Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Vasteschijfstations (2)

Hans.Vosman
9 antwoorden
 • Sinds kort een nieuwe pc (Vista). Hierop heb ik 2 vasteschijfstations.
  Voorheen had ik ook (Windows XP) 2 schijfstations maar op D kon ik niet komen en stond windows veilig gesteld (???). Na een paar keer openen verschenen er slotjes en kwam ik niet verder.
  Nu staat alles op C. Ter info:
  - eigenschappen system C:
  gebruikt 55,5 GB, beschikbaar 42,2 GB, capaciteit 97,7 GB
  - eigenschappen data D:
  gebruikt 104 MB, beschikbaar 489 GB, capaciteit 489 GB

  Wat moet ik doen om op die D m'n Windows "veilig" te stellen. Wat voorheen volgens mij ook de functie was van die D schijf.

  Sorry voor het uitgebreide verhaal maar ik weet hier niets van dus alsjeblieft een antwoord in begrijpelijke taal :oops:
 • Wat bedoel je met veilig stellen? Backuppen? Of wil de configuratie nog eens kunnen gebruiken. In het laatste geval moet je een image (kopie van de HD maken en bewaren). In het algemeen kan zo'n schijfkopie op andere HD weer geplaatst worden. Betreft het SATA of IDE schijven? Bv XP die op IDE stond en later op een SATA schijf komt, dat gaat vaak niet werken.
 • Met veilig stellen bedoel ik dat als er iets gebeurt met de C schijf, in ieder geval de D schijf, waar Windows op zit, veilig is. En waar ik niet aan kan komen. Aangezien ik nogal eens flink aan het knoeien ben op m'n C.
  Eigenlijk bedoel ik: als het programma waar m'n pc op draait nu ook op m'n C staat, tussen alle andere bestanden, kan ik die dan "veilig" stellen op die D schijf? En 'm dan verwijderen van C? Zodat er én meer ruimte komt op C en ik niet aan D kan komen als er iets gebeurt met m'n C?
  Wat bedoel je met SATA of IDE schrijfen.
 • Het is normaliter mogelijk om bestanden van c: op d: te zetten. Normaliter zal dat ook veilig genoeg zijn. Kritische data altijd ook echt backuppen (dus niet alleen kopie op D: ).
  SATA/IDE is is de connector die aan de harde schijf, via deze connector zit de harde schijf verbonden met het moederbord in de computer. SATA is de connector die voor hedendaagse harde schijven wordt gebruikt. IDE is de connector die vroeger gebruikt werd.
 • Na aankoop heb ik direkt 3 recovery dvd's gemaakt zoals aangegeven stond toen ik de pc aanzette, dus de hele kritische data zijn volgens mij wel veilig gesteld :wink:
  Nu heb ik ergens gelezen op het forum dat sommige bestanden ook op de andere schijf gezet kunnen worden omdat ze erg veel plaats innemen.
  Dat klopt ook wel als ik zie dat op m'n C schijf nog "maar" 42,2 GB beschikbaar is en op D 489 GB.
  Ik heb m'n pc nu net 2 weken dus m'n C begint al aardig vol te raken.
 • Is het een Compaq computer (vanwege de 3 Dvd's)? Weet je of het recovery Dvd's zijn of herstel Dvd's. De eerste is voor eventuele herinstallatie van Windows, de tweede voor het overzetten van instellingen en data bestanden. Wanneer WIndows er zelf om vraagt (regelmatig) dan gaat het meestal om recovery Dvd's.

  Geef even merk/type, want misschien zit het wat anders in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. Wanneer ik je eerste bericht nog eens lees, begrijp ik zelf niet goed waar het omgaat.
  Je hebt een nieuwe PC, alleen C: raakt snel vol. Die D: staat in diezelfde computer? En dat is de harde schijf uit de oude computer? Die dus kennelijk is overgezet? Of zit het nog anders in elkaar?
 • Het gaat om een totaal nieuwe pc. Tussen kerst en oud & nieuw is er ingebroken bij me en was ik dus genoodzaakt om een hele nieuwe pc te kopen :evil: .
  Het gaat om Fuijitsu Pi-2571 Vista HP
  Direkt na het aansluiten van de pc heb ik de aanwijzigingen gevolgd die op het beeldscherm verschenen.
  In de winkel zeiden ze dat het om een recovery dvd ging.
  Dit had ik 4 jaar geleden ook gedaan met mijn vorige pc, alleen dat was 1dvd, nu heb ik er 3.
  Misschien dat dat komt omdat m'n vorige XP was en dit Vista???

  Ik heb dus niets overgezet van m'n oude naar m'n nieuwe pc. Snap niets van systemen en dat soort dingen. Weet alleen hoe ik alles veilig moet stellen op m'n externe zodat als er iets gebeurt ik niets verlies. Daarom vraag ik mij dus af waarom is er "iets" niet veilig gesteld op D. Wat op mijn oude pc dus wel was want nadat ik die één keer had geopend kon ik niet verder omdat er slotjes verschenen.

  Nog 1 vraag: wat is nu het verschil tussen recovery en herstel dvd's. en kun je die op een later tijdstip, nadat je de pc al enige tijd gebruikt, ook nog maken?
 • Vermoedelijk betreft het een Fujitsu computer. Op internet kan ik er nog niks zinnigs over vinden. Eerlijk gezegd begrijp ik er helemaal niks van. Het verhaal over slotjes, bedoel ik.
  Recovery Dvd installeert Windows (of herstelt Windows). Herstel Dvds zijn zover ik weet, alleen data bestanden, alleen wat ontoegankelijk.
 • Met "slotjes" bedoelde ik soort hangslotjes.
  Dubbelklik op D en verder kwam ik niet. Er zat dus een soort beveiliging op m'n D schijf.
  Ik kom hier niet echt verder mee en denk dat ik van het weekend maar even terug ga naar de winkel waar ik m'n pc gekocht heb. Daar heb ik 4 jaar geleden ook m'n vorige pc (met de slotjes op D) ook gekocht.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.