. over een of twee jaar, als XP niet meer te koop zal zijn :cry: , een legale XP versie op een nieuw systeem?
  Of is het zo dat je tegen die tijd "nou eenmaal" aan Vista (of Win7) bent overgeleverd?
 • je kan niet een system-builder license gebruiken voor een compleet nieuwe pc. tenzij je een volledige versie hebt die niet bij een pc kwam. althans….meestal kan dit wel maar het is niet legaal om te doen

  en ik denk ook niet dat je nog xp-licenses kan krijgen. microsoft wil xp afsluiten

  edit:
  wat ik niet snap is waarom je per se xp zou willen hebben. sinds SP1 is vista gewoon een OS dat niet veel slechter is als XP.
 • Daarbij krijg je straks windows7. Het is eigenlijk een grijs gebied wat XP betreft over 2 jaar. Dat is het zelfde als dat je nu windows98 nog gaat zetten op een wat oudere pc. die kun je dan ook niet meer registreren. Maar er zijn immers ook geen updates meer voor windows98. Ik denk niet dat MS zich druk gaat maken over de hobbyisten die hier en daar nog een pc hebben draaien met windows98. Dat zelfde geldt over 2 jaar voor windows xp lijkt mij.
 • Jullie hebben uiteraard gelijk. Waar ik eigenlijk nu net pas op kom :oops: , is het feit dat je die grafische tierelantijnen van Vista (waar ik totaal niet in geïnteresseerd ben) de nek om kan draaien, waardoor er toch weer een XP-achtig iets ontstaat…
  Toch blijkt er momenteel nog steeds een redelijke vraag te zijn naar systemen met XP: veel leveranciers bieden 'm als OS optie / alternatief aan.
 • Als je nu een nieuw systeem koopt, mag je daar geen OEM licentie op zetten die je bij een ander systeem hebt gekocht. OEM licenties zijn namelijk gebonden aan het systeem waar je ze bij aangeschaft hebt. Als je nu dus een nieuwe PC met een OEM licentie van Windows XP wil hebben, moet je die dus kopen met een XP licentie (ze zijn er nog wel, vooral zakelijk).

  Een andere mogelijkheid is een PC kopen met een Vista Business licentie. Deze mag je namelijk downgraden naar Windows XP Professional. Dit downgrade recht geldt ook alleen maar voor de Business editie van Windows Vista.
 • Als je een retail versie hebt kan je voorlopig nog wel even voorruit, met OEM zal het wel steeds moeilijker worden. Over een paar jaar zal het niet meer echt interessant zijn om nog XP te gebruiken. Met de komst van nieuwe snellere hardware en efficiëntere besturingssystemen (windows 7 lijkt uit de eerste testen beter in elkaar te zitten dan Vista en nieuwe intel processoren zijn 2 keer zo snel als de huidige generatie).

  XP word voorlopig nog wel ondersteund, aangezien er nog veel netbooks mee uitgerust worden, maar ook dit zal met de komst van Windows 7 waarschijnlijk veranderen omdat deze ook goed op netbooks gaat draaien. XP word nog ondersteund tot 2014 volgens mij, langer dan Vista.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.