Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Herstel partitie vs clean-install

None
15 antwoorden
 • Bij mijn notebook (Packard Bell EasyNote) heb ik een tweetal herstel DvD's. Daarnaast is er een kleine (8Mb) verborgen partitie aanwezig. Ik wil een clean install van Vista Home Premium 32bit uitvoeren. Daarvoor wil ik een gewone installatie DvD gebruiken. Enkele vragen:
  1- Wat zit er verstop in de verborgen partitie? Zij die bestanden noodzakelijk om de herstel DvD te gebruiken?
  2- Als de herstel DvD wordt gebruikt (dat is uiteindelijk ook een clean install), is het OS direct na installatie geactiveerd (zelfs zonder dat er een internet verbinding is). Gebeurt dit a.d.h.v. data in die verborgen partitie?
  3- Kan ik de verborgen partitie gewoon verwijderen (en de herstel DvD dus weggooien)?
  4- welke productcode moet ik bij installatie gebruiken? Die van de MS-sticker op de notebook, of degene die momenteel daadwerkelijk is gebruikt (een volumelicense? En licence die het automatisch geactiveerd zijn verzorgt?).

  Ik weet het: veel vragen. Vragen die ik bij alle desktop's nooit heb gehad, maar een notebook is (in mijn beleving) toch even iets anders.
  En ik ben blij met elke hulp!
 • 1. Wat is / doet die 8 MB-partitie op mijn schijf? >> Google is your friend (<<klik !)

  2. Ja
  die partitie is een soort image/ghost/backup van je schijf in de toestand waarin ze je geleverd werd.

  3. Ja, je kan dat, maar besef dat je dan gewoon van 0 moet vertrekken en mogelijk een aantal drivers terug moet gaan opvissen op het net.
  Als je dat geen bezwaar is, kan je ze gewoon wissen.

  4. euh.. weet ik niet. Iemand anders?
  trouwens: "of degene die momenteel daadwerkelijk is gebruikt": 'k zou niet weten welke code je hier bedoelt en waar je die haalt. (tenzij je die bedoelt die in je ziet als je in Configuratiescherm op Systeem klikt? (die is trouwens encrypt en daar ben je niks mee dacht ik)
 • als het goed is horen deze het zelfde te zijn. als ze dat niet zijn lijkt het me dat je 2 licenses hebt. probeer de een, werkt die niet, dan kan je de ander altijd nog proberen. je kan in XP makkelijk de licensiecode veranderen
 • Ik weet in principe wat een (verborgen) herstelpartitie is. Echter: omdat deze slechts 8MB klein is, vraag ik mij af wat de daadwerkelijke betekenis/inhoud ervan is (samenhang met data op de herstel DvD?). De data is niet uitleesbaar, omdat een onbekend fileformaat is gebruikt.

  Er zijn programmaatjes die de gebruikte productkey in Windows kunnen uitlezen. Als ik dat doe, zie ik een geheel anders sleutel dan degene die op de sticker staat. Dat PB twee licenties meelevert lijkt mij uitgesloten, vandaar de vraag welke te gebruiken.
  Mijn eigen vermoeden is, dat de daadwerkelijk gebruikte sleutel ervoor zorgt dat het OS automatisch en direct is geactiveerd (eventueel in samenhang met de data in de verborgen partitie). Dus vandaar ok de vraag of ik die partitie zomaar kan slopen (en ik toch een bruikbare licentie overhoud).
 • 1. De 8 Mb partitie is vrijwel zeker gewoon lege ruimte. Dat is iets wat bij het aanmaken van een nieuwe partitie automatisch gebeurt, en je hoeft je hier helemaal niks van aan te trekken. Je kunt deze ruimte met een partitie manager aan een partitie toevoegen (mits je geen dynamic disks gaat gebruiken).
  2. De meeste installaties van OEM's lezen een string vanuit de BIOS en bepalen zo of je (in dit geval) echt een PB hebt. Zo ja, dan wordt het OS automatisch geactiveerd met een Volume Licence key. Als je diezelfde string probeert te gebruiken met een normale installatie CD dan gaat dat niet werken, want die kent geen BIOS string. Je moet dan dus de code op de sticker gebruiken en zelf activeren. Met de herstel CDs zal het dus wel goed moeten gaan.
 • Dank voor je uitgebreide antwoord.
  Het gebruik van de "sticker product key" vind ik echter wat gewaagd: ik heb al van veel anderen gehoord, dat die sleutel niet werkt! En als dat gebeurt???
 • Ik had je reaktie over het hoofd gezien, ik weet niet of dit nog relevant is. Maar zo ja: wil je dan uitleggen wat je bedoelt met "niet werkt'? Het betreft toch een volledig legale key die door Microsoft zelf is afgegeven? Als de automatische activatie niet goed zou verlopen kun je altijd nog de telefonisch route volgen. Ik zie niet in wat hier fout zou kunnen gaan. Indianenverhalen van andere mensen moet je maar met een korreltje zout nemen. Als mensen niet weten waar ze mee bezig zijn hoor ik zo vaak dat het "niet werkt". Meestal zijn ze dan zelf de storingsbron.
 • Met "niet werkt" bedoelde ik dat de sleutel tijdens de installatie niet werd geaccepteerd.
  En ik spreek beslist niet over "indianenverhalen", maar over de ervaring van goede bekenden die zeer goed weten wat zij doen.
  En ik kan mij de volgende situatie goed voorstellen: de "grote" fabrikanten willen zorgen voor een systeem dat gelijk geactiveerd is, en willen/kunnen niet voor elke PC een andere productsleutel ingeven. Een oplossing zou kunnen zijn, dat er weliswaar een sleutel op de sticker op de PC wordt geplaatst, mar dat een ingekochte groep ongeldig is gemaakt en vervangen door de in de geplaatste image sleutel (die in samenhang met een BIOS-string automatisch een geactiveerd OS oplevert).
  Nogmaals: ik weet niet of het zo werkt, maar het zou best eens kunnen (en daarmee "ongeldige" sleutels kunnen verklaren).
 • Maak een image van de totale (!) schijf … en doe wat je denkt te moeten doen; gaat het mis zet je de image terug….
  Wel van de hele schijf anders pak je de bootsector en de verborgen partitie niet mee. er zijn wel tool waarmee je die image kunt bekijken wat erin zit. Eventueel leen je een andere hare schijf en test je of terugzetten echt werkt… ok? Dan pas verder….
 • Die "grote fabrikanten" hebben helemaal niks aan een niet-werkende code. Sterker nog, ze hebben helemaal niks te maken met die code, dat is volledig een zaak van Microsoft. Zij kunnen helemaal niks ongeldig maken, want ook de activatie gaat via Microsoft.
  Een ander verhaal is het niet accepteren van die code. Dat kan gebeuren als je een andere versie van de installatie CD gebruikt. Maar de originele installatie CD/DVD moet volgens mij altijd horen bij de sticker-code. En dat zou ook een kwestie moeten zijn van een juiste CD opzoeken.
 • [quote:6060ab2995="Binary"]Die "grote fabrikanten" hebben helemaal niks aan een niet-werkende code. Sterker nog, ze hebben helemaal niks te maken met die code, dat is volledig een zaak van Microsoft. Zij kunnen helemaal niks ongeldig maken, want ook de activatie gaat via Microsoft.[/quote:6060ab2995]
  Dat is niet helemaal correct: het accepteren en direct omzetten van de door die fabrikanten gebruikte algemene (= voor alle apparatuur van een bepaalde serie identieke) license code is toch ook een afspraak tussen die fabrikant en MS. En dat "die fabrikanten niets hebben aan een niet werkende code" is duidelijk, maar kan gewoon het gevolg zijn van die afspraak.

  [quote:6060ab2995="Binary"]Een ander verhaal is het niet accepteren van die code. Dat kan gebeuren als je een andere versie van de installatie CD gebruikt. Maar de originele installatie CD/DVD moet volgens mij altijd horen bij de sticker-code. En dat zou ook een kwestie moeten zijn van een juiste CD opzoeken.[/quote:6060ab2995]
  Wat voor versies zijn er dan (van Vista)? Afgezien van 32 en 64 bit, is de installatie DVD toch hetzelfde, en wordt de geïnstalleerde versie bepaald door de product key?
 • [quote:716ae12ec0="Rob101"]het accepteren en direct omzetten van de door die fabrikanten gebruikte algemene (= voor alle apparatuur van een bepaalde serie identieke) license code is toch ook een afspraak tussen die fabrikant en MS.[/quote:716ae12ec0]

  Ze gebruiken gewoon een Volume Licence code. Wat voor afspraak zou dat zijn? Dat die code gekoppeld wordt aan een hardware herkenning is duidelijk, maar het onderliggende (automatische) activatie proces is hetzelfde dat door elk bedrijf met zo'n licenctie wordt gebruikt.

  [quote:716ae12ec0="Rob1"]Wat voor versies zijn er dan (van Vista)?[/quote:716ae12ec0]

  Ik weet niet of het hier over Vista ging, mijn opmerking was in het algemeen bedoeld. Maar ook voor Vista zijn er wel verschillende versies, denk alleen maar aan de door fabrikanten meegeleverde DVDs. Ik heb geen idee hoeveel versies Vista DVD er zijn, maar aangezien SP1 beschikbaar is zal daar ook vast wel een aparte DVD voor zijn.

  Maar los van die discussie: als een fabrikant een systeem levert met een licentiecode, dan moet die toch ook bruikbaar zijn voor de koper. En dus moet je die met de meegeleverde DVD kunnen installeren.
  Stel dat je buiten garantie het moederbord moet vervangen? Dan zal de automatische procedure niet meer werken, en MOET je de stickercode kunnen gebruiken.
  Misschien interessant om die vraag eens aan Microsoft voor te leggen, want die lijkt me verantwoordelijk voor de afgegeven code en de bruikbaarheid ervan.

  Tip voor Edmond Varwijk om dat na te vragen?
 • [quote:6f48ed707e="Binary"]……Maar los van die discussie: als een fabrikant een systeem levert met een licentiecode, dan moet die toch ook bruikbaar zijn voor de koper. En dus moet je die met de meegeleverde DVD kunnen installeren.
  Stel dat je buiten garantie het moederbord moet vervangen? Dan zal de automatische procedure niet meer werken, en MOET je de stickercode kunnen gebruiken……[/quote:6f48ed707e]
  Ik heb geen "meegeleverde DvD", maar een herstel DvD.
 • En is die dan niet "meegeleverd"? Uit jouw oorspronkelijke vraag maakte ik op dat je daarmee een clean install kunt uitvoeren, en dus is het in dat geval gewoon een aangepaste installatie DVD.
  Als je een DVD hebt waarmee je geen installatie kunt uitvoeren, maar die een image terug plaatst, dan is de gehele discussie dus overbodig geweest. Maar dan geldt nog steeds dat je die code moet kunnen gebruiken met een normale installatie DVD.
 • Nee, ik heb niet "een meegeleverde DVD", ik heb een DVD. En de eigenlijke vraag behelsde dus het mogelijke gebruik daarvan (met de "sticker-licentie";) versus het gebruik van de herstel DVD (die altijd wat voorgeïnstalleerde rommel met zich mee brengt. Niets overbodige vraag dus, en ik ben in ieder geval wel wat wijzer geworden (al is dat nooit genoeg)……

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.