Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

installatie xp stopt (sata-schijf/bios probleem?)

Anoniem
theodosius
8 antwoorden
 • hallo allemaal,

  Sinds kort heb ik een nieuwe computer; ADM (3 gHz), ASUS moederbord, 2 g geheugen, SATA enz.

  Als ik probeer Win XP prof erop te installeren wil (moet) hij na het kopieëren van de bestanden opnieuw opstarten, om de werkelijke installatie dan te beginnen, maar het lijkt wel of 'hij' dan moeilijkheden heeft de CD-drive weer te vinden om verder te gaan. Ik krijg na de POST de regel: druk op toets als je vanaf CD-speler wilt opstarten, iets wat je niet moet doen, maar de installatie stopt dan.

  Na lang zoeken vond ik reeksen van problemen betreffende het installeren van XP op SATA-schijven. Je schijnt dan eerst via F6 de drivers te moeten installeren.

  Maar wat raar is, dat XP bij de installatie, in ieder geval tot aan het punt waar 'hij' stopt - zie boven - de twee sata-schijven wel ziet; ik kan immers kiezen op welke ik Xp wil zetten.

  PS wat ik ook niet goed begrijp is waarom die SATA-drivers al niet ergens in/op het moederbord opgeslagen zijn bij de installatie van de chipsetdrivers. Waar 'zitten' die trouwens? In een flash-chip of zo?


  Heb inmiddels 2 verschillende Win XP's geprobeerd maar hebben allebei hetzelfde resultaat. De CD met win xp heb ik reeds vroeger verschillende keren met succes gebruikt. Het zijn corporate edities dus met 'activeren'/hardware-herkenning heeft het waarschijnlijk niets te maken.


  iemand een idee?
 • Indien er geen optie in de bios is om de sata controller op ide modus te laten werken zul je of een floppy drive met een driver floppy en F6 die driver dienen te laden of die driver slipstreamen in de XP installatie cd.
 • hallo Lange Pier, dank je voor je antwoord. Ik zie op het forum, bij het zoeken naar antwoorden, dat je goed ingeviers ben, als ik dat zo mag zeggen.
  Graag wil ik je nog wat vragen.

  Eerst even iets duidelijker mij nieuwe computer:
  - AMD2+
  - Asus moderbord M3N78 SE
  - 2 SATA HD (Samsung)
  - 1 SATA DVD-speler
  - 1 [b:6bb67aba49]IDE[/b:6bb67aba49] DVD-speler

  1- In het BIOS heb ik onder 'SATA mode select de mogelijkheid uit: SATA, RAID, AHCI.
  Verder staat daar:
  2- Onboard PCI IDE Controller op Enabled
  3- OnChip SATA Controller op Enabled

  x Omdat ik ook een IDE DVD-speler heb zal waarschijnlijk die IDE- controller aan moeten staan?
  Kan er dan zowel een IDE- als een SATA controller aanstaan?

  IK heb dus geen mogelijkheid SATA op IDE-mode te zetten;
  even tussendoor: verlies je je SATA-voordeel (sneller?) als je SATA op IDE laat draaien?

  Het Bios en ook het Win XP installatie programma zien mijn SATA schijven wel zie vorig bericht:
  [i:6bb67aba49]'Maar wat raar is, dat XP bij de installatie, in ieder geval tot aan het punt waar 'hij' stopt - zie boven - de twee sata-schijven wel ziet; ik kan immers kiezen op welke ik Xp wil zetten'[/i:6bb67aba49].

  Ik heb op de DVD van de chipset (nForce 720) gekeken voor SATA drivers maar kon er de weg niet in vinden. Onder Driver of onder Make Disk zoeken? Onder driver alleen RAID of AHCI (dan heb je daar ook nog disk 1 en 2), Make Disk gaat meer over talen lijkt het.

  heb je nog ideeën Lang Pier?

  Graag
  dank theodosius
 • Die controller op SATA mode zetten zal denkelijk werken en na het installeren van het OS en de nVidia chipset drivers kan die op AHCI mode gezet worden, pas dan benut je de volledige mogelijkheden van SATA 3gb/s., scheelt iets in snelheid.

  Inderdaad moeten beide controllers op enabled staan.
 • Lange Pier,
  dank je voor je inspanning, het is opgelost.

  Wat ik geleerd heb: Win XP met SP1 heeft de Sata-drivers al.
  Immers: [i:60422d3ab5]Het Bios en ook het Win XP installatie programma zien mijn SATA schijven wel, zie vorig bericht:
  'Maar wat raar is, dat XP bij de installatie, in ieder geval tot aan het punt waar 'hij' stopt - zie boven - de twee sata-schijven wel ziet; ik kan immers kiezen op welke ik Xp wil zetten'[/i:60422d3ab5].

  Het problem was dat ik XP op een schijf aan het installeren was die niet als 2e Boot (en helemaal niet) stond aangegeven. Mijn sata-schijven hadden eenzelfde nummer, alleen in een bepaalde plek in het bios kwamen er 2 letters voor te staan. Wilde (verder) dus installeren van een schijf waar niets opstond. Hen het kabeltje van 1 schijf losgemaakt, je hebt er twee dus je moet proberen, zodat er bij de installatie slechts 1 keuze was.

  dank en ga door met anderen te helpen
  theodosius
 • XP SP1 heeft geen SATA drivers, alleen info files voor Intel chipsets en drivers voor andere IDE chipsets, op IDE mode of in dit geval SATA mode, worden ze gezien als PATA schijven.

  Je kunt er wel naar toe schrijven alleen wordt er niet van gelezen als de SATA controller op AHCI mode staat en de driver ervoor niet is geladen.

  En de keuze voor de harde schijf is bij de installatie te maken, meestal zijn de eerste 2 SATA aansluitingen bedoeld om een OS op te zetten.
  De eerste schijf zit op eerste SATA poort.
 • Goedenmorgen Lange Pier,
  dank je voor de correcties!!!
  Nu dacht ik dat ik eruit was maar niet dus.
  Ik hoop dat je nog een keer geduld met me hebt; waarschijnlijk hebben anderen ook wat aan je antwoorden.

  Als ik het goed begrijp:
  1 - In WIN XP met SP1 zitten geen Satadrivers
  a —- In XP SP2 wel?
  b —- In Vista wel?

  2 - Als je XP sp1 installeert ziet hij de schijven wel maar gaat uit van Pata
  a —- geeft dat functieverlies? Je sataschijfvoordeel is weg?

  3 - Als je XP op Sataschijven in IDE-mode geïnstalleerd hebt kun je later niet overschakelen naar Sata of AHCI?
  a —- geeft IDE funtieverlies (2a?)?

  4 - Als je XP/SP1 op sataschijven wilt installeren moet je eerst de satadrivers (ik zie op de cd-chipset CD Raid- en AHCI drivers, welke zou je moeten nemen), dmv F6, installeren.
  a —- satamode is beter?
  b —- AHCI-mode is beter?

  5 - Wat is het functieverlies (snelheid, mogelijkheden e.d.) als je wel Sataschijven hebt maar ze niet juist (IDE-mode, geen AHCI-mode) hebt geïnstalleerd?

  gut Lange Pier heel wat vragen, maar…. graag
  Misschien kun je er eens een FAQ over schrijven?

  dank
  theodosius
 • 1: XP sp2\3 heeft ze ook niet en Vista heeft een universele maar ook geen AHCI drivers.

  2: Daarom de chipsetdrivers installeren dan kan hij terug op AHCI mode in de bios.

  3: Zie 2

  4: Je bebt in feite maar 2 instellingen als je geen raid gaat gebruiken en de raid driver moet je sowieso gebruiken bij een raid opstelling maar dan dien je eerst een array aan te maken, maar daar gaat het nu niet over.
  Je dient een driverflop te hebben met de sata driver indien je de optie in de bios niet hebt om hem op ide (sata) modus te zetten.

  5: In snelheid zal het iets uitmaken of je in IDE modus blijft werken of in AHCI mode maar of je er veel van zult merken bij normaal gebruik is nog maar de vraag.

  http://www.serialata.org/6gbnamingguidelines.asp

  Neuh, geen tut, leest toch niemand en er zijn behoorlijk veel soorten SATA controllers.(antwoord voor als het een serieuze vraag was) :P

  Om de verwarring wat te vergroten, een pata en een sata schijf zijn beide ide schijven, op ide modus wordt dan eigelijk een PATA schijf gesimuleerd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.