Vraag & Antwoord

OS Windows

Vista - Partitie resizen

Anoniem
gerben
4 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Op het pctje van mijn ouders draait Windows Vista, deze pc is voor-geinstalleerd door de leverancier en deze heeft de 300 gig schijf ingedeeld in 2 partities, de C: van 25 gig en de rest op D:. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: de C: partitie moet nu vergroot worden. De C: partitie is de opstart partitie en een primaire partitie. De D: is ook een primaire partitie.

  Maar hoe kan ik dit nu het beste doen? Ik heb al via de partitie manager van Vista het zelf geprobeerd maar daarmee kan ik de C: partitie niet vergrooten. Ik heb het ook geprobeerd via diskpart.exe maar ook daar lijkt het niet mee te gaan lukken, ik krijg bv de melding "Er is onvoldoende schijfruimte beschikbaar op de opgegeven schijf om het volume te kunnen uitbreiden", plus dat ik ook heb gelezen dat als je de opstart partitie vergroot of verklein je daarna Vista niet meer kan booten…

  Iemand een idee hoe ik dit het makkelijkste kan uitvoeren? Alvast bedankt!
 • Meestal staat de D: als logisch station in een uitgebreide partitie en dien je die ook te verkleinen alvorens je de C: kunt vergroten.

  Je zou natuurlijk ook alle programma's op de D: kunnen installeren.


  Of gebruik een 3e party tool.
  http://www.partition-tool.com/personal.htm
 • Wel bij het eerst verkleinen van een partitie, zodanig kiezen dat de vrijgemaakte ruimte aan de kant ligt waar de te vergroten partitie op aansluit; in dit geval dus "VOOR" D:.
 • Lange Pier: Ik had dit volgens mij eerst ook geprobeerd, maar dit lukte niet. Ik zal het als ik bij mijn ouder ben nog een keer proberen, ook dat programmatje zal ik proberen. Het installeren van de programma's op de D: heeft helaas weinig zin, de programma's welke er op staan nemen weinig ruimte in. Het is voornamelijk de Windows map welke veel ruimte in neemt.

  willem1940: Ik zal er aan denken, bedankt voor de tip. Nu nog even kijken of je die mogelijkheid heb met de partitiemanager van Vista.

  Overigens, zouden jullie een actie als deze ondernemen zonder een Vista installatie CD, dus zonder bepaalde mogelijkheden om te repareren als het mis gaat?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.