Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Minilaptop E1210 start probleem

None
11 antwoorden
 • Hallo,

  Ik bezit een minilaptop, de E1210 Akoya, ook bekend als MD 96910.
  Deze wil niet meer opstarten nadat ik een extra partitie heb aangemaakt.
  Normaal draait deze onder windows XP Home en heeft standaard twee partities.
  Nadat met Partition magic de derde partitie is aangemaakt en de andere partities iets kleiner zijn gemaakt( C: NTSF, D: fat 32) kan er niet opgestart worden, ook de recovery op D: is niet bereikbaar via F3, er wordt aangegeven dat er een ongeldig systeem is en de Datertraegerwechseln en een toets gedrukt moet worden.
  Hoewel de Win Home en applikatie CD is meegeleverd kan deze niet gebruikt worden omdat het systeem geen CD/DVD speler of een A drive bezit.
  Er is wel een kaartlezer in het systeem maar met een SD kaartje (2G) met een kopy van de originele win Home erop alsmede de applikatie CD is ook niets te doen.
  De bios is toegankelijk maar ook met de generic multicard reader in het boot menu kan niet opgestart worden.
  Nu kan er wel een image opgezet worden door de fabrikant/importeur maar dat kost mij 65 € en dat is wel een beetje pittig voor mij (kale AOW) ergo wie heeft voor mij een oplossing die ik zelf wel kan doen.
  Ik kan beschikken over een andere PC.
  PS Een USB-ISA kabel en een Harddisk is evt ook beschikbaar.
 • bij het aanmaken van de 3de partitie heeft U de herstel partitie verwijderd, daar is niets meer aan te doen. Alleen medion kan dat voor u voor dat geld. Wanneer U wilt herstellen of opnieuw wilt installeren kunt U gebruik maken van uw cd's via een externe cd-rom speler.
 • De herstel partitie is niet verwijderd alleen iets verplaatst op D:!
  Als ik nu op C: met een usb CD/DVD windows opnieuw installeer dan moet de map met de recovery toch op de D: partitie nog staan, is die dan nog bruikbaar?
 • Het probleem zit hem mi in de soort partities, als ze allemaal van hetzlefde type maakt verandert de drive letter niet, maar bij gemengd FAT en NTFS wel….
 • Er is alleen een extra partitie bijgekomen, het type van de originele partities is niet veranderd, zij zijn alleen iets kleiner geworden.
 • Ik zou toch maar eens op zoek gaan naar externe CD/Dvd speler. De vraag is alleen of dit de oplossing zal zijn. Kun je er niet eentje lenen bij een kennis. Oh ja, heb je wel een backup uitgevoerd?
 • Het blijft wel een raar probleem want ik kan me voorstellen dat de HD ook best kapot kan gaan. En wat dan? Verder lijkt me redelijk dat de partitie indeling aangepast zou moeten kunnen worden.
 • Natuurlijk is het redelijk dat de partitie-indeling aangepast kan worden, maar het is altijd verstandig van de recoverypartitie af te blijven. Afhankelijk van het programma wat hem gebruikt heeft hij een vast beginadres, is het een verborgen, maar wel opstartbare partitie en (in bijna alle gevallen) is het de laatste partitie op de schijf. door de partitie te verkleinen of te verplaatsen kan dus gemakkelijk een essentiële voorwaarde voor het gebruik worden gewijzigd.

  Wat nu te doen? Ik begrijp dat je geen usb-cdromspeler hebt, maar wel een harddisk met een usb-kabel om die aan te sluiten. Je zou die harddisk op een andere computer opstartbaar kunnen maken (met Barts'PE-builder of gewoon met DOS en in dat laatste geval NTFS4DOs erbij zetten omdat er ook NTFS-partities op staan) Dan de inhoud van de XP-cd er op copieëren en evt. de applicatie-cd, waar waarschijnlijk de drivers op staan ook.

  Als je van deze harddisk opstart (in het bios instellen) kun je eerst kijken of de D-drive benaderbaar is en het recoveryprogramma te starten is. Als dit mogelijk is kan het nog fout gaan, omdat het waarschijnlijk een image van de C-drive bevat en die niet kan terugplaatsen op een kleinere partitie.

  In dat geval moet je gaan (her)installeren. Als je onder DOS werkt start je daartoe het programma winnt.exe dat in de I386-folder van je gecopieërde windows-cd staat. Onder Barts'PE kun je winnt32 gebruiken. Het zal niet eenvoudig worden. Succes
 • Hallo Bakker,

  Als ik het goed begrijp is een CD/DVD drive aangesloten op de usb poort een eenvoudig mogelijkheid om zonder recovery map eea te herstellen, in de bios kan gekozen worden tussen USB floppy, USB CD/DVD rom, Hard disk, USB harddisk, en network device.
  In een menu via F11 kan geselecteerd worden tussen de SATA HD, Realtek Boot Agent, Generic-Multi-card 1.00 en Enter Setup.
  Ik kan wel aan een laptop DVD drive komen met de IDE-USB verloop kabel, is dat de meest eenvoudige oplossing?
  Alleen tussen de bios en F11 te selecteren boot device kom ik nog niet uit omdat deze niet hetzelfde zijn.
 • Je verandert de instelling in het bios naar USB CD/DVD rom. Later kun je dat weer terugzetten naar Harddisk. In de meeste biossen is het trouwens zo dat er een volgorde wordt ingesteld. Als het eerste bootdevice niet werkt zoekt de computer naar het volgende. Omdat je niet meer van harddisk kunt starten heb je dus kans dat de computer sowieso van de USB CD/DVD rom opstart als daar de windows installatie-cd inzit.

  F11 gebruik je alleen als je incidenteel van iets anders wilt opstarten dan in het bios aangegeven. Realtek Boot Agent is dan een netwerkboot en het is kennelijk ook mogelijk van een sd-kaartje o.d. te starten. Dat kaartje moet dan natuurlijk wel bootable zijn.
 • Hoi Bakker,
  Hartelijk dank, ben weer een beetje bij de tijd, met 74 jaar loop je wel eens een beetje achter.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.