Vraag & Antwoord

OS Windows

XP tweak: sneller afsluiten

Anoniem
lion
13 antwoorden
 • Case: Een laptop sluit tergend traag af; afsluiten van XP Home duurt ca. 1 (volle) minuut.

  Dus even een oud, bekend tweakje uit de kast gehaald:
  Even naar [i:09cb3d215d][b:09cb3d215d]HKLM\System\CurrentControlSet\Control[/b:09cb3d215d][/i:09cb3d215d] en daar de waarde bij [b:09cb3d215d][i:09cb3d215d]WaitToKillServiceTimeout[/i:09cb3d215d][/b:09cb3d215d] naar een lagere waarde zetten (= default 20000).
  Werken doet die truc nog steeds, maar tot mijn stomme verbazing wordt iedere waarde welke je er aan geeft bij een volgende Windows start direct weer terug gezet naar de originele (20000)….. :roll:

  En da's niet alleen bij die laptop het geval, want ook bij mijn eigen systeem is de waarde die ik er ooit aan toegekend had weer terug naar 20000.
  Sneller afsluiten werkt nog steeds, maar hoe dat dan nu "geregeld" is, is mij een compleet raadsel…. :?

  Iemand die hier meer van weet?
 • Case: Een laptop sluit tergend traag af; afsluiten van XP Home duurt ca. 1 (volle) minuut.

  Dus even een oud, bekend tweakje uit de kast gehaald:
  Even naar [i:40c5a61286][b:40c5a61286]HKLM\System\CurrentControlSet\Control[/b:40c5a61286][/i:40c5a61286] en daar de waarde bij [b:40c5a61286][i:40c5a61286]WaitToKillServiceTimeout[/i:40c5a61286][/b:40c5a61286] naar een lagere waarde zetten (= default 20000).
  Voor wie het nog eens wil nalezen: klik
  Werken doet die truc nog steeds, maar tot mijn stomme verbazing wordt iedere waarde welke je er aan geeft bij een volgende Windows start direct weer terug gezet naar de originele (20000)….. :roll:

  En da's niet alleen bij die laptop het geval, want ook bij mijn eigen systeem is de waarde die ik er ooit aan toegekend had weer terug naar 20000.
  Sneller afsluiten werkt nog steeds, maar hoe dat dan nu "geregeld" is, is mij een compleet raadsel…. :?

  Iemand die hier meer van weet?

  (Excuus: door het late tijdstip(?) per abuis een "quote" i.p.v. een "edit", dus dubbel…. :oops: :oops: :oops: )
 • merkwaardig… het enige wat ik kan bedenken (afgezien van gebruik van software die de pc bij iedere start terugzet in een basisconfiguratie, maar dat zou je wel weten) is dat je het register niet volledig aanpaste.
  heb je álle waittokill-sleutels veranderd? er zijn er wel een stuk of 8!
  dus: open regedit, zet de cursor in het linkervak helemal bovenaan op ´deze computer´ (zoeken geschiedt altijd vanaf de cursorpositie!), en zoek met naar waittokill.
  heb je de eerste veranderd, (waarde gewijzigd en ok gedrukt) druk dan f3 om de volgende te zoeken. net zo lang tot je de melding krijgt dat er geen waittokills meer kunnen worden gevonden.
 • Een minuut wachten ??

  Wat een onzin, ik sluit af en loop weg, ga wat anders doen en ga niet zitten kijken of de computer wel afsluit.
 • Kun je hier wat mee?
  http://www.windows-help-central.com/windows-xp-shutdown.html
  lijkt me handiger dan het register aanpassen.
 • [quote:0b7207eb83="derkdejong"]merkwaardig… het enige wat ik kan bedenken (afgezien van gebruik van software die de pc bij iedere start terugzet in een basisconfiguratie, maar dat zou je wel weten) is dat je het register niet volledig aanpaste.[/quote:0b7207eb83]

  Inderdaad merkwaardig, maar vlg. mij op iedere XP machine terug te vinden. Het zou "van de gekke" zijn als alleen die 2 XP machines (1x Home, 1x Pro) van mij dat zouden hebben.
  Voor de volledigheid:
  Ik heb twee sleutels gewijzigd. Dat zijn:
  A) HKLM\System\CurrentControlSet\Control: WaitToKillServiceTimeout
  B) HKCU\Control Panel\Desktop: WaitToKillAppTimeout

  Voor [u:0b7207eb83]beide[/u:0b7207eb83] machines geldt dat de gewijzigde waarde bij B "keurig" blijft staan en dat de waarde bij A terug wordt gezet naar default (20000) na een nieuwe start. Ik heb verder geen bijzondere progjes draaien die dat zouden kunnen doen….

  Edit:
  Wat nog vreemder is (zoals reeds vermeld): het vlotter afsluiten van Windows blijft (gelukkig) wel bestaan. Maar da's ook de reden dat ik deze vraag plaatste, ik denk nml. zelf dat dit op een andere wijze wordt beïnvloed.
  Ik hoef dus geen alternatieven voor deze registeraanpassing, want ondanks het feit dat de oude waarde wordt teruggezet blijft-ie vlotter afsluiten. Ik heb bij die XP Home machien een aardige winst geboekt: van een dikke minuut naar 17 seconden!
 • Hi lion,

  wat je ook nog zou kunnen doen is twee registersleutel-exportjes maken met de waarde die jij geschreven wilt hebben en deze dan bij opstarten laten importeren in het register (waarbij je moet hopen dat het importeren gebeurt nadat Windows XP Home zelf de oorspronkelijke waarde terugzet).

  Groeten, Wilhelm
 • Gebruik het programma http://www.iobit.com/advancedwindowscareper.html, klik op start. En het past bijna alle snelheid-tweaks aan in het register.
 • Ook al zoek je geen alternatieve manier voor je registeraanpassing. Toch zou je kunnen checken of er iets bruikbaars staat in deze Windows XP shutdown & restart troubleshooting.
 • Dank :D voor al jullie goed bedoelde info, adviezen, etc., maar…….:

  Voor de goede orde nogmaals ter overdenking:
  Situatie:
  A) Windows sluit traag af (> 1 minuut)
  B) Registertweakje toegepast (WaitToKillServiceTimeout)
  C) Succes verzekerd; Windows in 15 seconden down
  D) [u:89477c9321]Ook bij opvolgende sessies sluit-ie nog steeds vlot af[/u:89477c9321] (allerhande alternatatieven zijn dus niet nodig)
  E) Een toevalllige blik op de betrokken reg. sleutel leert echter dat de originele waarde terug geplaatst is
  E) Deze waarde blijkt plotseling dus geen effect meer te hebben op het afsluiten van Windows

  Hamvraag: welke truc heeft Windows toegepast om definitief sneller af te sluiten [u:89477c9321]ondanks[/u:89477c9321] een registersleutel welke weer in de oude staat hersteld is???? :roll: :roll:
 • jij hebt het steeds over twee, ik heb nu zo vaak een xp-installatie gedaan met als vast onderdeel deze aanpassing, en zoals gezegd: er zijn er veel meer dan twee. ik tel er nu net 9!
  daarvan staan er 4 op 200 (en zo reageert xp ook) en 5 zijn er, net als bij jou, - merk ik nu(!) - terug op default (= 20000).
  kennelijk zitten die twee van jou in zo´n ongewilde ´hersteloptie´.
  zal dus wel ergens een samenhang tussen zitten, maar ik weet hem niet, en vind het ook niet de moeite om dat na te pluizen.
 • [quote:8d5220a507="derkdejong"]maar ik weet hem niet, en vind het ook niet de moeite om dat na te pluizen.[/quote:8d5220a507]

  Ik ook niet, maar opmerkelijk c.q. frappant is het zeker!! :wink:
 • Op deze manier kun je bijna net zo gewoon de stroom er in een keer afhalen. Door de registerwaarde zo te veranderen. Word een proces geforceerd afgesloten net zoals je taak beheer start en processtructuur beëindigen doet. Beter kun je uitzoeken wel programma niet goed word afgesloten. Dit doe je door van te voren processen te beëindigen en hierna kijken of het afsluiten sneller verloopt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.