Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe xp installeren onder Vista en daarna Linux??

jolo
14 antwoorden
 • Beste


  Ik heb een hardeschijf van 320Gb.
  Hier staat al Vista op geistalleerd.
  Ik zou nu ook nog XP willen installeren.
  Hoe kan ik dit juist doen om vista niet te beschadigen?
  Als ik Xp installeer gaan dan niet al de bestanden verloren van Vista?

  Ik heb in deze pc nog een hardschijf zitten van 100Gb.
  Kan ik mss hier Xp op installeren.
  Maar dan denk ik dat ik problemen ga krijgen om bij opstart een keuze te krijgen tussen de twee.


  Als ik dit wat hierboven staat voorelkaar gekregen heb.
  Dan zou ik graag Linux bij op installeren.
  Moet ik deze nu ook op de zelfde hardeschijf plaatsen of niet?
  EN welke bootloader kan ik het beste gebruiken lilo of grub of deze van vista zelf?

  Zou Iemand me wat meer info kunnen geven?
  En me kunnen helpen.
  Ik heb al overal gelezen maar niet direct een antwoord op mijn vragen.
  Om zeker geen gegevens kwijt te spele?


  Alvast merci.

  Met vriendelijke groeten
 • [quote:b50cf1b544="bart4848"]Als ik Xp installeer gaan dan niet al de bestanden verloren van Vista? [/quote:b50cf1b544] Als je Windows XP op een lege D: partitie installeert gaan er geen data bestanden verloren. Alleen zal daarna Vista niet meer kunnen opstarten. Om dit probleem op te lossen, check je op de site van Microsoft artikel 919529 over onderwerp Windows Vista kan niet meer worden gestart nadat u een eerdere versie van het Windows-besturingssysteem hebt geïnstalleerd in een dual-bootconfiguratie.
  [quote:b50cf1b544="bart4848"]Dan zou ik graag Linux bij op installeren. Moet ik deze nu ook op de zelfde hardeschijf plaatsen of niet? [/quote:b50cf1b544] Dat hoeft niet. Linux kan eventueel ook op een tweede hardeschijf geïnstalleerd worden.
  [quote:b50cf1b544="bart4848"]EN welke bootloader kan ik het beste gebruiken lilo of grub of deze van vista zelf? [/quote:b50cf1b544] Linux kan je het makkelijkst starten via GRUB. De Linux distributie neemt dan Vista op in het GRUB bootmenu. Tenminste dat doen de grote Linux distributies. Om welke Linux distributie en versie gaat het? Via de Vista bootmenu kan dan Windows XP gestart worden.
  [quote:b50cf1b544="bart4848"] Om zeker geen gegevens kwijt te spelen? [/quote:b50cf1b544] Omdat je voor deze multi-boot waarschijnlijk je hardeschijf opnieuw gaat indelen via een partitionerings tool, is er altijd de kans op data verlies. Het maken van een back-up op een externe hardeschijf wel aan te raden. Eveneens als een back-up op een DVD+/-R.
 • Hallo

  Alvast meric voor de reacties.

  Maar als ik het goed begrijp.

  Kan ik windows xp gewoon op mijn 1ste schijft installeren waar Vista op staat. (Welke speciale instellingen moet ik doen om XP te installeren op dezelfde partitie dan vista?)
  Dan ga ik wel problemen krijgen om vista op te starten maar deze kan ik oplossen door lilo.
  En via lilo kan ik dan Vista of XP of linux aanduiden.

  Slackware 12.0 is de linux versie.

  ALvast merci.

  groeten
 • [quote:3b19f6b977="bart4848"]Slackware 12.0 is de linux versie. [/quote:3b19f6b977] Die Linux distributie had ik eigenlijk niet verwacht. Je had het over LILO of GRUB. Bij mijn weten gebruikt Slackware 12.0 standaard nog steeds LILO. Hoewel je GRUB ook nog wel zelf kunt installeren. Bij Slackware 12.0 zal je waarschijnlijk je LILO en/of GRUB zelf behoren te editen, om Vista daarin toe te voegen.
  [quote:3b19f6b977="bart4848"]Kan ik windows xp gewoon op mijn 1ste schijft installeren waar Vista op staat. (Welke speciale instellingen moet ik doen om XP te installeren op dezelfde partitie dan vista?) [/quote:3b19f6b977] Ik denk dat je XP beter niet op dezelfde partitie kunt installeren als Vista. Deze behoren op verschillende partities te worden geïnstalleerd. Dus Vista op C: en XP op D:.

  Er is wel iemand die Vista en XP op dezelfde partitie geprobeerd heeft. Het testverslag vind je in deze link over onderwerp Windows XP: My Experiment with Windows XP and Vista on same partition. Maar desondanks raad ik het af om XP op dezelfde partitie te installeren als Vista.
  [quote:3b19f6b977="bart4848"]En via lilo kan ik dan Vista of XP of linux aanduiden. [/quote:3b19f6b977] LILO kan Slackware en Vista opstarten. Nadat je Vista geselecteerd hebt, kun je in het Vista boot menu XP selecteren. Tenminste nadat je met behulp van die Microsoft link over artikel 919529 het boot probleem met Vista hebt opgelost.
 • Beste

  Alvast merci voor de reacties.

  Dus ik kan nooit een keuze venster krijgen waar ik tussen :
  Linux
  vista
  of xp
  kan kiezen.

  Moet het altijd in twee menu's.

  groeten
 • hey ik weet niet of jullie het al wisten maar ik heb nu ook 2 partities.. Op station C staat gewoon een originele Vista Home Premium Sp1. En op de 2de partitie op dezelfde Hardeschijf staat Xp Pro en niks crasht er bij mij allebei starten gewoon normaal op.. :)
 • Er is wel een mogelijkheid om via Vista' bootmenu Linux te kunnen opstarten. Maar dat is wel wat ingewikkeld. Ik vond zojuist een uitleg hierover waaruit je de bovenste 4 stappen zou kunnen uitvoeren.

  Een andere mogelijkheid is Linux, Vista en XP op te starten via de GRUB bootmenu. Als je dat doet is voor zowel Vista en XP een aparte Primaire partitie vereist. Omdat Windows niet graag twee Primaire partitie ziet, is het nodig steeds 1 Primaire partitie verborgen (hidden) te hebben. Dat kun je doen in de GRUB menu via hide en unhide. Hoe je dit precies kunt doen staat uitgelegd in de GRUB manual, die te vinden is op http://www.gnu.org/software/grub/manual/
 • [quote:0e45130d4b="Verhoeven"]hey ik weet niet of jullie het al wisten maar ik heb nu ook 2 partities.. Op station C staat gewoon een originele Vista Home Premium Sp1. En op de 2de partitie op dezelfde Hardeschijf staat Xp Pro en niks crasht er bij mij allebei starten gewoon normaal op.. :)[/quote:0e45130d4b]

  Verhoeven: Je hebt dus een 2 de partitie aangemaakt op dezelfde schijf en daarna heb je de xp cd ingestoken en dan xp geïnstalleerd op de 2de partitie. En wat krijg je dan in het begin op je scherm te zien als je je pc opstart. Kan je dan een keuze maken tussen xp of vista?
  Laat je me iets weten.


  Jolo alvast meric voor de hulp Ga dit allemaal komende week is goed bekijken en dan is uitprobren.

  Groeten
 • Ja ik krijg inderdaad een keuze te zien voor 5 seconden welke bestuuringssyteem ik wil starten.. maar ik zeg je eerlijk, ik heb helemaal geen updates geinstalleerd ofzo via Microsoft om 2 bestuuringssytemen te installeren op dezelde schijf. Maar mischien komt het door mijn Vista setup dvd die is nog maar 20 dagen oud nieuw uit de winkel..
 • [quote:d0c5179ed3="Verhoeven"]Ja ik krijg inderdaad een keuze te zien voor 5 seconden welke bestuuringssyteem ik wil starten.. maar ik zeg je eerlijk, ik heb helemaal geen updates geinstalleerd ofzo via Microsoft om 2 bestuuringssytemen te installeren op dezelde schijf. Maar mischien komt het door mijn Vista setup dvd die is nog maar 20 dagen oud nieuw uit de winkel..[/quote:d0c5179ed3]


  Maar als ik het goed begrijp had je xp al op de pc staan en heb je daarna vista geïnstalleerd.

  Of heb je eerst vista erop en daarna xp geïnstalleerd.

  Laat je iets weten?
  Merci
 • Nee ik had de hardeschijf gewoon eerst volledig geformatteerd naar Ntfs. En daarna 2 partities aangemaakt via Vista Setup en dus eerst Vista Home Premium geinstalleerd. En nadat die klaar was had ik gewoon Xp op de 2de partities gezet..
 • Gebruik virtualisatie. VirtualPC onder Vista installeren, daarbinnen XP.

  groetjes Edmond
 • [quote:c03ab7e7d0="Edmond Varwijk"]Gebruik virtualisatie. VirtualPC onder Vista installeren, daarbinnen XP. [/quote:c03ab7e7d0] Het nadeel daarvan is de zwaardere systeem vereisten. Bovendien ondersteund Microsoft VirtualPC geen 3D. En is alleen toegestaan met een Retail versie van Windows XP. Dus niet met een OEM versie. Want die is gebonden bij het moederbord, waar die bijhoort. Voor een OEM versie is die VirtualPC een andere PC.
 • Beste

  Ik heb nu vista geinstallerd op mijn pc.

  Ik heb via een partion manager een tweede primaire partitie aangemaakt.
  Maar hoe kan ik nu xp installeren op deze partitie.

  Moet ik in de boot sector opstarten van cd zetten zodat mijn vista partitie niet meer opstart of hoe moet ik het juist allemaal doen.

  Ik heb overal op internet al gelezen daar zeggen ze dit daar zeggen ze dat. Ik wordt er persoonlijk al zot van.

  Zou iemand mij een handige tutorial kunnen opstellen hoe ik het nu juist kan doen.

  Alvast merci.

  Laten jullie me iets weten.

  groeten

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.