Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

virtuele machine installeren onder Win7 Home

Prin0096
15 antwoorden
 • Het lijkt me handig om een virtuele machine te installeren op mijn nieuwe systeem. Ik kan hier dan software in proberen zonder dat het mijn primaire systeem aantast.

  Microsoft biedt wel Windows virtual pc aan, maar voor Windows 7 Home mag je die niet downloaden. Upgraden naar de Professional versie is me te duur (185¤).

  Op de sites van Virtual pc en Virtualbox wordt me niet duidelijk of het werkt onder Windows 7. Heeft iemand hier ervaring mee en welke software raad je me aan?
 • Virtualbox werkt uitstekend in windows 7.
 • [quote:9a0bfaef89="Susanne"]Het lijkt me handig om een virtuele machine te installeren op mijn nieuwe systeem. Ik kan hier dan software in proberen zonder dat het mijn primaire systeem aantast. [/quote:9a0bfaef89] Als je dat in Windows Virtual PC of gerben' voorstel VirtualBox doet, is als gast besturingssysteem wel een Retail versie van Windows voor nodig. Dus geen OEM versie. Of eventueel een Linux distributie.

  Als je Windows software wilt uitproberen, dan zou dat ook kunnen met applicatie Sandboxie. Enig info over die applicatie is onder andere te vinden op Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Sandboxie
  Ook zijn er nog twee artikelen over op de site van computer!totaal
  http://computertotaal.nl/article/5401/veilig-experimenteren-met-sandboxie.html
  http://computertotaal.nl/article/2234/sandboxie-3-28.html
 • Hoezo voor virtualbox retail windows nodig? Lijkt mij erg stug. :-)
 • Dat is omdat OEM licenties gebonden zijn, aan de hardware waar deze bij verkocht zijn. De meeste OEM licenties zijn voor-geïnstalleerd, waarbij alleen een recovery partitie wordt meegeleverd. Deze kan alleen terug geïnstalleerd op worden op dezelfde fysieke PC. Niet op een virtual machine. Want die is strikt genomen een andere PC. Voor de OEM licentie met een gewone installatie CD/DVD geldt dat deze niet mogen verhuizen naar een andere PC.

  Een duidelijk uitleg hyperlink van Microsoft hierover, heb ik niet meer terug kunnen vinden. Echter wel wat info op de site van vmware Microsoft Virtualization Licensing and Distribution Terms. Een quote hieruit
  [quote:3df49c4275]
  Restrictions on OEM versions of Windows:

  Customers today cannot purchase a desktop operating system from an OEM installed in a virtual machine requiring them to purchase the license retail. In addition, they cannot transfer an existing OEM Windows desktop license into a virtual machine.
  In 2000, VMware had an OEM license to redistribute Windows in a VMware virtual machine. VMware was unable to renew this agreement in 2003 and since. [/quote:3df49c4275]
 • Dat geldt alleen, als je windows legaal wilt installeren in een virtuele machine, als ik het goed lees. Dat zegt dan dus niets over het host OS. Als je bijvoorbeeld ubuntu in virtualbox wilt installeren, maakt het geen ruk uit welke windows versie je gebruikt als host.
 • Ik had het toch niet over de host OS, maar over het gast OS. Tja, waarschijnlijk heeft de TS het over Windows software. Want Windows Virtual PC ondersteunt officieel geen Linux. De belangrijkste info over VirtualBox en Windows Virtual PC staan trouwens op Wikipedia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Virtual_PC
  http://en.wikipedia.org/wiki/VirtualBox
 • Is het jullie al gelukt om alleen Windows Virtual PC te downloaden. De site van Microsoft die erover gaat, lijkt het programma te combineren met de XP modus. Die mag ik met mijn Home-licentie niet downloaden. Maar volgens de tabel in Wikipedia en de pagina van Microsoft http://support.microsoft.com/kb/958559 zou je Windows Virtual PC wel op een computer met een Win7 Home licentie mogen installeren.

  Kijk ik verkeerd?
 • Virtualbox al geprobeerd?
 • Nee, ik heb Virtualbox nog niet geprobeerd.

  @Gerben, wat vind je prettig aan Virtualbox? Waarom gebruik je dat programma en niet de software van Microsoft?

  Het zit me niet lekker dat ik niet kan vinden hoe ik Windows Virtual PC kan downloaden. Dus als iemand het wel gelukt is, hoor ik graag hoe je dat hebt gedaan.
 • Op de site van computer!totaal staat een artikel over VirtualBox 3.1 http://computertotaal.nl/article/20178/virtualbox-3-1.html
 • Ik vind virtualbox prettiger werken, en volgens mij draait het ook beter, minder belastend voor de pc.
 • [quote:b77da298e2="Susanne"]Het zit me niet lekker dat ik niet kan vinden hoe ik Windows Virtual PC kan downloaden. Dus als iemand het wel gelukt is, hoor ik graag hoe je dat hebt gedaan.[/quote:b77da298e2]
  Ik heb het even nagekeken. In deze Microsoft hyperlink http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx kun je alleen Windows XP Mode en Windows Virtual PC downloaden, indien je Professional of hoger selecteert. Ik heb deze beide gedownload op één van mijn oude PC's met Windows 7 Ultimate Release Candidate.

  Ik denk dat je met Windows 7 Home Premium aangewezen bent op VirtualBox.
 • Er zijn twee varianten van Virtual PC: Windows Virtual PC die je idd alleen kan gebruiken icm een zakelijke versie van Windows 7 of Ultimate en Microsoft Virtual PC 2007, die je overal op kan installeren…

  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=04D26402-3199-48A3-AFA2-2DC0B40A73B6&displaylang=en

  Ik zou zeggen, probeer Virtualbox en VPC 2007 eens uit en kijk wat het beste bevalt. Zelf gebruik ik ook Virtualbox, in eerste instantie omdat ik ook wat met Linux wil doen en daarnaast werkt het gewoon erg prettig.
 • Het is inderdaad verwarrend, voor alle duidelijkheid de naam van de nieuwste versie is Windows Virtual PC en deze is gelijk aan XP-mode: beide namen worden hiervoor gebruikt.

  Je kunt er overigens ook andere besturingsystemen meedraaien dan Windows XP vandaar dat er niet uniform wordt gekozen voor XP Mode. En vandaar al de verwarring.

  Windows Virtual PC (aka XP Mode) is alleen beschikbaar voor Windows 7 Professional of hoger.

  Het is wel mogelijk om de vorige versie van Virtual PC te installeren op Windows 7. Hiervoor moet je naar http://www.microsoft.com/netherlands/windows/virtual-pc/support/virtual-pc-2007.aspx

  [i:9a45dc2db7]In het Maart of April nummer komt een heel artikel over virtualiseren en Windows 7. Ben er nu druk mee bezig.[/i:9a45dc2db7]

  groetjes Edmond

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.