Vraag & Antwoord

OS Windows

XP image op nieuwe HD

9 antwoorden
  • Kan een image van de c:/ systeemschijf met XP gekopieerd worden naar een nieuwe HD? Ik ben van plan het moederbord en processor te vervangen en meteen een nieuwe SATA schijf te installeren. Mijn vraag is dus: kan de image geïnstaleerd worden op een andere HD dan deze waarvan de image is gemaakt? Ik meen mij te herinneren dat het niet mogelijk is images op een andere computer dan deze waarvan de image is gemaakt, te installeren. XP heeft inmiddels al 3 moederborden, 2 voedingen en ander geheugen overleefd, maar ik denk dat een nieuwe HD op een "njet" zal stuiten.
  • Niet kunnen is misschien een te groot woord. Er bestaat nog zoiets als sysprep om Windows geschikt te maken voor herinstallatie. Zelf heb ik dat ooit 1x gedaan. In theorie kan het ontbreken van drivers (bv die van S-Ata controller) nog problemen geven. Heractivatie is uiteraard wel nodig, maar dat lijkt me geen probleem. Verder lijkt het me wel een probleem om bv een HP image te plaatsen op een Toshiba PC.
  • als jij moederbord en processor vervangt door een ander model dan wat er in zit moet je altijd XP opnieuw installeren. De kans dat het werkt is zeer klein. Sommige moederborden met dezelfde chipsets zijn wel uitwisselbaar maar je moet heel goed kijken of het werkt - bij kleine verschillen krijg je al vastlopers. Xp opnieuw instellen heeft meer voordelen, je bent meteen een hoop oude zooi kwijt die windows is vergeten te wissen. Harde schijf, voeding, koelers, videokaart, koelers, geheugen vervangen en of de processor kan wel zonder xp installatie. Moederbord juist niet.
  • Bedankt voor de reacties. Het ontbreken van de SATA drivers was ook één van de mogelijke problemen die ik in gedachte had. En dat lijkt me een serieus probleem. Afgezien van de berg werk bij een herinstallatie, lijkt heractivatie van XP me ook niet probleemloos te zullen verlopen. Hoe moet ik na de upgrade van het systeem, waarbij enkel de kast niet zal vernieuwd zijn, Microsoft gaan wijsmaken dat het nog over dezelfde computer gaat?!
  • Ik snap dat je er tegenop ziet maar het is best te doen. Zorg voor een goede voorbereiding, verzamel alle cd roms die bij je NIEUWE hardware hoort. Een XP cd rom met ServicePack 2 herkent alle SATA schijven. Technisch gezien is het ook een nieuwe computer (je vervangt moederbord en processor door een ander type). xp installeren is 19 minuten op mijn pc.
  • Zelf beschik ik over een aantal XP licenties. De afgelopen jaren meerdere keren M moeten bellen. Verder geen probleem. Vervelend is wel als de tijd van activeren terug kan lopen van 30 dagen naar 1 week, naar 1 dag tot onmiddelijk op dezelfde dag ... Onlangs heb ik een image van een IDE schijf naar een SATA schijf overgebracht. Enne, ik hoefde niet eens opnieuw te activeren. Met een andere computer meerdere keren Windows opnieuw geinstalleerd en geactiveerd. Ik heb ook daar geen problemen mee ondervonden. Nu betrof het in beide gevallen dus een computer waarvan alleen de HD is gewijzigd en tijdens experimenten heb ik de videokaarten gewisseld.
  • Hoe ga je eigenlijk te werk om een image van een IDE-schijf naar een SATA-schijf over te brengen? Ik begrijp dat niet. Ik bedoel: de image staat op een externe USB harde schijf. Ik verwijder de IDE-schijf uit de computer en installeer de nieuwe SATA-schijf. Wanneer ik de image van de externe USB HD op de SATA overbreng, dan staan de drivers van de verwijderde IDE toch in de image en ontbreken de drivers van de SATA? Of zie ik dat verkeerd? Het systeem draait met SP3. Op de installatie cd rom met XP staat geen Service Pack, de opeenvolgende SP's zijn upgrades van Microsoft. Volgens stee0036 herkent SP2 (dus ook SP3) alle SATA-schijven. Wanneer ik de image (waar dus SP3 op staat) installeer, zou ik er dus kunnen van uitgaan dat de drivers van de SATA herkend worden. Maar wat met de IDE drivers op de image? Veroorzaakt dat geen conflict? Ik heb er geen goed oog in. 132 programma's en codecs telt de softwarelijst van mijn systeem... raak daar nog wijs uit. Ik mag er niet aan denken!
  • Het is inderdaad een kwestie van het aanwezig moeten zijn van de juiste driver voor de hard disk controller van het nieuwe moederbord. Je kunt het in eerste instantie eens gewoon proberen, maar als ik me goed herinner van een artikel uit c't (D) van een aantal jaren terug dan werkt het niet. Misscien heb je hier iets aan: http://www.solriche.co.uk/files/misc/move_xp.html Ook M$ heeft er in z'n 'Knowledge Base' een artikel over, maar kon het zo snel niet vinden.
  • In mijn geval zat de IDE schijf al in de computer met de SATA controller. Na deze in de Bios in te hebben geschakeld vond Windows de controller maar had nog geen drivers. Deze vervolgens geinstalleerd. Daarna heb ik de image gemaakt en deze op de SATA schijf geplaatst. In mijn geval was het verder ook dezelfde computer.

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.