Vraag & Antwoord

OS Windows

Herinstallatie Xp gaat niet naar wens!

Anoniem
rob bogers
18 antwoorden
 • Na een jaar of wat denk ik, ik ga Windows XP maar eens opnieuw installeren. Nadat ik de juiste ATA driver voor de schijf op diskette heb gezet plaats ik de installatie CD en start het systeem opnieuw op. Nadat ik heb geboot vanaf CD-rom gaat de installatie van start. Nadat ik F6 heb gekozen krijg ik na verloop van tijd de keuze via "E"om extra drivers van andere fabrikanten te installeren. Tot zover geen problemen. Als de bewuste driver is geinstalleerd, druk ik op "ENTER" om WinXP te installeren. Nadat ik F8 (accoord met voorwaarden) heb gedrukt dan zie ik na even scrollen mijn aloude C schijf. De partitie was 20.951 Gb groot en druk ik op "D" met een bevestiging op "L" om de partitie te verwijderen met bevestiging. Nieuwe evengrote partitie aangemaakt (C) en dan zie ik "C: partitie 1 (nieuw onbewerkt). Nu druk ik op "ENTER" om opnieuw te installeren maar helaas krijg ik de melding te zien "geen partitie die campatibel is met XP. Wat ik ook wijzig aan de grootte, bijvoorbeeld 5.000 Gb of 10.000 Gb, windows laat zich niet installeren. Ik mis volgens mij ook een scherm dat ik de partitie kan formatteren in NTFS. Ik heb al diverse PC's van Win XP voorzien maar dit fenomeen is mij geheel onbekend. Nu had ik gelukkig nog een backup van mijn oude XP en die heb ik nu weer terug geplaatst. Wat is er aan de hand en waarom lukt de herinstallatie nu niet? Kortom, wat doe ik ineens fout?
 • [quote:fcd2deef99="rob bogers"] Nieuwe evengrote partitie aangemaakt (C) en dan zie ik "C: partitie 1 (nieuw onbewerkt). Nu druk ik op "ENTER" om opnieuw te installeren maar helaas krijg ik de melding te zien "geen partitie die campatibel is met XP. [/quote:fcd2deef99] Dat is dus volgens deze Windows XP Clean Install afbeelding 5. "Choose an installation partition." Krijg je dan afbeelding 6. "Select the file system" niet te zien?
 • Nee, ik krijg die tekst "choose filesystem" niet te zien. Moet ik misschien de oude versie van Windows laten staan? Dan proberen de nieuwe Windows daar te installeren, misschien komt hij dan wel met de melding om te formatteren. Of heb ik dit ook fout gedacht.
 • Zelfs als je een upgrade versie van XP zou hebben, zou je 'm moeten kunnen installeren zonder XP al te hebben voor-geïnstalleerd. Ik heb er geen verklaring voor waarom je scherm 6 niet te zien krijgt. Wellicht zou je je harddisk van te voren kunnen partitioneren en formatteren via een LiveCD van Parted Magic http://distrowatch.com/table.php?distribution=partedmagic
 • Even voor de goede orde, ik heb een originele XP CD met licentie, hij is wel uit 2005 dus zonder servicepack 2 en 3, die heb ik op een losse CD staan. Ook als ik over de oude windows installatie heen wil installeren en dan zie ik dus C: Partitie 1 (Windows XP) [NTFS] 20591 mB 4692 vrij, komt er geen scherm met bijvoorbeeld "er staat al een windows installatie op, zal ik deze voor u formatteren" of iets dergelijks. Elke keer krijg ik de melding dat er geen partitie is die compatibel is met XP. Raar hoor. je geeft als optie een partitioneer Cd te proberen. Nu heb ik Partiotion magic 8, kan het daar ook mee?
 • [quote:9e7474dc43="rob bogers"] Elke keer krijg ik de melding dat er geen partitie is die compatibel is met XP. Raar hoor. je geeft als optie een partitioneer Cd te proberen. [/quote:9e7474dc43] Alleen maar omdat ik niet direct er een verklaring voor kan vinden, waarom je niet zou kunnen formatteren vanaf de XP installatie CD. [quote:9e7474dc43="rob bogers"] Nu heb ik Partiotion magic 8, kan het daar ook mee? [/quote:9e7474dc43] In principe wel. Maar omdat zoveel mensen problemen schijnen te hebben met Partition Magic, is die alternatieve Parted Magic wellicht beter.
 • Alles goed en wel want nu blijkt dat dat programma weer even niet gratis is, dit is op zich niet erg want ik ben niet te beroerd om voor goede software te betalen maar waarom heb ik het probleem nu. Er is immers een goede windows versie op die schijf geinstalleerd, als NTFS. Ik wilde alleen maar een verse windows installeren. Is die partitie te groot of te kelin kan eigenlijk niet maar hoe is dit probeel ontstaan? daar wil ik graag een antwoord op. want wat dan wel eigenaardig is dat wanneer ik een backup terug zet met Acronis True image er wel wordt gezien dat het de actieve (primaire) partitie is (vlaggetje).
 • [quote:f3209c945f="rob bogers"] Is die partitie te groot of te kelin kan eigenlijk niet maar hoe is dit probeel ontstaan? [/quote:f3209c945f] Als deze tussen de 10 en 40 GB inzit, zou dat goed moeten kunnen gaan.
  [quote:f3209c945f="rob bogers"] zonder servicepack 2 en 3, die heb ik op een losse CD staan. [/quote:f3209c945f] Voor het installeren van XP op een SATA harddisk is eigenlijk Service Pack 2 of 3 wel aan te raden. Deze dient dan te worden geslipstreamed met de originele XP CD. Bijvoorbeeld via applicatie nLite http://www.techzine.nl/tutorials/280/4 Overigens zag ik op GoT een vergelijkbaar probleem [Win XP setup] melding van partitie niet compatibel.
 • Ik zal het eens aandachtig lezen en kijken of dit ook de oplossing is voor mijn probleem.
 • http://europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_raid_nvidia_ck804_bootdisk_xp.exe

  Gebruik je wel deze driver die je via F6 laad en heb je de schijf wel aan de SATA controller van de nVidia chipset hangen en niet aan de SI sata controller?

  Lijkt nu net of je op de ramduisk probeert te installeren.
 • Nee, ik heb de Sil3114 driver geinstalleerd en niet de Nvidia. Maar waarom maakt dit nu ineens zoveel uit, terwijl ik eerder XP ook op deze manier heb geinstalleerd. Ik kan het fout hebben hoor, maar ik ben echt niet bezig XP op een ramdisk te installeren. Het is een echte fysieke schijf.
 • Tja, dan zul je het wel weten, maare, de sata schijf hangt dan wel aan de eerste sata poort van de SI controller en de raid bios ervan staat op JBOD mode?

  Of hangt de schijf aan de nVidia controller en je laad de SI driver?
 • Ik heb ook de allereerste installatie op deze disk uitgevoerd, ik heb sindsdien geen aansluitingen verwisseld. Ik heb gemerkt, dat toen ik bij deze installatie de "verkeerde" driver installeerde (de Nvidia) dat de PC nadat ik F6 had ingedrukt bij de eerste keer dat hij dat vraagt er totaal niets gebeurd op het moment dat hij de driver gaat zoeken. De cursor bleef knipperen voor de duur van ongeveer een kwartier. Toen heb ik de PC opnieuw gestart met de XP CD en toen F6 weer voorbij kam heb ik de Sil driver in de diskdrive gestopt en toen de keuze gemaakt moest worden (E) pakte hij deze driver wel. Ik heb wat problemen met de herinstallatie van XP (zie topic in software OS Windows "herinstallatie XP niet naar wens";). In de discussie werd gezegd dat ik geen SIL driver maar de NVidia driver (F6) moet gebruiken.
 • Na mijn vorige item heb ik nog een vraag. helaas had ik het eerst schijnbaar in een verkeerd draadje geplaatst daar het in dit geval om de hardware gaat, dus stel ik de vervolgvraag hier nog even. Mijn moederbord is een Gigabyte GA-K8NXP-SLI. Op dit bord zitten de SATA poorten (geel) van Nvidia en de SATA poorten (rood) van SIL 3114. Schijnbaar heb ik in het verleden toch iets verkeerd gedaan maar op welke poort moet ik nu mijn eerste HD waarop ik XP wil installeren aansluiten. helaas geeft de gebruiksaanwijzing (pagina 26) geen uitsluitsel hierover. Misschien lees ik ergens over heen maar wie kan mij helpen?
 • De nVidia is de RAID controller. De SiI3114 is een SATA controller.
  Dus een standaard SATA disk sluit je aan op de SiI3114 controller (de rode poorten)
  Klik
 • Het zijn beide SATA/RAID controllers. :?

  De sata schijf kan gewoon aan de nVidia controller maar dan dien je ook de driver ervoor te laden.

  Voor op de SI dien je de raid bios goed in te stellen, zoals eerder aangegeven.
 • Het probleem is opgelost. De rode aansluitingen zijn dus de SATA II en de gele de normale SATA aansluitingen. Ik heb gewoon alle mogelijke SATA drivers op een diskette gezet, de eerste harde schijf (SATA II) op de rode controller geplaatst en steeds weer een andere driver gebruikt bij de installatie van XP. Op een gegeven moment had ik dus de goede driver. De nVidia dus. Bedankt voor de hulp, alles werkt weer.
 • :?
  Dat zeg ik…………..

  SATA ll bestaat eigenlijk helemaal niet.
  http://www.serialata.org/6gbnamingguidelines.asp

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.