Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

XP installatie loopt vast.

Anoniem
HvD
14 antwoorden
 • Ik kreeg een PC in handen die niet alleen erg traag was geworden, zowel in bootup als daarna, maar waarvan ook geregeld het beeld wegviel. Dus een zwart scherm dat aangeeft geen signaal te krijgen. Af en toe ook BSOD's, maar eigenaar heeft nooit de code genoteerd.

  ASUS P4S800 met CPU IP4 3.0 GHz, WinXP HE SP3 op Maxtor 6Y120P0 (120GB PATA).
  Omdat ik nog een Maxtor 6Y120M0 (120GB SATA150) had liggen en het bord ook SATA-connectors heeft wilde ik het systeem opnieuw installeren op die HDD (met losgekoppelde oude HDD). BIOS aangepast.

  Vanaf het begin al meteen problemen met wegvallend beeld cq storingen.
  Drie andere AGP-kaarten geprobeerd; geen verschil. Nog een oude PCI kaart erin; ogenschijnlijk beeldprobleem verholpen.
  Maar setup van XP liep sowieso steeds vast. (NB: van geslipstreamde XP mét SP3: eerder succesvol gebruikt).

  Alle troep ontkoppeld; alleen de videokaart, de HDD, de FDD (voor de SATA-drivers) en één DVD-drive aangesloten. Bovendien twee van de vier (512MB) reepjes eruit, de andere twee uiteraard een op elk channel.
  De installatie van XP liep wel, maar uiterst traag. Vastloper met BSOD 0x000000F4. Traditiegetrouw krijg je daarmee op Google zestigduizend mogelijkheden; dus dat schiet ook niet op.

  Gewoon weer opnieuw op wederom geformatteerde schijf. Weer uiterst traag: uiterst traag is na 6 uur "nog 9 minuten te gaan". Zal wel. Dus toen maar gaan pitten. Vanmorgen stond dat ding steeds automatisch te rebooten; die liepen tot het opstartkeuzescherm; Safe, Safe met, laatst werkend, normaal etc. Niks werkt; als je uren niks doet blijft het uren cyclen.

  Omdat het scherm gegregeld meldt "out of range" die ouwe Trident S3 kaart toch maar weer vervangen door een MSI ATI9550SE AGP. Geen beeldstoringen meer, maar tot driemaal toe de installatie maar afgebroken als het laden van de files na een half uur nóg op 9% staat.

  Wat is er aan de hand met dat ding? CPU is het enige dat niet gewisseld is.
  Of toch een andere lege HDD proberen.
 • wellicht is er iets misgegaan bij het slipstreamen?
  al met een andere xp-cd geprobeerd?
  haal er in elk geval nóg een reepje geheugen uit.
  is die schijf nog wel helemaal kosher? mijn ervaring met schone xp-installaties is dat het altijd goed gaat met zo min mogelijk geheugen en alles afgekoppeld, tenzij de schijf niet meer helemaal oké is.
 • Had eerder die installatieschijf probleemloos gebruikt.
  Zal het desondanks proberen met een slipstreamed SP2, en/of met de originele met SP1.

  Heb ook anere DVD-drive geprobeerd: geen verschil.

  512 MB moet genoeg zijn voor een installatie?

  Schijf volledige format gegeven, chkdsk gedaan: moet OK zijn.

  Dacht ook nog aan kapotte CPU, vanwege de traagheid, of is dat onwaarschijnlijk.
 • [quote:a3c22fceb4="HvD"]Maar setup van XP liep sowieso steeds vast. (NB: van geslipstreamde XP mét SP3: eerder succesvol gebruikt). [/quote:a3c22fceb4] Zou je ook kunnen aangeven op welk punt in de installatie procedure de setup van XP vastloopt. Een beschrijving daarvan staat in deze hyperlink Step-by-Step: Clean installing Windows XP Zodat je kunt melden, bij welke stap de XP setup vastloopt. Gebeurd dat bij elke installatie poging op hetzelfde punt? Of willekeurig? Verschenen er ook nog foutmeldingen, voordat de XP setup vastliep?
  [quote:a3c22fceb4="HvD"]Alle troep ontkoppeld; alleen de videokaart, de HDD, de FDD (voor de SATA-drivers) en één DVD-drive aangesloten. [/quote:a3c22fceb4] Dus had je ook alle randapparaten uitgeplugd, behalve de monitor, toetsenbord en muis. Indien je toetsenbord en/of muis via USB zijn aangesloten, probeer dan PS/2.
  [quote:a3c22fceb4="HvD"]Dacht ook nog aan kapotte CPU, vanwege de traagheid, of is dat onwaarschijnlijk.[/quote:a3c22fceb4] Als de CPU defect is, zou je niet eens aan de XP setup kunnen beginnen. Maar om het één en ander uit te sluiten, zou je de Ultimate Boot CD kunnen downloaden en branden op een CD-R(W) als image. Dan kun je die gebruiken om die probleem PC ervan op te starten. Zodat je eerst de memtest86+ test kunt uitvoeren, om het werkgeheugen te testen. Laat deze test meerdere uren draaien. Zodat je toch minimaal 2x Pass hebt gezien, zonder foutmeldingen.

  Met diezelfde Ultimate Boot CD zou je ook nog de harde schijf kunnen testen. Probeer ook nog of je daarmee de Linux versie van CPU Burn-in kunt draaien. Een ander nuttige applicatie op die Ultimate Boot CD is PCISniffer. Daarmee kun je onder andere vaststellen of er PCI bronconflicten zijn.
  [quote:a3c22fceb4="HvD"]512 MB moet genoeg zijn voor een installatie[/quote:a3c22fceb4] Dat is inderdaad voldoende. Om alleen de XP installatie procedure te testen, is zelfs 256 MB voldoende.
  [quote:a3c22fceb4="HvD"]Had eerder die installatieschijf probleemloos gebruikt.[/quote:a3c22fceb4] Dat je een installatieschijf in het verleden zonder problemen hebt kunnen gebruiken, zegt niet alles. Want zelfgebrande CD-R(W)'s degraderen na verloop van tijd. Info daarover is onder andere te vinden in deze hyperlink Aanbevelingen voor lange termijn bewaring van cd-r en dvd-r. Deze hyperlink is dan weliswaar bijgewerkt tot 27-12-2004. Echter de achtergrond info geldt nog steeds.

  Alleen wat betreft: "Gebruik liefst cd-r's van 650 MB en zeker geen cd-r's van meer dan 700 MB." Die 700 MB kun je gewoon gebruiken. Wel zou je een lagere brand-snelheid kunnen proberen. De helft van de default snelheid bijvoorbeeld.
 • Bedankt voor alle tips.
  Ik ga aan het werk, maar het kan even duren.
  Kom erop terug.
 • Heb eerder ook dit probleempje gehad, elke keer op het zelfde punt brak de installatie af.
  Met betreffende CD/DVD nadien ook een ander systeem geinstalleerd, gewoon perfect, terug naar het probleem systeem en daar ging het weer mis.
  Mij resteerde toen twee opties,
  1e
  CD/DVD is niet helemaal 100% of
  2e
  de cd/dvd is met betreffende reader/brander niet goed leesbaar
  vanwege schijf merk of er is een minuscule verontreiniging op precies dat plekje op de schijf.
  3e
  leeskopgeleider iets stroef op een bepaald punt.

  Geleiderasjes van de leeskop schoongemaakt en met oranje bus siliconenolie van Aldi gesmeerd(pufje olie op een schoteltje en met een tandestoker oid de olie op de geleiders aangebracht)
  Voor alle zekerheid een DVD/CD cleaner disk gebruikt en betreffende installatieCD ook bijna steriel gecleand.
  Na het cleanen van het loopwerk een aantal schijfjes gedraaid en toen succesvol de installatie gedaan.

  Conclusie ,hoogst waarschijnlijk toch een storende verontreiniging op de schijf of op het leesmechanisme
 • Aan de DVD drive ligt het niet, want ik had al een andere gebruikt.
  Wisselen van componenten helpt bij troubleshooting.
  Dus, bij minimaal aangekoppelde hardware, dan toch maar eens een installatie op een schone IDE HDD geprobeerd: verliep vlekkeloos en vlot.
  Lijkt me dus dat installatie-CD, CPU, RAM, DVD-drive, AGP-videokaart, USB-muis en toetsen in orde zijn.
  Weer geprobeerd met afgekoppelde IDE-disk en weer aangesloten schone SATA schijf (weer andere kabel, en ook weer eens gewisseld van SATA-connector); weer problemen met beeld en indien bij zoveelste reboot wel beeld, dan weer vastlopende installatie. (SATA-driver install via F6 OK).
  Vastlopen meestal bij overzetten van de files van CD naar HDD. Bij vier achtereenvolgende schone installatiepogingen stopte de gele progressiebalk bij 9% (driver.cab), 12%, 75 %, en 85% (SP3.cab).
  Die cab's zijn weliswaar vaak groot, maar een uur laden is niet OK.

  Ofwel het moedebord heeft problemen met SATA schijven, of die schijf zélf is niet in orde, hoewel checkdisk en Norton IS zeggen van wél.

  Volgende stap; andere SATA schijf erin, maar een lege heb ik even niet liggen. Koop ik volgend jaar en dan zien we verder.
 • het lijkt er inderdaad op dat die schijf niet kosher meer is.
  overigens: checkdisk is een beperkt middel om dit te testen, en norton-is acht ik daartoe niet in staat. een echte test op een schijf doe je met het tooltje dat je op de site van de fabrikant van de schijf kan halen.
 • Een splinternieuwe WD5000AADS (Green Caviar, 500GB/32MB/SATA300) erin gezet.
  Installatie van slipstreamed XP HE SP3 liep als een trein.
  Meteen alle MS Updates binnengehaald en na enkele reboots alles praktisch op peil.
  Echter na bootup volgende dag: melding dat een bestand beschadigd is; C:\swindows\system32\config\system. Zou gerepareerd moeten worden middels Herstelconsole.
  Opgestart vanaf installatie-CD, keuze "R", en dat eindigt dan in de prompt; C:\Windows>. Ja? en dan? Dat staat er niet bij. De directory van die map Config geeft een file "system" aan van 3.145.728 Bytes. Maar wat moet ik ermee? Hoe gaat reparatie is zijn werk?
 • [quote:c769e11db1="HvD"]Echter na bootup volgende dag: melding dat een bestand beschadigd is; C:\swindows\system32\config\system. [/quote:c769e11db1] Wel vreemd dat je dit hebt, na een nieuwe Windows installatie, op een nieuwe harde schijf. Reparatie instructies staan op de site van Microsoft in artikel 307545 http://support.microsoft.com/kb/307545/nl
 • Draad weer opgepakt en XP weer schoon geïnstalleerd. Alles OK, dus verder met installeren van alle gewenste progs, en overzetten van alle data vanaf backupdisk.
  Liep tijdje gesmeerd, hoewel af en toe onverklaarbare storing waarbij geen bootup-disk gevonden wordt; steeds bleek in BIOS de opstartvolgorde veranderd; een van beide andere HDD's (PATA), welke alleen data bevatten, dus niet bootable. Wordt je wel moe van. Dus die beide schijven eruit en indien nodig via external docking station te gebruiken.
  Daarna volgende situatie:
  Tweemaal 1 GB splinternieuw DDR RAM, eenmaal splinternieuwe SATA WD green caviar 500GB, tweemaal DVD/RW op secondary IDE.
  Loopt een tijdje goed, maar vandaag opeens enkele malen een vastloper; zgn geen bootable schijf, hoewel BIOS de enige HDD wel ziet, maar toch weer de sequence ongevraagd veranderd in Floppy, DVD, en verder nil.
  Dan ineens weer enkele malen bootup met BSOD 0x000000ED. Gegoogled:1; 40-draads IDE:kabel vervangen door 80-draads; is niet van toepassing.
  2: Boot record beschadigd? (hoewel 2e parameter anders dan vermeld door MS). Herstelconsole gestart, chkdsk
  toegepast, en bootup. Alles lijkt weer OK, maar eigenlijk heb ik geen enkel vertrouwen meer in die PC: ik kan niets anders verzinnen dan een kapot moederbord.
  Andere suggesties?
 • lijkt inderdaad sterk op een falend mobo.

  wat ik nog niet zag in bovenstaande:
  - bios-batterij wel in orde?
  - bios al eens gereset met behulp van het jumpertje?
  - ide-kabel wel of niet uitgewisseld?
 • Batterij nooit gechecked; ga ik doen.
  BIOS updated voordat ik aan het hele verhaal begon een paar weken geleden; ging probleemloos. Laatste versie is 1012 Bêta.
  IDE-kabelds dus gisteren ook beide vervangen (80-draads); IDE-1 zoals gezegd nu leeg, IDE-2 alleen twee DVD-drives. Enige HDD is die nieuwe SATA WD.
 • Ik zou de laatste Intel SATA drivers eens op die slipstreamed XP install CD zetten.
  Intel MSM driver

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.