Vraag & Antwoord

OS Windows

Hoe verwijder ik fonts in mijn Vista

Anoniem
JimBFB
7 antwoorden
 • Ik gebruik de "FreeEasy Fontviewer", en wil nu enkele Fonts in de Windows Fonts map verwijderen.

  Echter dat schijnt niet te gaan, zelfs ook niet binnenin het progje. Ik krijg zelfs geen normale R-klik menu te zien in mijn fonts map, zodat ik tools zoals "Unlocker" ook niet kan gebruiken.

  Niettegenstaande ik UAC al sedert dag 1 verwijderd heb en nu zowat overal bij kan in mijn Vista, schijnt dit dus toch weer niet te kunnen.

  Hoe verwijder ik dus die fonts die ik toch nooit ga gebruiken en die de lijst waaronder dient gekozen te worden toch maar onnodig lang maakt ?

  Opgelet wat in XP misschien lukt zal niet opgaan in Vista.
  Of ik nu via ControlPanel naar mijn Fonts ga of ik ga er rechtstreeks naartoe via mijn Windows map ik krijg steeds het bericht:

  [img:616d359f91]http://img251.imagevenue.com/loc452/th_57169_ScrSh014_122_452lo.jpg[/img:616d359f91] [img:616d359f91]http://img152.imagevenue.com/loc43/th_57172_ScrSh015_122_43lo.jpg[/img:616d359f91]
 • In de laatste Computer!Totaal stond een bespreking van het programma AMP fontmanager.
  Kwam er wel goed uit en volgens mij ook voor Vista geschikt.
 • Had je op "Windows Help and How-to" Install or uninstall fonts al gecheckt?
 • Ja, eigenaardig want in alle tutorials over het verwijderen van fonts (LOL, in Vista zo'n 500 !!!), word er uitvoerig besproken over hoe eenvoudig je fonts kan verwijderen. Er word nergens gesproken over het feit dat er een biezonder groot aantal niet kunnen verwijderd worden.

  Ik ga gewoon naar de map fonts onder Windows en R-klik op delete. Als het op die manier niet lukt, gaat het ook niet via Control Panel > Fonts. Of ook niet via Uiterlijk > fonts.

  Kan het nu dat er 500 fonts als standard fonts nodig zijn ? Trouwens heb ik ergens gelezen dat als Windows een of ander font niet vind hij gewoon een default font gebruikt.

  Ik heb trouwens ergens gelezen dat zoveel fonts het systeem erg vertraagd bij het kiezen.

  Mijn initiele bedoeling is om de lelijke fonts die ik toch nooit ga gebruiken eraf te gooien en te vervangen door mooiere. Ik zou onder de 300 willen blijven.

  Ik heb overigens ontdekt dat de standard fontviewer van Windows het schitterend doet, met een hele tekst in verschillende groottes.
 • [quote:927f79d91b="JimBFB"]Kan het nu dat er 500 fonts als standard fonts nodig zijn ?[/quote:927f79d91b] Weet je zeker dat deze alle 500 van Vista zijn? Want ik zie hier in een verse installatie van Vista Ultimate 32 bit slechts 219 fonts. Mogelijk hebben andere (Microsoft) applicaties fonts geïnstalleerd.

  Volgens deze thread op expert exchange zou je het verwijderen van fonts kunnen proberen in Windows Veilige modus.

  Een quote hieruit
  [quote:927f79d91b]
  and235100:

  I can only really think of a font manager (for example this: http://www.high-logic.com/maintype.html) to remove the fonts that you do not want.

  The only other thing would be to start Vista in Safe Mode (http://www.pcdoctor-guide.com/wordpress/?p=960) and try and remove them from there.
  [/quote:927f79d91b]
 • Bedankt voor de links.

  Het lijkt me bijna onmogelijk dat er zo'n 300 fonts door programma's zouden zijn bijgevoegd. Toen ik begon met er een aantal bij te zetten stond de teller op zo'n 500.

  Op een ander Engelstalig forum had iemand er ook zo'n 500 in zijn Vista.

  Misschien heeft mijn Adobe Photoshop er een aantal bijgevoegd, alhoewel ik daar mijn twijfels over heb.

  In elk geval zit ik nu aan zo'n 490, na het verwijderen van een aantal die er reeds opzaten, en terug bijvoegen van zo'n 50-tal andere externe.

  Ik vermoedde al dat het zou gaan in safe mode. Maar dan schakel ik dus de beveiliging uit die Windows heeft om standard fonts niet te verwijderen. Zou er nu geen lijst bestaan met fonts die strikt noodzakelijk zijn ? Zodat ik de lelijke eruit kan halen die er waarschijnlijk reeds vanaf het behin op zaten ? Ik vermoed dat op het ogenblik Windows Vista te veel fonts beschouwd als noodzakelijk, waardoor die dus niet met een gewone delete operatie kunnen verwijderd worden.
 • [quote:1506447ccd="JimBFB"] Zou er nu geen lijst bestaan met fonts die strikt noodzakelijk zijn ?[/quote:1506447ccd] Een officiële lijst met de vereiste Windows Vista fonts, heb ik geen hyperlink van. Maar ik vond wel een thread op Windows Vista Forum met wellicht bruikbare hyperlinks over Vista fonts. Required Fonts. Eventueel zou je eerst een kopie maken van de Windows fonts naar een andere map, alvorens je fonts gaat verwijderen. Als je niet meer in Windows kan komen door een missend font, dan zou je Startup Repair kunnen proberen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.