Vraag & Antwoord

OS Windows

Backup van systeem maken

Anoniem
gerben
9 antwoorden
 • Hallo, ik heb het niet in de FAQ of op het forum terug kunnen vinden dus ik vraag het hier even.

  Ik heb onlangs een tweede harde schijf gekocht om een RAID configuratie in m'n systeem te kunnen gooien. Ik werk met mijn PC en heb alle software nu goed geïnstalleerd dus ik heb eigenlijk geen zin om mijn hele PC opnieuw te installeren.

  Nu wilde ik gewoon een volledige backup van mijn systeem maken (naar een externe harde schijf) maar volgens windows (XP pro) heb ik ook een floppy nodig om later dit .bkf bestand weer te kunnen gebruiken. Probleem is…er zit helemaal geen diskdrive in mijn PC.

  Mijn vraag is dus of deze diskette echt nodig is of dat het misschien zelfs makkelijker kan (RAID toevoegen zonder systeem opnieuw installeren).

  Tips?

  Alvast bedankt!
 • er zijn vele manieren om dit te doen. Ik zou adviseren om een image te maken via acronis true image 10, deze kan starten vanuit windows en is terug te installeren op de nieuwe schijf. Denk goed om 2 dingen:
  1. het terug zetten van een image naar een andere schijf qua grootte is een risico.
  2. ook restoren van een image kan fout gaat, zorg voor een kopie van je documenten op een los schijf die uit staat als je met raid gaat stoeien.

  persoonlijk vond ik de meerwaarde van raid qua snelheid tegenvallen, ik heb liever een SSD als systeemschijf.
 • Bedankt voor je reactie! Ik heb even naar dat programma gekeken maar ik zag dat het ca $50 kost. Is dit programma zo veel beter dan de backup functie van windows zelf? Is het betrouwbaarder oid?

  Ik zet er trouwens geen RAID configuratie in om mijn besturingssysteem sneller te laten lopen maar om sneller handelingen te kunnen verrichten in extreem grote databases die ik heb. Ik heb me laten vertellen dat je daar zeker een hoop winstsnelheid kunt halen met RAID.
 • Er zijn ook wel gratis alternatieven, bijvoorbeeld:
  http://www.paragon-software.com/home/db-express/index.html
  Het voordeel van een image backup systeem is, dat je volledig onafhankelijk van windows bent. Je kunt een bootable cd aanmaken met zowel acronis als paragon, daarmee opstarten, en je backup terugzetten, ook op een lege schijf.
 • De backup functie van Windows heb ik nooit iets aan gehad en ik werk een hoop met computers.

  [quote:67c397c2be]Ik zet er trouwens geen RAID configuratie in om mijn besturingssysteem sneller te laten lopen maar om sneller handelingen te kunnen verrichten in extreem grote databases die ik heb. Ik heb me laten vertellen dat je daar zeker een hoop winstsnelheid kunt halen met RAID[/quote:67c397c2be]

  Lees op tweakers maar eens het stukje over SSD schijven, deze hebben dubbele snelheid qua lezen en schrijven maar met name een 20 keer snellere toegang (< 1 msec) en met name zoeken in een database is daardoor erg snel.
 • Ok, ik heb de software van Paragon gebruikt om een backup en bootable cd te maken. Vervolgens heb ik de twee schijven in RAID0 gezet. Daarna heb ik mbv de bootable cd de backup teruggezet maar nu start windows niet goed op. Hij probeert even te starten (laadscherm windows), dan zie je voor 0,0001 seconde een blauw scherm en vervolgens start de boel opnieuw op. Ik heb daarna gekeken of ik de installatie kon maken met de originele windows xp cd maar als ik met die cd opstart en laat zoeken naar bestaande windows installaties ziet hij helemaal geen schijf??

  Zie ik hier iets over het hoofd?
 • Ok, het probleem is dus dat de windows installatie die ik had geïnstalleerd (en dus gebackuped) niet was voorzien van RAID drivers. Als ik de schijven op RAID heb ingesteld en vervolgens deze oude installatie op die RAID configuraie gooi herkent hij de schijven dus niet. Dit was ook de reden waarom de Windows XP CD de schijven (of schijf nu dus) niet herkende.

  Nu heb ik inmiddels met veel pijn en moeite een floppydisk op mijn PC aan weten te sluiten en een diskette gemaakt met daarop de RAID drivers. Als je de pc opstart vanaf de Windows Boot CD vraagt hij om op F6 te drukken als je RAID drivers wilt installeren. Ik ga dit proberen en vervolgens de installatie afbreken in de hoop dat de "oude" windows de schijven dan ook herkent.

  Maw, ik probeer dus RAID drivers te installeren bij een bestaande windows XP installatie (de optie om te installeren wordt normaal alleen gegeven bij de installatie van het OS).

  Ik hoop dat het lukt, zo niet dan hoop ik dat jullie nog andere suggesties hebben :).

  Ik laat het weten iig.
 • Ik begrijp uit jouw verhaal dat je alleen de image wilt plaatsen. In een al werkende Windows installatie is de diskette niet nodig. In dat geval de juiste drivers installeren vanuit Windows. Ik heb onlangs er ook mee gepuzzeld alleen was Raid voor mij niet nodig. Ik ben van IDE->Sata gegaan. De IDE installatie was nog niet zo oud dus ik heb toen de image proberen over te zetten. De eerste keer ging fout vanwege het ontbreken van de driver, blauw scherm. Daarna Sata geactiveerd terwijl de IDE Windows versie aangezet werd, drivers geinstalleerd. Daarna opnieuw geimaged. Dat ging goed. Ik heb zelfs niet opnieuw hoeven te activeren. In jouw geval zou ik eigenlijk al verwachten dat de drivers al zijn geinstalleerd. Mogelijk zijn het niet de juiste drivers. In principe moet ik via een speciale toetscode, tijdens het opstarten, de Raid configuratie instellen.
  Bij een schone installatie moest ik wel een diskette gebruiken. Dan nog wel eerst de Raid configureren. Voor mij niet nodig omdat ik toch maar 1 schijf wilde gebruiken.
 • BINGO! Gelukt!

  Wat heb ik gedaan:

  - 2 harde schijven in RAID0 gezet
  - backup van bestaande Windows XP installatie (zonder RAID drivers) teruggezet op de nieuwe RAID configuratie (met behulp van Paragon Backup software)
  - Boot vanaf Windows XP cd
  - Op F6 gedrukt en RAID drivers vanaf diskette geïnstalleerd
  - Gekozen voor de optie "Windows nu installeren"
  - Vervolgens de bestaande installatie gekozen en op "R" gedrukt (bestaande installatie repareren)
  - Instructies volgen en klaar!

  Windows heeft nu de Windows XP installatie zonder RAID drivers vervangen door een XP installatie met RAID drivers, zonder verdere aanpassingen (niets is dus verloren gegaa).

  Geen idee of het de makkelijkste weg is maar het werkt! Ikke weer blij :).

  Bedankt ieder voor zijn/ haar hulp!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.