Vraag & Antwoord

OS Windows

Windows 7 dual boot: hoe andere systeem écht te verbergen?

Anoniem
J van E
5 antwoorden
 • Ik heb Windows 7 op een HD staan. Onlangs heb ik een SSD gekocht en Windows 7 daar óók op gezet. Toen ik W7 installeerde op de SSD had ik voor de zekerheid de HD losgekoppeld. Na de installatie heb ik de HD weer aangesloten en een dualboot gemaakt. Als ik de computer opstartte via het SSD-systeem, zag het SSD-systeem de HD niet, maar de HD zag de SSD wel. Leek me geen probleem, maar volgens mij had ik dat mis…

  Ik heb gisteren namelijk W7 opnieuw op de SSD gezet, maar nu zónder het HD-systeem los te koppelen. Toen ik in mijn splikplinternieuwe SSD-W7-systeem naar de herstelpunten keek, zag ik daar herstelpunten van het HD-systeem…! Het viel me ook op dat ik na het installeren van de nVidia-driver NIET het gebruikelijke keuzescherm zag (tussen normaal en advanced o.i.d.), maar dat ik gelijk naar de instellingen ging, die bovendien niet op default stonden… Schijnbaar nemen ze dus dingen van elkaar over…?

  Dat wil ik dus absoluut niet, dus wil ik beide systemen compleet van elkaar gescheiden houden. Ik ga nu m'n SSD-systeem opnieuw installeren, nu met de HD weer losgekoppeld, maar daarmee voorkom ik niet dat het HD-systeem de SSD weer ziet…

  Op internet kan ik wel vinden hoe ik harde schijven kan verbergen via regedit, maar dan gaat het meer om privacy. Ik wil eigelijk dat beide systemen elkaar totaal niet kunnen zien en elkaar dus ook niet beinvloeden: hoe regel ik dat?
 • Ik draai XP en 7 en het enige wat ik kon bedenken is tijdens installeren de SATA stekkers eruit. Tijdens de installatie van Vista en ook 7 wordt namelijk ZONDER TE VRAGEN de xp schijf aangepast.

  In bios geef ik de start schijf op en eenmaal geinstalleerd werkt het goed.
 • [quote:12f3b31996="stee0036"]Ik draai XP en 7 en het enige wat ik kon bedenken is tijdens installeren de SATA stekkers eruit. Tijdens de installatie van Vista en ook 7 wordt namelijk ZONDER TE VRAGEN de xp schijf aangepast.

  In bios geef ik de start schijf op en eenmaal geinstalleerd werkt het goed.[/quote:12f3b31996]
  Ja, dat werkt (zoals ik al zei) voor de nieuwe installatie: die ziet het oude systeem (als je 'm weer aansluit) niet. Maar het probleem is dus het oude systeem: dat ziet de nieuwe nog steeds.
 • ik heb dat jaren gedaan met XOSL, een bootmanager.
  Je kunt gewoon alle schijven aan gesloten laten zitten en je maakt voor elk type opstart gewoon de partitie zicht baar of onzichtbaar wat je wilt.
  XOSL wil zelf wel op een kleine FAT(32) partitie geinstalleerd worden, maar ik vond dat nooit een probleem.

  Lees de handleiding goed hoe je een OS toevoegt en hoe je partities (on)zichtbaar maakt. Er staan duidelijke waarschuwingen bij wat je niet moet doen….

  Ik heb er jaren probleemloos mee ge-triple-boot…  http://www2.arnes.si/~fkomar/xosl.org/home.html
  http://lindesk.com/2009/01/xosl-boot-loader-an-alternate-for-grub/
 • Mijn recept:
  Als je van de HD opstart met de SSD ontkoppeld werkt alles dan nog? Zo ja, ontkoppel de HD en zet W7 op de SSD (eerst even formatteren om oude rommel kwijt te raken) zoals je al eerder hebt gedaan.
  Dan zijn beide systemen onafhankelijk.

  Als bootmanager gebruik ik GAG (ik multiboot hiermee wel 5 verschillende systemen, waaronder ook DOS en Linux).
  http://gag.sourceforge.net/
  Vanaf de website kun je een floppy of CD image ophalen waarmee je een flop of CD kunt aanmaken.

  Koppel de HD weer aan en start met de GAG flop of CD. Dan kun je je twee systemen kiezen en als je weer opstart een keuze maken. Kijk eens op hun website hoe het werkt. Let op, niet allle bootmanagers kunnen overweg met Vista en W7. GAG wel.

  Als je weer opstart kan het zijn dat de ene systeem partitie zichtbaar is in de andere (met een drive letter verschillend van C). Dat wil je niet.

  Je zegt:

  "Op internet kan ik wel vinden hoe ik harde schijven kan verbergen via regedit, maar dan gaat het meer om privacy. Ik wil eigelijk dat beide systemen elkaar totaal niet kunnen zien en elkaar dus ook niet beinvloeden: hoe regel ik dat?"

  Het kan heel eenvoudig. Ga naar configuratiescherm/systeembeheercomputerbeheer/schijfbeheer, klik rechts op de partitie die je wilt verbergen en kies stationsletter en paden wijzigen. Kies dan verwijderen en je ziet die partitie niet meer. Hij wordt niet gewist hoor.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.