Vraag & Antwoord

OS Windows

winload.exe corrupt, GRUB houdt reparatie tegen

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Zodra je je gegevens hebt veiliggesteld kun je een schone installatie uitvoeren door te booten van DVD. Daarmee omzeil je de problemen met die GRUB-loader. De installatie zal het MBR opnieuw schrijven en daarmee die bestaande loader om zeep helpen.
 • Beste allemaal,

  Ik ben de wanhoop nabij.

  Ik heb een Dell Inspiron 1525 met Windows Vista Home Premium voorgeinstalleerd.
  Ooit heb ik daar op geprobeerd OpenSUSE te installeren, dit wilde om partitie-technische rede niet lukken. Ik heb me er verder niet in verdiept, maar de installatie afgebroken. Vanaf dat moment zit ik echter opgescheept met GRUB loader. Elke keer als ik opstart komt deze tevoorschijn, en om Windows te laden moet ik de volgende reeks commando's invoeren:
  [code:1:4947e4a891]rootnoverify (hd0,0)
  chainloader +1
  boot[/code:1:4947e4a891]
  Dit is vervelend, maar ik kan Windows nog gebruiken. Nadeel is dat Windows Update hier niet mee overweg kan.

  Nu kwam ik thuis van het boodschappen doen en was mijn PC gecrasht. Geen idee waarom, maar ik startte Windows opnieuw op (na de commando's ingevoerd te hebben) en kreeg de melding dat [b:4947e4a891]windows\system32\winload.exe[/b:4947e4a891] beschadigd is. Invoeren van mijn Windows DVD en op Repareren klikken zou mijn probleem moeten verhelpen. En nu de kern van mijn probleem: hij wil de Windows Vista DVD niet volledig pakken. De bestanden worden geladen (witte balk), de DVD wordt geladen (het balkje dat je ook ziet al Vista opstart), maar vanaf daar zie ik niets anders dan een zwart scherm met cursor. Deze cursor is te bewegen, maar meer dan dat ook niet. Vijf keer op Shift drukken of Ctrl + Alt + Del levert niets op.

  [b:4947e4a891]Dus[/b:4947e4a891]: de oplossing lijkt te zitten in de repair-functie van de Vista DVD, maar deze kan ik dus niet laden. Ik heb het vermoeden dat GRUB loader de boosdoener is.
  Oplossingen als fixmbr of wat dan ook om de bootloader te repareren kan ik dus niet bereiken.

  Ik heb sowieso al besloten een schone installatie te doen, maar heb er veel voor over om m'n bestanden te redden.
  [i:4947e4a891]Hoe krijg ik weer toegang tot Windows?[/i:4947e4a891]

  Alle hulp wordt zeer gewaardeerd! :)

  Note: De XP CD laadt wel, maar kan geen reperatie uitvoeren omdat er geen XP geinstalleerd staat.
 • Probeer om de Knoppix live CD te downloaden. Hiermee zou je zonder problemen bij je bestanden moeten kunnen omdat die de HDD helemaal niet benadert en dus geen probleem heeft met die GRUB loader.

  Een andere oplossing zou kunnen zijn om de Vista installatie te starten en te installeren [i:f9e8527e51]zonder[/i:f9e8527e51] te formatteren. In principe zou dat moeten resulteren in een tweede installatie [i:f9e8527e51]naast[/i:f9e8527e51] de bestaande (een soort dualboot maar dan op dezelfde partitie). Ook dan zou je vanuit de tweede installatie bij je bestanden moeten kunnen. Maar aangezien je waarschijnlijk een DVD van Dell hebt weet ik niet of dat daarmee lukt.
 • Dus je hebt de GRUB loader proberen te verwijderen met de Vista installatie DVD volgens deze instructies http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/help/5c59f8c1-b0d1-4f1a-af55-74f3922f3f351033.mspx Check ook nog op deze hyperlink met openSuSE tips How to remove GRUB from MBR of Hard Drive.
 • [quote:f76ea43ee8]Dus: de oplossing lijkt te zitten in de repair-functie van de Vista DVD, maar deze kan ik dus niet laden. Ik heb het vermoeden dat GRUB loader de boosdoener is.
  Oplossingen als fixmbr of wat dan ook om de bootloader te repareren kan ik dus niet bereiken. [/quote:f76ea43ee8]
  Al eens meer gelezen,dat meegeleverde recovery consoles problemen geven om de repair optie te laden.

  Probeer de losse Vista recovery console eens,wellicht dat die het verschil kan maken.

  http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download/

  Greetz
 • Beste allemaal,

  Bedankt voor jullie reacties! Ik heb helaas momenteel slechts sporadisch toegang tot een PC, vandaar mijn late reactie. Een vriend van me downloadt momenteel de programma's en dan ga ik ze binnenkort uitproberen!

  Wat ik me verder nog afvraag: zoals vermeld laadt de Vista-installatie niet volledig en kan ik deze dus niet (her)installeren. Hoe los ik dit op?

  Groeten,
  Lucas
 • Mocht het gelukt zijn,de Vista Recovery Console op te halen op de site die ik je gaf [u:534f604ad1]en[/u:534f604ad1] je kunt er [u:534f604ad1]wel[/u:534f604ad1] mee opstarten,dan hier een mogelijke oplossing hoe de Grub bootloader te verwijderen en een mogelijke oplossing voor de Winload.exe fout.

  De Grub bootloader verwijder je als volgt,
  [quote:534f604ad1]7. Once in the command prompt, type exactly Bootrec.exe /FixMbr and then press ENTER. You will see "operation completed successfully."[/quote:534f604ad1]
  Te vinden op deze site.
  http://episteme.arstechnica.com/eve/forums/a/tpc/f/96509133/m/254009228831

  De Winload.exe kun je als volgt vervangen.

  Open de Commandprompt in de herstel console en

  type achter X:\Sources>C: en enter

  cd windows\system32 en enter

  ren winload.exe winload.old en enter

  dir en enter,controleer of er inderdaad alleen nog een winload.old bestaat.

  Daarna herstarten totdat je weer de Winload.exe fout krijgt.

  Start daarna de Vista Repair Console opnieuw en klik onder "System Recovery Options" op "Startup Repair".

  Als hij klaar is klik je op "Click here for diagnostic and repair details".

  Als het goed is vindt je onder "Root cause found" de "Result: Completed successfully".

  Er is nu een nieuwe Winload.exe aangemaakt.

  Dus eerst de Grub bootloader verwijderen en dan kijken of je de Winload.exe fout nog krijgt.

  Noot:De Winload.exe hernoemen [u:534f604ad1]en[/u:534f604ad1] de Startup Repair actie, kunnen niet in een sessie worden uitgevoerd,je dient eerst weer te herstarten en de Winload.exe foutmelding te laten plaatsvinden!

  Btw,heeft iemand wel een ergens gelezen,dat een Winload.exe fout is opgelost?

  Zoja,dan graag de site waar dat plaatsvond,ik heb zelf n.l nog nooit een goede afloop gelezen en mijn "testfout" is natuurlijk op wel heel simpele wijze tot stand gebracht door het bestand te hernoemen :wink:

  Greetz

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.