Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Windows

Installeren van applicaties onder Win 7

Anoniem
jolo
17 antwoorden
 • Ik word wel een beetje erg moe van die overdreven beveiligingen onder de laatste Windows telgen…. :cry:
  Ik heb een nieuw systeem met Win 7 Pro. Een van de eerste dingen die ik gedaan heb, is een (legale) NAV2010 installeren. Het vreemde is echter dat autorun.inf blijkbaar wel werd uitgevoerd, maar er gebeurde verder niets.
  Dan maar een dubbelklik op start.exe. Ook dat had geen succes. Ten einde raad een rechterklik op deze .exe en "uitvoeren als admin". Dat werkte!
  Maar als ik de "gebruiker" ben van de PC, met admin rechten, dan zou-ie toch zonder morren gewoon die .exe moeten starten….???? Of is die visie niet juist?
  In de manual van NAV staat niet aangegeven dat deze procedure (uitvoeren als admin) gevolgd moet worden….
 • lion, als je al 3801 reacties hebt gegeven aan andere forumleden die een vraag hadden dan ben je toch al diverse malen de vragen en de antwoorden tegen gekomen. Dus zo heel verbaasd kun je toch niet zijn.
  Maar, als je UAC uit wilt schakelen dan kun je dat o.a. bij onderstaande link lezen.
  http://www.tweakvista.nl/tweak-windows-vista/beveiliging/uac-user-account-control-uitschakelen.aspx

  Succes.
 • Wel, bij Vista was het nog erger. Wat ik heb gedaan is een firewall (Comodo), virusscanner (free Antivir), A-squared free en Spybot search and destroy er op gezet. Toen heb ik de Windows firewall, Windows defender en UAC uitgezet (gaat gemakkelijk bij de Services). Daar knapt het aardig van op.
  Verder maak ik van tijd tot tijd een image mocht er toch nog iets mis gaan.
 • http://www.schoonepc.nl/windows7/gebruikersaccountbeheer.html
 • [quote:f15f43a387="gertcor"]lion, als je al 3801 reacties hebt gegeven aan andere forumleden die een vraag hadden dan ben je toch al diverse malen de vragen en de antwoorden tegen gekomen. Dus zo heel verbaasd kun je toch niet zijn.
  Maar, als je UAC uit wilt schakelen dan kun je dat o.a. bij onderstaande link lezen.
  http://www.tweakvista.nl/tweak-windows-vista/beveiliging/uac-user-account-control-uitschakelen.aspx

  Succes.[/quote:f15f43a387]

  Da's heel duideljk, maar dat was niet de intentie van mijn draadje. Wat ik bedoel is het volgende:
  Nou ben ik plotseling even in de huid gekropen van een (onder)modale computeraar. Zo iemand die weet hoe-ie dat ding aan moet zetten, kan mailen, e.d.
  Zo iemand heeft een CD'tje van Norton en stopt 'm in de drive. En er gebeurt geen bal! Wat weet zo iemand van UAC? Niks!
  Het moet toch gewoon zo zijn dat dat werkt en als dat niet zo is wat-ie in dat geval moet doen….??
  Nou, de enige instructie welke door Symantec is toegevoegd, is dat-ie moet dubbelklikken op "start.exe" indien er geen menu verschijnt. Jan de Computeraar doet dat dan en er gebeurt nog steeds niets….
  Dat is wat ik probeerde duidelijk te maken. Die vrienden bij Microsoft spijkeren de boel zo dicht dat je als modale gebruiker soms raar staat te kijken…..
 • Voor hen die je wat beter kennen lion was het misschien duidelijk dat je door het scherp te stellen een discussie op gang wilde brengen.
  Ik las echter: "Ik word ………… en Ik heb een nieuw systeem met Win 7 Pro ……….."
  Maar ik vind dat je nu de zwarte piet in hoofdzaak bij Microsoft legt en dat is niet terecht vind ik.
  Als je een nieuwe auto koopt zonder ingebouwde radio, omdat je nog een puike combinatie hebt liggen van een Japans merk maar met helaas een zeer beknopte handleiding. En nu krijg je de radio toch niet aan de praat. Dan zeg je toch ook niet dat de autoleverancier de bedrading beter had moeten verzorgen en in zijn handleiding had moeten aangeven hoe men de talloze verschillende radio's moet aansluiten. (gelukkig is dat tegenwoordig met een universele steker uitgevoerd)
  Nee, als Symantec een product uitbrengt dat ook geschikt is voor windows 7 dan moet hij al in de papieren instructie in de doos aangeven hoe zijn klant bij w7 te werk moet gaan.

  Tenminste dat is mijn mening, maar ik heb gelukkig niet alle wijsheid in pacht, dus …….
 • Toch leg ik die "Zwarte Piet" wel degelijk bij Microsoft. Ik ben van mening dat de eigenaar van een systeem met admin. rechten niet geconfronteerd moet worden met dit soort onzin.
  Als die eigenaar een applicatie wil installeren, dan moet-ie dit ongecompliceerd kunnen. Op dezelfde wijze als-ie dit "vroeger" onder Windows 3.x t/m Windows XP (Vista?) ook kon.
  Eerlijk gezegd had ik zelf ook niet verwacht dat een installatie op deze wijze (CD erin en gaan met die banaan) als eigenaar met admin. rechten dus blijkbaar niet wil…..
  Als ik het door mijn echtgenote had laten den, had ze beslist niet geweten hoe ze verder zou moeten handelen. In dit geval de helpdesk van Symantec bellen, vermoedelijk. :?

  Daar ik ook toekomstig geen zin heb als enige gebruiker en eigenaar van het systeem steeds hiernee te worden geconfronteerd zal ik mezelf tot "baas" van het systeem maken. Ofwel: ik word zelf "TrustedInstaller" i.p.v. de "TrustedInstaller".
  Stappenplan is wel ergens op Internet te vinden. Ik heb 'm zelf in PDF formaat.
 • Nog even voortbordurend op de installatieperikelen (ik zit niet zo "in de beveiliging" :wink: ):

  Als ik het in de loop der tijd goed heb begrepen(?) zit er dus een wezenlijk verschil tussen het uitvoeren van een bestand door een gebruiker met administratorrechten en een rechtermuisklik "als administrator uitvoeren"…..?
  En daar val ik dus stil, want als je een "gebruiker met administratorrechten" bent, dan "voer je het toch uit als administrator"….?

  Wat zie ik over het hoofd? :roll:
 • Mag ik uit het feit dat er geen reactie meer volgt, afleiden dat niemand een exacte wetenschap bezit waarom het installeren van software onder een beheeraccount [u:04a3c0e4b8]met administratorrechten[/u:04a3c0e4b8] "blijkbaar"(?) iets anders is dan installeren als administrator ("uitvoeren als administrator";)….. :roll: :roll:
 • Taaltechnisch zou ik mij het volgende kunnen voorstellen:
  - installeren als administrator, dan ben je zelf ook werkelijk de administrator.
  - met administratorrechten: dan ben je zelf geen administrator maar krijg je tijdelijk dezelfde rechten als de …..

  Ik hoop lion dat je hiermee kunt leven.
 • [quote:e9696ce317="gertcor"]Taaltechnisch zou ik mij het volgende kunnen voorstellen:
  - installeren als administrator, dan ben je zelf ook werkelijk de administrator.
  - met administratorrechten: dan ben je zelf geen administrator maar krijg je tijdelijk dezelfde rechten als de …..

  Ik hoop lion dat je hiermee kunt leven.[/quote:e9696ce317]

  In theorie had ik dit dus ook bedacht. Echter in de praktijk blijkt e.e.a. niet altijd op te gaan. Ware dat wel het geval, dan zou ik "uitvoeren als administrator" niet nodig hebben…… :wink: :wink:

  Enne….: Ik kan er niet mee leven, vandaar dat ik het systeem binnenkort even ga vertellen dat ik de baas van 'm ben….. :wink: Daar zijn wat (kleine) handelingen voor nodig, maar da's dan nog maar zo. Maar het levert me wel een werkbare situatie op, net zoals ik in XP en z'n voorgangers gewend was.
  Microsoft heeft de boel langzamerhand zo dichtgespijkerd dat het woord "overdreven" af en toe bij me boven komt drijven. Er zijn mappen waar ik als "gebruiker met admin. rechten" domweg geen toegang toe heb!
  Als ik [u:e9696ce317]eigenaar[/u:e9696ce317] van een huis ben, dan wil ik toegang tot iedere kamer, ieder vertrek, ook al weet ik dat daar wellicht een ruimte bij zit waar ik moet oppassen dat ik m'n kop niet stoot.

  Maar ik dwaal af:
  Waar het mij primair om gaat, is het feit dat ik als "Jan de Computeraar" geen verschil zie tussen het installeren van een applicatie door een "gebruiker met admin. rechten" en het installeren d.m.v. "uitvoeren als administrator". En dat is wat mij jeukt, want er blijkt dus wel degelijk een verschil te bestaan….!
 • Je schrijft: [i:8620b1c6da]Als ik eigenaar van een huis ben, dan wil ik toegang tot iedere kamer, ieder vertrek, ook al weet ik dat daar wellicht een ruimte bij zit waar ik moet oppassen dat ik m'n kop niet stoot. [/i:8620b1c6da]
  En dat is nu precies het probleem.
  Je bent geen eigenaar van het besturingssysteem, je mag het "slechts" gebruiken, je bent bij het installeren accoord gegaan met hun voorwaarden.
  Maar lion, als je zo'n probleem hebt met Microsoft waarom gebruik je het dan, er zijn toch nog wel andere mogelijkheden.
  Die discussie is al veel vaker gevoerd en daar komen we toch niet uit.
 • Het één en ander over Run as Administrator & UAC staat uitgelegd op het Windows Seven Forums in deze thread Windows 7 - Run as Administrator. Bij mijn weten hoef je de optie "uitvoeren als administrator" niet te gebruiken, om een anti-virus applicatie vanaf CD te installeren. In beide gevallen zou UAC in beeld moeten verschijnen.
 • [quote:4eb68c919c="jolo"]Bij mijn weten hoef je de optie "uitvoeren als administrator" niet te gebruiken, om een anti-virus applicatie vanaf CD te installeren. In beide gevallen zou UAC in beeld moeten verschijnen.[/quote:4eb68c919c]

  Dat was ook mijn idee, maar het systeem dacht daar blijkbaar iets anders over…. :roll: Reden temeer om dat eens de kop in te gaan drukken. Als enige gebuiker, beheerder en eigenaar wil ik domweg alles kunnen en overal toegang toe hebben.
  Eigenwijs? Zou best kunnen, maar da's nou eenmaal de aard van het beestje……
  Zou er iets mis gaan, wat mij in ca. 18 jaar Windows nog nooit is overkomen (alle versies hebben 4 tot 6 jaar gedraaid zonder herinstall.), dan is er nog zoiets als een Ghost file…. :wink:

  Ook in XP was een log-in onder een administrator account toch iets anders dan de gebruikelijke log-in als gebruiker behorende tot de administrator groep. Ik ben echter zelden op zaken gestuit welke een log-in als administrator noodzakelijk maakte. Maar waar ik nu (bij 7, Vista overgeslagen) tegenaan loop, is b.v. het feit dat de toegang tot een map als "Cookies" (in Explorer) botweg geweigerd wordt!

  Edit:
  Wat ook zo "fijn" is: iedere keer als ik een apllicatie als Ccleaner opstart meent Windows te moeten vragen (UAC?) of ik wel zeker weet of ik dat wil….. :evil:
  Een optie om aan te geven dat deze vraag voor de bewuste applicatie voortaan niet meer gesteld moet worden, is niet aanwezig……

  Hoezo Windows wordt steeds beter? :roll:
 • Nog weer een nieuwe ervaring opgedaan op een 7 Home Premium systeem (niet het mijne, dus):
  Het blijkt dat er ook mappen bestaan (naast de mappen waar je absoluut geen toegang verkrijgt) waarbij Windows na een klik meldt dat "er geen toegang is tot die map en of je dat voortaan wel wil…." Een klik op "Doorgaan" geeft dan inderdaad toegang.
  Waarom toch in vredesnaam al die verschillen…..? :?
 • UAC is er alleen maar als extra beveiliging. Het legt je geen beperkingen op. Alleen als er voor een applicatie administrator rechten vereist zijn, komt UAC in beeld en is mogelijk het intypen van je administrator wachtwoord nodig. Dit om te voorkomen dat een onbekende applicatie, zonder dat je het weet uitgevoerd wordt als administrator.

  Wat die mappen betreft, check je deze hyperlink van How-To Geek Add "Take Ownership" to Explorer Right-Click Menu in Win 7 or Vista.
 • Als je in 7 (en Vista) aangeeft dat niet de "TrustedInstaller" de eigenaar is van het bestandsysteem (zeg maar: harde schijf), maar de groep Administrators, dan ben je ook van dat geneuzel af dat geen toegang hebt tot bepaalde mappen….
  Dan heb je overal weer toegang, net zoals je dat onder XP gewend was!

  Als je dan nog UAC uitgeschakeld laat staan, dan heb je ook geen last meer van de terugkerende melding of je wel weet wat je aan het doen bent als je een bepaalde applicatie opstart….
  UAC legt geen beperkingen op, maar ik vond een leven zonder UAC toch aanmerkelijk prettiger…. :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.