Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Na upgrade Vista naar Window7 harddisken write protected

None
22 antwoorden
 • Na een succesvolle upgrade van van Vista Ultimate naar Windows 7 heb ik een probleem met het schrijven van data naar al mijn vier extra harde schijven (harddisk or media write protected error)

  Ik kan alleen schrijven naar mijn systeem disk. De PC bestaat uit twee identieke SATA HD schijven van ieder 1 TB. 1 daarvan is de systeemschijf waar W7 op geinstalleerd is over Vista. Naar deze schijf kan ik normaal schrijven). De andere (identieke) HD is niet te beschrijven sinds de upgrade.

  Daarnaast heb ik nog drie USB harde schijven (1x 1T, 2x 500Gb) waar ik ook niet meer naar kan naar schrijven sinds de upgrade.

  Wat ik ook probeer, al deze HD's blijven write protected. Vreemd want als ik de USB harddisk op een andere PC aansluit kan ik wel naar deze harddisk schrijven. Ik heb van alles geprobeerd (diskpart, take ownership, chkdsk) maar ik kom er niet uit. Ik kan wel van deze schijven gewoon lezen.
  Mi heeft het te maken met de upgrade naar Windows 7, daarvoor nog nooit problemen mee gehad.

  Wie weet hier een oplossing voor ?
 • Al eens gekeken naar nfts rechten en ownership? Bij mij waren ze niet write-protected, maar ik moest wel bij elk bestandje toestemming gegeven. Ik heb mijn data schijven gewijzigd naar "everyone", geen problemen weer gehad.
 • Helaas, ik kan de rechten juist niet veranderen, ik kan geen ownership nemen. Dan krijg ik dezelfde foutmelding dat de media "write protected" is. Vreemd omdat ik op een andere PC de schijfinhoud wel kan veranderen. Ik kan in geen enkele (muv C:) harddisk de rechten veranderen. Ik heb ook alle drivers van de computer geupdated. Kan het zijn dat windows ergens in het register bijhoudt dat deze disk gekoppeld zou zijn aan het oude geupgrade Vista systeem en daarom geen rechten aan dit nieuwe systeem met gebruikers toekent, zo, ja, waar ik het register moet e.e.a. veranderd worden ?
 • Maar kun je met Win7 nog wel nieuwe mappen aanmaken op je andere schijven? Bij mij komt mijn ervaring met Win7 RC overeen met die van gerben. Ik kan zelfs met het standaard account (beperkte rechten) gewoon nieuwe mappen aanmaken op mijn tweede NTFS harddisk. Alleen als ik klik op een map, die niet is aangemaakt in die Win7 RC installatie, dan krijg ik deze melding [quote:453041389b] You don't currently have permission to access this folder. Click to continue to permanently get access to this folder. [/quote:453041389b] Als ik dan klik op Continue, dan kom ik na het Administrator wachtwoord te hebben getypt, in die map.

  Wellicht dat de resultaten anders zijn bij een upgrade. Want ik had een schone Win7 RC installatie gedaan. Dus inclusief het formatteren van C:

  Je zou nog even kunnen kijken op deze hyperlink How To Geek Add "Take Ownership" to Explorer Right-Click Menu in Win 7 or Vista. Hoewel ik er wel bij moet zeggen, dat ik die "registry hack" zelf niet hebt uitgeprobeerd.
 • Hartelijk dank voor je antwoord. Nee, ik kan geen bestanden en/of mappen aanmaken (op geen enkele schijf m.u.v. de C: schijf). De register hack had ik al geprobeerd, maar die werkt ook niet. De hele disk is geblokkeerd voor iedere schrijf/verander actie, en dat direct voor vier disken tegelijk, terwijl juist bij de upgrade daar niets mee is gebeurd (alleen met C: waar Windows 7 over vista werd geïnstalleerd).
 • Dan zou je nog kunnen op het Windows SevenForum in deze thread over onderwerp Any Hard Drive is Write-Protected. (Ook de tips daaruit heb ik niet zelf hoeven proberen.) Probeer zo gedetailleerd mogelijk de resultaten ervan te posten.
 • Bedankt, dat forum had ik ook gevonden. Oplossing die daar gegeven wordt heeft geen enkele positief effect op mijn probleem. (met diskpart readonly per harddrive en volume uitschakelen). Ik vermoed dat dit of een bug is in Windows 7 of een driver probleem van mijn moederbord welke niet compatible is met W7, maar welke en waarom kan ik dan wel schrijven op mijn C: schijf, welke exact dezelfde driver gebruikt als de D: schijf (identieke harddisks) welke read-only is geworden na de upgrade (naast de drie USB schijven)
 • Welke opties heb je als je met de cursor op het grijze deel naast de bewuste schijven gaat staan en met de rechtermuisknop klikt.

  Je zou ook in het register eens alles wat aan het rechterdeel staat in het deelvenster bij de sleutel "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices" kunnen wissen en rebooten, gebeurt er dan wat?
 • Ik zal aangeven wat ik tot nu toe heb gedaan.

  Configuratie: ASUS P5K PRO moederbord met Q6600 processor, up-to-date BIOS, 2 x SATA Harddisk Samsung 1Tb, Windows Vista Ultimate.
  Daarnaast een viertal USB harddisk op de USB2 poorten aangesloten. Dit werkte prima

  via website Microsoft de RTM versie van windows 7 gedownload en op een DVD gebrand. Tevens eerst compatibiliteits prograam gedownlaod en gedraaid.

  Alleen McAfee diende gedeinstalleerd te worden. Dat heb ik gedaan, vervolgens opnieuw opgestart


  DVD Windows 7 RTM geopend en install gedrukt. Hierna voor de upgrade gekozen.
  Vervolgens is de computer circa 4 uur bezig geweest om alle settings, programma's en windows 7 over te zetten. Geen enkel foutmelding, computer is

  gedurende dit proces een aantal malen herstart. Uiteindelijk werd windows 7 keurig geopend en al mijn programma's draaien als onder vista. Prima.
  Was alleen de oude short-cuts in de startbalk kwijt maar dat is geen enkele probleem.

  Ik kwam er snel achter dat ik geen enkele schriJjfhandeling kon toepassen op al mijn harde schijven m.u.v. de systeemschijf. Zodra ik iets wil kopieeren

  naar die schijf, iets wil aanmaken (bestand of folder) op die schijf of iets wil wijzigen of verwijderen. Iedere keer krijg ik de foutmelding dat

  betreffende disk 'write protected' is. Onzin, omdat ik de schijf wel degelijk kan beschrijven als ik hem op een laptop (met XP) aansluit (maar niet vai

  de desktop met Windows 7).

  Derhalve via google internet af gezocht naar mogelijke oplossingen. Het valt mij op dat dit vaker voorkomt bij met name een windows 7 upgrade.


  1. In eerste instantie geprobeerd met het commando DISKPART. Dit is te starten (als administrator) via het commando CMD. Hiermee kun je een attrib bit

  omzetten (readonly) per disk en per volume. Beide geheel uitgevoerd voor alle schijven. Resultaat nihil

  2. vervolgens geprobeerd het ownership te krijgen door met rechts te klikken op de betreffende harde schijf, eigenschappen, beveiliging, geavanceerd,

  eigenaar, bewerken.

  In dat geval zie ik per disk de volgende 'huidige eigenaar':

  C: Account waar ik op ben ingelogd (met admin rechten)
  D: Administrators
  E: S-1-5-21-1343024091-789336058-682003330-1003
  F: SYSTEM
  G: SYSTEM

  Als ik vervolgens op bewerken klik, een andere eigenaar toewijs en op OK druk krijg ik de volgende foutmelding:
  'Kan geen nieuwe eigenaar voor D: (en ook voor E:, F: en G:) instellen. Het medium is tegen schrijven beveiligd.

  ook de tip om de waarden onder "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices" te wissen (muv de C schijf overigens), heb ik uitgevoerd, vervolgens gereboot, maar helaas, positief geen resultaat.

  Dit zou toch niet mogen kunnen. Het beschrijven van harde schijven lijkt met tochj een essentieel onderdeel van een besturings systeem. Ik krijg de indruk (maar ik weet er te weinig van) dat , kennelijk, het Windows OS systeem de harde schijven m.b.v. een hardware ID herkent in het overgezette register maar dat de beveiliging nog staat ingesteld op het oude (inmiddels geupgrade) systeem en dat daarbij dit over het hoofd wordt gezien. Maar dat is slechts gissen, nogmaals, zo diep zit ik er niet in.
 • Maar toonde "attributes disk" and "attributes volume" dan "Write protected" harddisks en partities? En werd dit dan niet gewijzigd door die "attributes disk clear readonly" en/of "attributes volume clear readonly"?

  Met Windows 7 RTM bedoel je neem ik aan die 90 dagen versie van het computer!totaal artikel. Die heb ik ook geïnstalleerd op de laptop uit mijn onderschrift.
 • Over die rechtermuisklik niets gelezen of kijk ik erover heen?
 • "attributes disk" and "attributes volume" toonde geen "Write protected" harddisks en partities. "attributes disk clear readonly" en/of "attributes volume clear readonly" heb ik uitgevoerd om er zeker van te zijn (ook ergens in een forum gelezen), maar dit had geen effect.
 • [Welke opties heb je als je met de cursor op het grijze deel naast de bewuste schijven gaat staan en met de rechtermuisknop klikt]

  Welk grijs deel, ik zie geen grijs deel. Ik heb geprobeerd om de schijf te formatteren maar ook dat lukt niet.

  Ik heb inmiddels met een aparte opstart DVD de partitie van mij tweede schijf kunnen deleten en opnieuw als NTFS kunnen instellen.

  Na weer op te starten met W7 blijkt schijf uiteraard leeg te zijn maar nog steeds write protected
 • Het is gelukt…

  1 - via aparte boot-rescue DVD geboot naar disk management programma om partities aan te maken etc
  2 - via dit programma heb ik de partitie op schijf 1 kunnen deleten
  3 - windows 7 opgestart
  4 - via diskmanagement deze harde schijf voorzien van nieuwe NTFS partitie

  nu kan ik er wel bij. Alle data weer terug gezet.

  Hartelijk dank voor alle tips !

  Ik ga op dezelfde wijze nu ook de USB ontsluiten…
 • Helaas. Ik begrijp het niet meer. Computer in slaapstand gezet. Volgende dag weer aan. Alle drives wederom 'write protected' (muv systeem schijf).

  Dat doet het operating systeem. Waarom?
 • [quote:cc694f7cfc="neptunes"]Alle drives wederom 'write protected' (muv systeem schijf). [/quote:cc694f7cfc] Maar heb je intussen zelf geïnstalleerde applicaties gedraaid, die dat zouden kunnen hebben veroorzaakt? Als je nu met de rechter muisknop klikt op de drive letter van een 'write protected' schijf en Properties/Eigenschappen. Tabblad Security/Beveiliging. Staat er dan wel bij Group of user names/Groep van gebruikersnamen: Everyone/Iedereen? En staat er bij Write/Schrijven wel Allow/Toegestaan?
 • Ja, 'Everyone' is daar ook aanwezig en 'Write' is toegestaan. Dat heb ik ook vergeleken met de C: schijf . Ziet er precies zo uit.

  Inmiddels heb ik mbv diskmanagement weer de partitie verwijderd en opnieuw aangemaakt. Nu met exFAT. Daar kan ik nu weer bij.

  Ik hoop voor een wat langere tijd. Hierop plaats ik nu een kopie van de de meeste bestanden van C:, voor het geval ik toch besluit C: te formatteren en een schone installatie te gaan doen.

  Ik heb inmiddels heel wat websites en fora gevonden waar een dergelijk probleem, ook met VISTA, zo nu en dan opduikt. Soms wordt het opgelost, maar in veel gevallen stopt het verhaal omdat de gebruiker besloten heeft windows opnieuw, schoon, te installeren. Wel teleurstellend te moeten vernemen dat ook een upgrade van Vista naar Windows 7 toch dit soort problemen kan geven. Windows 7 is echter naar mijn mening zo veel prettiger in het gebruik dan Vista dat ik dat er wel voor over heb.
 • [quote:edc9927202="neptunes"] Wel teleurstellend te moeten vernemen dat ook een upgrade van Vista naar Windows 7 toch dit soort problemen kan geven. [/quote:edc9927202] Windows installeren als een upgrade in de plaats van een schone installatie, geeft inderdaad een iets grotere kans op problemen. Maar het blijft wel vreemd dat zowel diskpart en tabblad Security geen info geven, over die schrijfbeveiliging.

  Overigens kan schrijfbeveiliging ook voorkomen op FAT32 partities. Alleen gaat het dan om mappen en bestanden. Dat zou je kunnen checken achter de opdrachtprompt met commando ATTRIB.
 • In ieder geval hartelijk dank voor alle tips. Ik heb net een clean-install gedaan. Alle schijven zijn nu bereikbaar. Maar wat het is geweest, zal ik nu nooit weten. Nu weer alle programma's installeren en de data terugzetten…
 • Opeens hetzelfde probleem met Windows7 op een partitie na installatie van een programma.
  En een heel vervelend probleem.
  De volgende oplossing gevonden op internet die prima werkte voor mij.

  Start : "Diskpart" via de opdrachtregel in het startmenu.

  geef commando : DISKPART > list disk
  kijk om welke schijf het gaat, dit is te zien aan de grootte (als voorbeeld is het Schf 1)

  geef commando : DISKPART > select disk 1 (microsoft gebruikt Schf en disk doorelkaar)

  geef commando : DISKPART > list volume
  kijk om wel volume het gaat , nu te zien aan de letter en de grootte (als voorbeeld D)

  geef commando :DISKPART > select volume=D

  geef nu het commando:

  DISKPART > Attributes volume clear readonly

  Je krijgt nu de melding:

  De volume kenmerken zijn gewist.

  Probleem opgelost.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.