Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP Multiboot systeem: home drive c:\ ?

a.tip
4 antwoorden
 • Dag,

  sinds enige tijd heb ik een multiboot-systeem met drie partities:
  1 XP Home (partitie met driveletter c:\)
  2 XP Pro (partitie met driveletter e:\)
  3 XPMicro (partitie met driveletter f:\)

  De partities zijn alledrie primary. Wat ik me uit de tijd van Win98 multibootsystemen herinner, is dat het mogelijk was om systeem drie XPMicro op te starten en de home drive (waar het systeem op staat) C:\ te laten zijn. Hetzelfde wanneer ik systeem twee XP Pro opstart: de multiboot verbergt alle andere systeempartities en werkt vanaf home drive c:\.

  Maar zo is het niet: systeem 2 werkt vanaf E:\ en systeem 3 vanaf F:\. Hoe kan ik dit wijzigen?

  Gegroet, Wilhelm
 • Niet dus. Wat jij je herinnert vanuit Windows 98 is een situatie waarbij je een bootmanager gebruikt om het systeem te starten en de overige partities te verbergen. Zoals de situatie nu is starten alle systemen vanaf de eerste primaire partitie en die wordt in WinXP als C: gezien. Maar om een driveletter in een bestaande situatie te veranderen moet je halsbrekende toeren uithalen. Ik zou het in elk geval niet doen, maar als je perse wilt dan kan ik je wel een link geven waarin het staat beschreven. Ik moet daar dan wel even naar zoeken, dus ik hoor wel als je dat wilt.

  Om de situatie die jij wilt te realiseren zou je dus opnieuw moeten installeren en dan met een Partitie Manager de juiste partitie als Active instellen en de andere op Hidden zetten. Dan wordt dus die ene partitie als First Primary gezien en krijgt driveletter c: toegewezen. Als je klaar bent dan de PM weer gebruiken om een andere partitie te activeren en de eerste op Hidden zetten. Op die manier kun je alledrie de partities installeren. Tot slot een aparte bootmanager gebruiken om te zorgen dat de juiste Windows wordt gestart.

  Maar het is dus niet zo dat je de bestaande situatie om zou kunnen zetten naar de gewenste. Om te beginnen zou je het hele bootproces om zeep brengen, en Windows zou gaan flippen als je het zou gaan proberen.

  Klein detail: ik heb op mijn laptop een dualboot met Windows Vista en Windows 7. En het grappige is dat Windows 7 zijn systeempartitie wel degelijk als C: ziet, ook al staat hij op de tweede harde schijf. Blijkbaar gaat Microsoft in Windows 7 iets anders met boot- en systeempartitie om.

  PS: Microsoft gebruikt de benamingen feitelijk precies anderom, maar ik doel met systeempartitie dus op de partitie waar Windows op staat.

  PPS: Lees dit maar eens door: http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q223188
 • Dag Binary,

  dank voor de uitleg, daar heb ik wat aan! Ik ga niet rommelen, maar gewoon de zaak opnieuw installeren.

  Gegroet! Wilhelm
 • Of installeer alles op een aparte schijf met alleen die schijf erin bij de installatie, hang ze allemaal erin en boot via de BBS met de daarvoor bedoelde F toets als je een andere wil booten dan de default.

  Zo draai ik hier 4 OS'en op 1 PC en zijn alle installaties op de C:, behalve Ubuntu, die heeft geen schijfletter.

  Zo kun je ook op de andere schijven komen wat met een bootmanager en hidden partities niet het geval is.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.