Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

DVD slave harddisk master maar toch.....

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Ik heb een nieuw moederbord gemonteerd en lijk de hardware goed aangesloten te hebben.
  Helaas: als ik de DVD speler aansluit start hij niet op.
  Ik heb de DVD als slave en de harddisk als master op één IDE aansluiting.(er zit er maar één op met moederbord)
  Sluit ik de DVD niet aan dan gaat hij zo naar windows. In het bios heb ik de bootvolgorde harddisk/DVD/diskette.
  Ik zou het niet meer weten, wie wel??????
 • Om welk merk/type moederbord gaat het? Gebruik je wel een tachtig aderige data kabel? En heb je ook voor zowel de harddisk en het DVD apparaat Cable Select geprobeerd?
 • 80-aderige kabel zoals Jolo zei, moet beslist ja. Maar: helemaal niet willen opstarten vind ik raar. Cable Select heb ik nog nooit nodig gehad of geprobeerd, maar het klinkt wel verstandig om geen mogelijkheid onbeproefd te laten.

  Ik zou nooit een CD/DVD-toestel samen met schijf op 1 kabel zetten, want naar mijn ervaring wordt dan de schijf net zo langzaam als het CD-ding.

  Het kan zijn dat sommige mensen gelijk hebben die mij zeiden dat dat bij de modernste computers niet meer uitmaakt, maar die computers ben ik dan nog niet tegengekomen.

  Er bestaan adaptortjes waarmee je het CD-ding (of een schijf) kunt omleiden naar USB ipv IDE, zo'n dingetje heb ik lang gebruikt toen ik iets deed met 3 schijven in mijn compu die 2 IDE-aansluitingen heeft. Dat apparaatje breng geen voeding mee dus de voedingsstekkers moeten gewoon die van de compu zelf blijven, in het om te leiden CD-ding. Het lijkt mij dat zo'n apparaatje jouw probleem direct zou oplossen, alleen wel vervelend dat je dan niet weet WAAROM iets foutging.
  Stekkertjes…. zeker weten dat je ook het voedingsstekkertje in het CD-ding wel goed hebt aangedrukt?

  Hoe heb je eigenlijk Windows op je harde schijf gekregen als je CD-toestel niet kan worden gebruikt? Als Windows er al vanuit een andere compu op aanwezig was, kunnen rare driver-conflicten ontstaan en ik sla er maar een slag naar: is dat CD-ding toevallig niet een van de zeldzame waar Windows geen eigen driver voor heeft?
 • Ik heb zo'n soort omvormertje voor mijn tweede harde schijf namelijk om er een SATA aansluiting op te zetten. Die ziet hij op dit ogenblik helemaal niet. Ik denk dat ik eerst de drivers installeren moet. Zet ik beide harde schijven op de IDE dan start hij ook niet op. Iets van "leesfout druk op cntr-alt-del om opnieuw op te starten"
  De DVD heb ik van cable select op slave gezet. Ik kan dat natuurlijk ook bij de harde schijf veranderen maar bij het opstarten zie ik bij de huidige instellingen van de DVD slave en de hard disk Master.
  Windows staat er al op omdat ik een oude PC wat aan het moderniseren ben.
 • [quote:9fb2797756="Reijer Hollander"]Ik heb zo'n soort omvormertje voor mijn tweede harde schijf namelijk om er een SATA aansluiting op te zetten. Die ziet hij op dit ogenblik helemaal niet. Ik denk dat ik eerst de drivers installeren moet. Zet ik beide harde schijven op de IDE dan start hij ook niet op. Iets van "leesfout druk op cntr-alt-del om opnieuw op te starten"
  De DVD heb ik van cable select op slave gezet. Ik kan dat natuurlijk ook bij de harde schijf veranderen maar bij het opstarten zie ik bij de huidige instellingen van de DVD slave en de hard disk Master.
  Windows staat er al op omdat ik een oude PC wat aan het moderniseren ben.[/quote:9fb2797756]Zoiets vreesde ik al: masterschijf met OS verhuisd tussen computers.Tien tegen één een conflict doordat er verkeerde drivers op de schijf staan. Een kleine kans om dit op te lossen kan zijn, om zonder het CD-toestel in de windows Apparatenlijst te gaan en zo veel mogelijk drivers te verwijderen.

  Werkt dit onvoldoende, dan de schijf formatteren (in een andere computer), liefst het nogal langdurige "Low Format" of, veel sneller, via de gratis live CD GParted, DOS-label vernieuwen en geheel kaal opnieuw beginnen met Windows er op te zetten.
 • Ik heb nou de DVD speler vervangen door een CD speler en dat lijkt te werken, hij start in ieder geval gewoon op.
  Windows vindt daarna inderdaad allerlei nieuwe hardware waar hij drivers voor installeerd. (vanaf de CD)
  Één ding werkt in ieder geval nog niet en dat is mijn tweede (IDE) harde schijf die ik via een omvormer op een SATA aansluiting heb aangesloten. :wink:
 • [quote:8b3dc59913="Reijer Hollander"]Ik heb nou de DVD speler vervangen door een CD speler en dat lijkt te werken, hij start in ieder geval gewoon op.
  Windows vindt daarna inderdaad allerlei nieuwe hardware waar hij drivers voor installeerd. (vanaf de CD)
  Één ding werkt in ieder geval nog niet en dat is mijn tweede (IDE) harde schijf die ik via een omvormer op een SATA aansluiting heb aangesloten. :wink:[/quote:8b3dc59913]Ah, voorlopig een mooi resultaat dan.
  Ik denk dat ik het liever andersom zou proberen: de master op SATA.

  Maar: bij veel computers kans dat er eerst daartoe een driver op de schijf moet komen, op een speciale plek; misschien wel zelfs vóórdat Windows op de schijf wordt gezet (in dit geval hopeloos of minstens contra-productief). Mogelijk moet daartoe een tooltje van de schijffabrikant worden gebruikt.

  Nog anders: in sommige Biossen (las/hoorde ik) zou een mogelijkheid zitten om SATA (tijdelijk) te vervalsen zodat het systeem ermee werkt alsof het een (extra) IDE is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.