Vraag & Antwoord

OS Windows

dual naar triple-boot (opgelost!)

Anoniem
None
6 antwoorden
 • hoi,
  op mijn PC heb ik momenteel w2k en Puppy4 geïnstalleerd.
  Dat was redelijk simpel. Eerst windows erop, dan puppy installeren; grub op de MBR gezet en klaar.
  Voor videobewerking wil ik nog een windows installatie maken. Zo kaal mogelijk dus zonder firewall, virusscanners (of internet verbinding zelfs) enz.
  Ik probeer het met 98SE en w2k maar installatie lukt niet, waarschijnlijk door grub. 98 klaagt over een onbekend OS en wil niet verder, 2k installeert braaf maar bij de reboot krijg ik "invalid system disk".
  (ik heb de schijf waarnaar ik installeer aangewezen in grub)
  Hoe plak ik nog een windows versie op de e:\ schijf zonder de andere OS-en te moeten wissen?
  Alvast mijn dank.
 • [quote:e601866cf8="hobby-Bob"]Ik probeer het met 98SE en w2k maar installatie lukt niet[/quote:e601866cf8] Dan staat waarschijnlijk W2K op een NTFS partitie. Zoiets staat beschreven in de Windows FAQ vraag 13 & 14. In de plaats van Partitie Magic, zou je de Live CD van Parted Magic kunnen nemen. Als bootloader zou je XOSL kunnen gebruiken.
 • Na nog wat prutsen is het nu ineens wel gelukt…
  … geen idee wat er nu anders is dan voorheen maar mijn kale windows 2000 start nu wel op. Partitie is nog steeds ntfs, bootloader is grub gebleven.
  Bedankt voor het meedenken.
 • Maar is het installeren van Win98SE dan ook gelukt? Want Win98SE kan alleen op het logische station E:\ geïnstalleerd worden, als de systeem bestanden op C:\ geïnstalleerd kunnen worden. Als C:\ NTFS geformatteerd is, kan Win98SE de systeem bestanden niet wegschrijven. Voor Win98SE is dus een primaire FAT32 partitie vereist.
 • nee 98se is niet geïnstalleerd, die kan idd niet overweg met nfts.
  (oww… elk OS staat op een eigen partitie… dat had ik misschien niet heel erg duidelijk gemaakt)
  Maar naar fat32 was wilde 98 ook niet installeren vanwege… linux of m'n primaire w2k installatie.

  Aah…
  [quote:e8ff46b295]Voor Win98SE is dus een primaire FAT32 partitie vereist.[/quote:e8ff46b295]
  Het laatste dus. (Daar moet toch een work-around voor zijn?)

  2000 heeft dan wel iets hogere eisen (vanwege het videobewerken wilde ik zo laag mogelijk) maar is wel stabieler en heeft van huis uit betere ondersteuning voor usb / firewire / bestanden >4gb…
  Ik ben er content mee.
 • [quote:f3631030c6="hobby-Bob"] Het laatste dus. (Daar moet toch een work-around voor zijn?) [/quote:f3631030c6] Bij mijn weten is daar geen workaround voor. Windows 98SE kan dan wel op een logische partitie geïnstalleerd worden. Maar de systeem bestanden, moeten toch echt op een primaire partitie geïnstalleerd worden. Daarvoor voldoet alleen een C:\ schijfletter.

  Wellicht zou je van de logische E:\ partitie een primaire partitie maken. Je kunt dan nog steeds GRUB blijven gebruiken. Maar omdat er voor Windows maar één primaire partitie tegelijk actief en zichtbaar mag zijn, heb je daarin de opties hide en unhide nodig. Zoiets staat beschreven in de GRUB manual.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.